Meer diepgang, praktijk en persoonlijke groei

De HTC4-opleiding van de KNHB is herzien en vernieuwd. In samenwerking met een werkgroep van ervaren opleiders en experts uit het veld is de opleiding het afgelopen seizoen aangepakt en doorontwikkeld. Het resultaat: een opleiding die beter aansluit op de praktijk van het coachen en nog meer ruimte biedt voor inhoudelijke verdieping en persoonlijke ontwikkeling.

De opleiding is bedoeld voor ervaren trainers/coaches die zich willen verdiepen in het vak en hun eigen visie verder willen ontwikkelen. De nieuwe opzet bestaat uit drie sprints, elk met tien interactieve workshops en een praktijkgerichte opdracht. De workshops hebben een duidelijke kwaliteitsimpuls gekregen: elke bijeenkomst is opgebouwd rond drie vaste elementen — een stevige theoretische basis, praktische vertaling en aandacht voor persoonlijke en professionele groei als coach. 

Wat is er vernieuwd? 

  • Opbouw in sprints: Drie blokken van tien workshops, met na elke sprint een praktijkopdracht.
  • PGO’s: Aan het einde van elke sprint lever je een PGO (praktijkgerichte opdracht) op, waarin alle geleerde kennis en vaardigheden samenkomen en worden toegepast.
  • Professionele identiteit: Tijdens de HTC4 werk je actief aan jouw persoonlijke ontwikkeling en professionele identiteit. Dit levende document is een hulpmiddel op je ontwikkelingsreis en zorgt ervoor dat je gericht en bewust werkt aan jouw groei als trainer/-coach.
  • Eigen Koers: Dit is de afsluitende fase van de HTC4-opleiding waarin je in een gesprek reflecteert op je professionele ontwikkeling en jouw persoonlijke coachvisie presenteert.
  • Opbouw workshops: Theoretische diepgang, praktische toepassing en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.
  • Nieuwe werkvormen: Meer interactie, meer koppeling met de praktijk en directe toepasbaarheid.
  • Training geven in de praktijk: Je geeft training tijdens de opleiding en krijgt gerichte feedback.
  • Stage: Nieuw onderdeel waarbij je drie keer stage loopt op een plek die past bij jouw leerdoelen.
  • Nieuwe experts: Verschillende nieuwe experts zijn aangehaakt en verzorgen workshops vanuit hun expertise en ervaring.
  • Verschillende sportomgevingen: De opleiding vindt plaats op diverse sportlocaties in het land.

 

Daarnaast is onderzoek gedaan naar een flexibelere manier van aanbieden van de opleiding. Dit vormt een volgende stap in de doorontwikkeling van HTC4.

De vernieuwde HTC4-opleiding gaat aankomend seizoen van starten zit nagenoeg vol! Benieuwd of er nog een plekje is? Neem dan contact op met: expertisecentrum@knhb.nl

Vernieuwing Keepersopleidingen

De KNHB heeft de opleidingen de afgelopen jaren vernieuwd. De KNHB Keepersopleidingen zijn de afgelopen jaren nog in de oude vorm aangeboden, maar wij merken dat ook deze opleidingen toe zijn aan een vernieuwing. Daarom is een projectgroep samengesteld met leden van het Expertisecentrum, aangevuld met ervaren keeperstrainers actief op verschillende clubs en bij de nationale (jeugd)teams.

Net als bij de Hockeytrainer/-coach (HTC) opleidingen, wordt gekeken naar een hybride vorm van opleiden: hierbij wordt de theorie thuis door de deelnemer doorgenomen, online besproken en zal op het veld de vaardigheden van de keeperstrainer (KTR) worden behandeld. Ook de opzet van de nieuwe KTR-opleidingen zal vergelijkbaar zijn met die van de HTC-opleidingen, waarbij een gestructureerde opbouw is van niveau 2 naar 3 naar 4;

  • KTR2
    Deze keeperstrainer wordt aangestuurd en ondersteund door een hoger gekwalificeerde keeperstrainer, geeft training die door een ander is aangereikt en enthousiasmeert de keeper in de sportieve en sporttechnische ontwikkeling.
  • KTR3
    Deze keeperstrainer werkt zelfstandig en geeft leiding aan assisterende keeperstrainers. Deze keeperstrainer zorgt voor een bredere ontwikkeling dan enkel de sporttechnische en creëert trainingen in relatie tot (jaar)doelen.
  • KTR4
    Deze keeperstrainer werkt zelfstandig op basis van een eigen visie en geeft leiding aan andere keeperstrainers en werkt samen met experts. Deze keeperstrainer ontwikkelt keepers zowel op als naast het veld en creëert trainingen met hoge leer- en fysieke intensiteit.

Op dit moment wordt er gewerkt aan de inhoud van de KTR2-opleiding. Het doel is om in seizoen 2025-2026 een pilot te draaien, zodat we de nieuwe opleiding in de praktijk kunnen testen en verfijnen.

Deel deze pagina