Alles over de Silver Cup 2018-2019

Na twee succesvolle jaren van de Silver Cup en 1 jaar Gold Cup, organiseert de KNHB ook komend seizoen weer een Bekercompetitie. In seizoen 2018-2019 is er een Gold Cup (voor Hoofdklasse, Promotieklasse en Overgangsklasse) en een Silver Cup (voor de Eerste Klasse tot en met de Vierde Klasse).

Achtergrondinformatie

De Silver Cup is gericht op teams uitkomend in de Eerste Klasse tot en met Vierde Klasse. Daarnaast wordt een Gold Cup gespeeld die zich richt op teams uit de Hoofdklasse, de Promotieklasse en de Overgangsklasse (en de vier hoogst geëindigde teams uit de Silver Cup van het jaar ervoor die dit seizoen uitkomen in de Eerste Klasse). Met de Bekercompetitie wordt een mooie extra prijs gecreëerd voor de clubs in de Eerste Klasse en lager. De wedstrijden worden gespeeld op de vrijdagavonden (een aantal uitzonderingen daargelaten, zie speeldata hieronder).

Gewijzigde opzet Silver Cup

De opzet van de competitie hebben we naar aanleiding van verschillende reacties van verenigingen gewijzigd. Er zullen geen poulewedstrijden meer gespeeld worden tussen de Derde en Vierde Klasse teams maar er wordt direct gespeeld volgens het knock-out principe. Ook zullen er geen voorrondes meer zijn voor de Tweede en Eerste Klasse teams maar kunnen alle teams uitkomend in deze klassen deelnemen. Hierdoor zijn er 2 speelrondes meer ten opzichte van vorig jaar. In de eerste ronde starten de Vierde Klasse teams. In de tweede ronde stromen de Derde Klasse teams in, in de derde ronde de Tweede Klasse teams en in de vierde ronde de Eerste Klasse teams.
De competitie kent, om te kunnen komen tot een uitvoerbare planning, maximaal 10 ronden waardoor het aantal deelnemers is gemaximaliseerd. De volgorde van opgave is leidend.

 • Er wordt gespeeld volgens het knock-out principe.
 • Tot de kwartfinales speelt het laagst spelende team thuis. Wanneer teams op hetzelfde niveau spelen én vanaf de kwartfinales bepaalt loting wie thuis speelt.
 • Tot en met de achtste finales wordt het land verdeeld in vier (of meer) regio’s en wordt gespeeld binnen de regio. Door dit systeem zorgen we ervoor dat op vrijdagavond geen enorme afstanden moeten worden afgelegd (incidenteel niet te voorkomen) en komen er meer streekderby’s tot stand. Vanaf de kwartfinales worden de regio’s losgelaten en wordt het schema volledig door loting bepaald.
 • Voor de heren en dames teams uit de 1e klasse die op basis van de einduitslag van seizoen 2017-2018 deelnemen aan de Gold Cup geldt dat, als zij verliezen in de eerste, tweede of derde ronde van de Gold Cup, zij instromen in de vierde ronde van de Silver Cup.
 • De finales worden gespeeld op een door de KNHB aangewezen complex.
 • Ronde 1 wordt gespeeld door de ingeschreven Vierde Klasse teams.
 • Ronde 2 wordt gespeeld door de winnaars van de eerste ronde en de Derde Klasse teams. Hierbij zijn de Derde Klasse teams geplaatst en de winnaars van ronde 1 ongeplaatst.
 • Ronde 3 wordt gespeeld door de winnaars van ronde 2 en de Tweede Klasse teams. Hierbij zijn de Tweede Klasse teams geplaatste teams en de winnaars van ronde 2 ongeplaatst.
 • Ronde 4 wordt gespeeld door de winnaars van ronde 3 en de Eerste Klasse teams. Hierbij zijn de Eerste Klasse teams geplaatste teams en de winnaars van ronde 2 ongeplaatst.
 • De inhaaldata/reservedata zijn standaard de vrijdag na de geplande datum van de Heren (dus standaard twee weken na de geplande datum van de Dames). De uitzonderingen hierop zijn: inhaaldatum voor de Dames voor ronde 6 (5 april) is op vrijdag 12 april en de inhaaldatum voor ronde 8 is op donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) voor zowel de Dames als de Heren.
 • Deelname aan de Silver Cup kost 25 euro per team.
 • De data die hieronder staan zijn vastgestelde data. Het is niet mogelijk om de wedstrijden in de Silver Cup op een andere dag te spelen.

Kalender Silver Cup Dames

Ronde Deelnemende teams Datum Opmerking
1 Dames 4e klasse 14 september 2018
2 Winnaars ronde 1 + Dames 3e klasse 5 oktober 2018
3 Winnaars ronde 2 + Dames 2e klasse 2 november 2018
4 Winnaars ronde 3 + Dames 1e klasse 23 november 2018
5 Winnaars ronde 4 15 maart 2019
6 Winnaars ronde 5 5 april 2019
7 Winnaars ronde 6 19 april 2019* Achtste finales (Goede vrijdag)
8 Winnaars ronde 7 17 mei 2019 Kwartfinales
9 Winnaars ronde 8 14 juni 2019** Halve finales
10 Winnaars ronde 9 23 juni 2019 Finales

Kalender Silver Cup Heren

Ronde Deelnemende teams Datum Opmerking
1 Heren 4e klasse 21 september 2018
2 Winnaars ronde 1 + Heren 3e klasse 12 oktober 2018
3 Winnaars ronde 2 + Heren 2e klasse 9 november 2018
4 Winnaars ronde 3 + Heren 1e klasse 30 november 2018
5 Winnaars ronde 4 22 maart 2019
6 Winnaars ronde 5 12 april 2019
7 Winnaars ronde 6 3 mei 2019 Achtste finales
8 Winnaars ronde 7 24 mei 2019 Kwartfinales
9 Winnaars ronde 8 14 juni 2019** Halve finales
10 Winnaars ronde 9 23 juni 2019 Finales

Dit schema is gebaseerd op een inschrijving van alle mogelijke teams. Mochten er minder teams inschrijven dan zal de competitieleiding het instroom moment van bepaalde teams aanpassen.

*In verband met Koningsdag op 27 april staat ronde 7 op 19 april gepland. De inhaaldatum bij de dames voor ronde 6 (5 april) is op vrijdag 12 april (en niet standaard de vrijdag na de Heren ronde).

**Indien een halve finalist deelneemt aan de play-offs 1e klasse, dan wordt de halve finale op 20 juni gespeeld.

Arbitrage en tucht

De bekerwedstrijden worden geleid door één scheidsrechter van elke vereniging van minimaal clubscheidsrechter-plus (CS+) niveau. Verderop in de bekercompetitie worden de wedstrijden door bondsscheidsrechters geleid. Vanaf welke ronde dit is, wordt nog bekend gemaakt en is afhankelijk van beschikbaarheid. De registratie van kaarten vindt gescheiden van de reguliere veld- en zaalcompetitie plaats. Eventuele schorsingen op basis van gele/rode kaarten behaald in de bekercompetitie worden ook ten uitvoer gelegd in de bekercompetitie tenzij er sprake is van excessief wangedrag.

Downloads

Deel deze pagina