Noodloket geopend, ook voor sportverenigingen

Eén van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis is het Noodloket van het ministerie van Economische Zaken. Ondernemers, ook ondernemers actief in de sport, kunnen via dit loket een eenmalige tegemoetkoming ontvangen als zij hun vaste lasten niet meer kunnen betalen door de maatregelen tegen het coronavirus.

Vrijdag 27 maart is besloten dat ook sportverenigingen en -stichtingen via het Noodloket een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,- euro kunnen ontvangen. Meer informatie vind je ook op de site van NOC*NSF.

Hoe kan ik me voorbereiden op het aanvragen van de Tegemoetkoming schade COVID-19 (Noodloket)?

Vraag allereerst eHerkenning niveau 1 (of hoger) aan!
Via het eLoket dien je de aanvraag voor de tegemoetkoming digitaal in. Voor het indienen van de aanvraag heb je eHerkenning niveau 1 (of hoger) of DigiD nodig. eHerkenning is een digitaal identificatie systeem voor ondernemers, vaak gebruikt bij subsidieaanvragen bij overheden.

De aanvraag voor een eHerkenningsmiddel niveau 1 kan vaak al binnen een dag afgerond zijn en is een jaar geldig. Er zijn meerdere leveranciers en aan de aanvraag zitten eenmalig kosten. Dit verschilt tussen leveranciers. Er is geen spoedaanvraag nodig. Op de website eHerkenning.nl kun je via een eenvoudig stappenplan een eHerkenningsmiddel aanvragen.

SBI-code hoofdactiviteit opzoeken

Tijdens de aanvraag moet je de SBI-code van jouw hoofdactiviteit selecteren. Hockeyverenigingen vallen (bij juiste opgave) onder de opgenomen SBI-codes:
93.12.2              Veldsport in teamverband (geen voetbal)
93.14.2              Zaalsport in teamverband

Aanvragen: periode en proces

Je hebt 3 maanden om de tegemoetkoming aan te vragen. Dit kan alleen online. Voor de aanvraag heb je een aantal gegevens nodig. Een aantal KVK-gegevens wordt automatisch ingevuld. Deze moeten wel gecontroleerd worden tijdens het invullen. Verzamel vooraf alle benodigde gegevens.

Voor de aanvraag heb je nodig:

  • een eHerkenningsmiddel niveau 1 (of hoger) of DigiD;
  • het KVK-nummer van de vereniging (let op: niet het vestigingsnummer/RSIN);
  • de SBI-code van de hoofdactiviteit van de vereniging;
  • het bankrekeningnummer van de vereniging;
  • het correspondentie- en bezoekadres van de vereniging;
  • de contactgegevens: naam, telefoonnummer, e-mailadres

Maak je gebruik van een intermediair om de aanvraag in te dienen? Dan heb je hiervoor een machtiging nodig. De machtiging hoef je niet mee te sturen met de aanvraag. Men kan deze wel opvragen bij controles.

Na de aanvraag

RVO probeert binnen 2 weken een besluit te nemen. Na het besluit betalen zij binnen een paar werkdagen uit. Lukt het niet binnen 2 weken een besluit te nemen, dan ontvang je hierover op tijd bericht. RVO controleert de aanvragen achteraf, ook als deze via een intermediair lopen. Constateren zij bij de controle dat zij de tegemoetkoming ten onrechte hebben verstrekt? Dan herzien zij het uitbetaalde bedrag of vorderen het terug. Dit kan tot 5 jaar na uitbetaling van de tegemoetkoming.

Andere vragen

Antwoorden op andere veelgestelde vragen, waaronder veel vragen van financiële aard, vind je op onze speciale pagina.

Deel deze pagina