Corona: financiële vragen en mogelijkheden
Het coronavirus zorgt ook veel vragen van financiële aard. Niet gek want de ontwikkelingen snel. Neem bijvoorbeeld de Tozo-regeling (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers), de NOW (Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid), de TOGS-regeling (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19) of de TVL (Tegemoetkoming vaste lasten). Er zijn diverse regelingen waarvan verenigingen gebruik kunnen maken. Daarnaast proberen NOC*NSF en de sportbonden de politiek er toe te zetten een speciaal Noodfonds voor de sport op te zetten. Zodra hierover meer nieuws beschikbaar is vermelden we dit uiteraard ook.
Elke vereniging is anders, iedere vereniging heeft zaken net weer anders geregeld. Het is daarom belangrijk goed te kijken welke regelingen en mogelijkheden het best bij de specifieke situatie van de vereniging passen. Hieronder geven we middels een aantal veelgestelde vragen antwoorden een overzicht van de mogelijkheden (op alfabetische volgorde).
Uitbreiding economische steun en herstelpakket
Op 21 januari 2021 heeft het kabinet via een Kamerbrief het volgende laten weten:
De hele sportsector wordt wederom hard getroffen door de verlenging van de coronamaatregelen. De unieke Nederlandse sportinfrastructuur, welke wordt gedragen door verenigingen en vrijwilligers, staat onder druk. Sectorspecifieke steun is daarom noodzakelijk om ervoor te zorgen dat deze sector, ook na deze periode van maatregelen, haar bijdrage weer kan leveren aan het fit houden en weerbaar maken van de Nederlandse bevolking. De steunmaatregelen voor de sportsector die voor 2020 zijn ingezet, worden verlengd tot en met 30 juni 2021. Dit zijn de Tegemoetkoming Amateursportorganisaties (TASO), Tegemoetkoming Verhuurders, Sportaccommodaties en de Specifieke Uitkering voor ijsbanen en zwembaden. Voor dit pakket aan maatregelen stelt het kabinet in totaal € 240 miljoen beschikbaar. Dit steunpakket vormt de basis voor de ondersteuning van de sportsector in de eerste helft van 2021. Uiteraard kan de sportsector ook gebruik maken van de Rijksbrede financiële compensatieregelingen. De onvoorspelbaarheid van de coronacrisis en de daarbij horende maatregelen sluit onvoorziene effecten van de lockdown op de sportsector niet uit. Het kabinet heeft hier continue aandacht voor.
Zodra we hierover mee informatie ontvangen, delen we deze met de penningmeesters van de verenigingen.
Aanvragen TVL Q4 mogelijk tot en met 29 januari 2021
Waar moet je allemaal aan denken bij het aanvragen van de Tegemoetkoming vaste lasten (TVL) Q4 en wanneer kom je hiervoor in aanmerking? We hebben de belangrijkste punten hieronder op een rijtje gezet:
Is de TVL aantrekkelijk voor hockeyverenigingen/-stichtingen?
Als een vereniging de contributie bijvoorbeeld in augustus en/of september heeft gefactureerd-geïncasseerd bij leden, geldt dit NIET als omzet voor Q4 – 2020. In tegenstelling tot de NOW-regelingen moet deze contributie niet worden toegedeeld aan de maanden waarvoor de contributie betaald wordt. Dit blijkt uit navraag bij RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).
Het is wellicht mogelijk TVL Q4 aan te vragen. Dit kan als een vereniging ten opzichte van Q4-2019 een forse (>30%) omzetdaling heeft uit “barinkomsten” e.a. in Q4-2020 en dus de contributie niet gefactureerd- geïncasseerd is in Q4-2020.
LET OP: TVL Q4 moet dan wel voor 29 januari 2021 17.00 uur worden aangevraagd.
Waaruit bestaat de TVL?
NB: Waar hieronder ‘bedrijven’ wordt gebruikt als omschrijving kun je in dat geval ook hockeyvereniging/-stichting lezen.
De TVL helpt mkb-bedrijven en zzp’ers bij het betalen van hun vaste lasten. Het gaat om bedrijven die minimaal 30% van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis. Bedrijven krijgen maximaal 90.000 euro belastingvrij over 3 maanden.
Het gaat om vaste kosten die steeds doorlopen, zoals huur, pacht, onderhoud, verzekeringen, leasecontracten en abonnementen. Loonkosten horen hier niet bij. Die worden deels gecompenseerd door de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW).
De tegemoetkoming wordt gebaseerd op het totale omzetverlies.
TVL Q4 2020 is voor de periode van 1 oktober tot en met 31 december 2020.
Voorwaarden TVL
Bedrijven die aanspraak willen maken op de regeling moeten aan deze voorwaarden voldoen:
- Het bedrijf valt onder de definitie van midden- en kleinbedrijf (mkb). Zzp’ers en verenigingen of stichtingen, met een onderneming, vallen hier ook onder.
- Het bedrijf heeft meer dan 30% omzet verloren door de coronacrisis.
- Het bedrijf heeft in de periode oktober tot en met december 2020 minimaal 3.000 euro vaste lasten. Hiermee wordt de uitkomst van de berekening normale omzet x omzetverlies in % x aandeel vaste lasten in % bedoeld. Je rekent met het gemiddelde percentage in je sector en niet met je werkelijke vaste lasten.
- Het bedrijf heeft een fysieke vestiging in Nederland en is voor 15 maart 2020 opgericht en ingeschreven in het KVK Handelsregister.
- Het bedrijf heeft zich na 15 maart 2020 niet met terugwerkende kracht ingeschreven in het Handelsregister.
- Het bedrijf is niet failliet en heeft op 31 december 2019 of daarna geen uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank.
- Het bedrijf is geen overheidsbedrijf.
- Het bedrijf heeft na de ontvangst van TVL in totaal niet meer dan 800.000 euro (bruto) aan overheidssteun ontvangen. Uitzonderingen daarop zijn de visserij- en aquacultuursector en bedrijven in de primaire productie van landbouwproducten.
- Als je bedrijf meerdere SBI-codes heeft voor meerdere activiteiten, dan telt alleen de hoofdactiviteit. Het totale omzetverlies wordt meegerekend.
TVL Q4 2020 in relatie tot TVL 1, TOGS en NOW
Ook als je al gebruik hebt gemaakt van TVL 1 of de TOGS, kan je gebruikmaken van de TVL Q4 2020. De compensatie van de TVL Q4 2020 gaat over de periode 1 oktober tot en met 31 december 2020 en komt bovenop de bijdrage van de TVL 1 en TOGS.
Relatie met NOW
Je kunt van zowel de TVL Q4 2020 als de NOW gebruikmaken, waarbij de NOW de loonkosten deels compenseert en de TVL Q4 2020 voor andere vaste lasten een tegemoetkoming biedt. De TVL Q4 2020 heeft invloed op de NOW-regeling. Een ontvangen TVL Q4 2020 wordt bij de NOW-regeling gerekend als omzet, waardoor de NOW-subsidie lager uitvalt. Met beide regelingen ontvang je opgeteld meer subsidie.
De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) helpt mkb-bedrijven en zzp’ers bij het betalen van een deel van hun vaste lasten. Aanvragen van TVL Q4 2020 kan tot en met 29 januari 2021 17.00 uur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Je vindt de SBI-code waarvoor je TVL aanvraagt in de adviestool TVL bij RVO. Het wijzigen van je SBI-code in het KVK Handelsregister heeft geen invloed op je aanvraag TVL. De tegemoetkoming van minimaal 750 euro en maximaal 90.000 euro is voor bedrijven die minimaal 30% van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis.
Wacht niet op kwartaalcijfers, maar maak een voorzichtige schatting en vraag aan.
In de vaststelling kun je de werkelijke omzetcijfers doorgeven. Voor de aanvraag heb je eHerkenning niveau 1 of hoger, of DigiD nodig. Als je DigiD gebruikt, moet je degene zijn die bij KVK staat geregistreerd als eigenaar of bestuurder van het bedrijf. Je kunt de subsidie voor jouw onderneming zelf indienen of door een gemachtigde laten aanvragen.
Hoe wordt de TVL Q4 2020 berekend?
TVL Q4 2020 wordt onder andere berekend met de SBI-code van de hoofdactiviteit. Hierbij hoort een percentage vaste lasten.
SBI-codes
SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling. Het geeft aan wat de hoofd- en de nevenactiviteiten van een bedrijf zijn. Met welke hoofdactiviteit jouw bedrijf op 15 maart 2020 stond ingeschreven in het Handelsregister van KVK is leidend voor de TVL.
Welke SBI-code is voor jou van toepassing?
De SBI-code die hoort bij jouw hoofdactiviteit in het Handelsregister van KVK op 15 maart 2020 telt. Alleen als je in de vorige subsidieperiode na een herbeoordeling of bezwaar TVL ontving voor een andere SBI-code, kom je ook met deze SBI-code in aanmerking. Het aanvraagsysteem kiest in dat geval automatisch de meest gunstige SBI code. De SBI-codes voor TVL Q4 2020 wijken af van de SBI-codes voor TVL juni-september 2020. (zie hieronder)
Percentage vaste lasten
De TVL wordt berekend met het percentage vaste lasten dat hoort bij de SBI-code van jouw hoofdactiviteit.
Wat is jouw percentage vaste lasten?
Het CBS beschikt over het gemiddelde aandeel van de vaste lasten in de omzet van uw branche, uitgedrukt in een percentage. Het aandeel van de vaste lasten in de omzet voor jouw branche staat dus vast en hangt samen met jouw SBI-code. Zoek jouw SBI-code op in het overzicht verderop om jouw percentage vaste lasten te vinden, of raadpleeg de Adviestool. Met de Adviestool kun je in 3 stappen zien of je in aanmerking komt, en voor welk bedrag. Als je jouw KVK-nummer invult in de Adviestool, vind je de SBI-code van jouw hoofdactiviteit.
Overzicht van SBI-codes en het bijbehorende percentage vaste lasten voor TVL Q4 2020
Vastgestelde SBI-codes startend met 9
Omzetverlies
Voor het omzetverlies vergelijken we jouw normale omzet met de omzet die jij in 2020 verwacht in dezelfde periode. Voor de aanvraag van de TVL Q4 2020 moet het omzetverlies minimaal 30% zijn. We berekenen het omzetverlies als volgt:
omzetverlies in % = (normale omzet – verwachte omzet oktober-december 2020) / normale omzet x 100
Aandeel vaste lasten
Voor de bepaling van de vaste lasten gebruiken we branchegegevens van het CBS. Omdat we zoveel mogelijk ondernemers zo snel mogelijk willen helpen, maken we geen gebruik van jouw werkelijke vaste lasten.
Het CBS beschikt over het gemiddelde aandeel van de vaste lasten in de omzet van jouw branche, uitgedrukt in een percentage. Het aandeel van de vaste lasten in de omzet voor jouw branche staat dus vast en hangt samen met de SBI-code van jouw hoofdactiviteit. Voor aanvraag van de TVL Q4 2020 moeten de vaste lasten na berekening hoger zijn dan € 3.000. We berekenen de vaste lasten als volgt:
vaste lasten = normale omzet x aandeel vaste lasten in %
Hoe wordt de TVL Q4 2020 berekend?
De hoogte van de subsidie wordt als volgt berekend:
subsidie = normale omzet x omzetverlies in % x aandeel vaste lasten (=34%, zie tabel) x 50%
De TVL compenseert maximaal 50% van de vaste lasten. Als je voldoet aan de voorwaarden ontvang je een voorschot van 80% op basis van jouw verwachte omzetverlies. Na afloop van de subsidieperiode vraagt RVO je naar jouw werkelijke omzet. Dit noemen ze de vaststelling.
Loket TASO geopend | aanvragen kan tot 11 oktober 2020
Dinsdag 22 september is op de website van DUS-I het loket voor de Tegemoetkoming Amateursportorganisaties COVID-19 (TASO) geopend. Via deze regeling kunnen verenigingen die eerder niet in aanmerking kwamen voor de TOGS-regeling of de TVL een subsidie van maximaal 2 x € 3.500 aanvragen. Bovendien kunnen ook verenigingen met een sportaccommodatie in eigendom en doorlopende lasten van ten minste € 8.000 (per 3 maanden, na aftrek van een ontvangen tegemoetkoming of subsidie op grond van de TOGS of de TVL) een subsidie aanvragen van maximaal 2 x € 6.000. De exacte voorwaarden van deze regeling staan op de website DUS-I. Er is in totaal €44,5 miljoen beschikbaar voor deze regeling. Let op: verenigingen hadden tot 11 oktober 2020 de tijd om subsidie aan te vragen.