Tips voor trainingen jeugd en senioren

Vanaf 29 april mag de jeugd tot en met 18 jaar weer het hockeyveld op om samen, onder begeleiding, te trainen in de buitenlucht. Vanaf 11 mei geldt dit ook voor hockeyers met een leeftijd van 18+. Voor zowel de jeugd in de leeftijd 13 tot en met 18 jaar (C- tot en met A-jeugd) als de senioren geldt dat zij zich tijdens het sporten aan 1,5 meter afstand moeten houden, voor de jeugd t/m 12 jaar (basisschoolleeftijd, t/m de D) geldt dat niet.

Het sporten in de nieuwe anderhalvemetersamenleving krijgt hiermee een andere dimensie en vraagt flexibiliteit en aanpassingsvermogen van verenigingen. Om verenigingen op weg te helpen, delen we op deze pagina trainigsvormen die geschikt zijn voor de verschillende doelgroepen. Dit varieert van bestaande documenten vanuit de KNHB tot nieuwe hockeyvormen die verder worden uitgewerkt. Ook verenigingen zijn in deze periode enorm creatief en kunnen andere verenigingen inspireren in hun opzet van de aangepaste trainingen.

Deze pagina wordt dan ook continu aangevuld met nieuwe ideeën. Heb je zelf als vereniging een mooi plan uitgewerkt en wil je dat met ons delen? Laat het ons weten via knhb@knhb.nl.

Warming-up App

Na een langere periode minder of anders sporten, is het extra belangrijk om nu goed aan je training te beginnen. Ook in deze periode is de Waming-up App een hele handige tool voor trainers om hierbij te gebruiken. Gebruik van de app helpt blessures te voorkomen en leert spelers beter te bewegen. Download de app voor Apple of Android of bekijk het trainingsprogramma via deze website.

Funkey

Doelgroep: 4-6 jaar

Hockey is er voor iedereen, dus ook voor de allerkleinsten! Om 4- en 5-jarigen op een leuke en natuurlijke manier kennis te laten maken met sportief bewegen is er Funkey. Bij Funkey gaat het om spelenderwijs goed leren bewegen: FUN in goed leren bewegen is KEY! De scholen gaan weer open, maar kinderen gaan misschien niet hele (of alle) dagen naar school toe. Hoe leuk is het dan om op de vereniging een beweegprogramma aan te bieden? Zo kunnen kleuters hun energie toch kwijt en kunnen ouders even ongestoord werken. De Funkey lesmap voor verenigingen staat boordevol leuke oefeningen om met jonge kinderen te doen. Let er wel op dat het begeleid wordt door een trainer die affiniteit heeft met de doelgroep, of vraag een kleuterleidster of pedagogisch medewerker om mee te komen doen.

Daarnaast is er de Funkey+ lesmap, voor kinderen die nog niet de leeftijd hebben om verder door te stromen, maar wel toe zijn aan meer uitdaging. De opzet is hetzelfde als de Funkey lesmap, alleen zijn de oefeningen in de Funkey+ lesmap meer gericht op wedstrijdvormen, competitie en hockey.

Leve de Koning!

Helaas gaan de traditionele Koningsspelen dit jaar niet door, net als de viering van Koningsdag. Maar, de koning was natuurlijk wel jarig en dat kunnen we nog steeds een beetje vieren met leuke spelletjes! Het aangeboden programma is een selectie uit de Funkey verenigingsmap, vertaald naar de fantasiewereld rondom koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen, rovers in het kasteel en het thema ‘Feest’. De spelen kunnen op 1 dag (ochtend of middag) worden uitgezet, maar ook binnen een paar trainingen achter elkaar. Of een selectie van het programma binnen 1 training of spelmiddag. Alles is mogelijk!

Basistrainingen in coronatijd

Doelgroep: vanaf 8 jaar

Er zijn genoeg trainingsmogelijkheden te bedenken waarbij spelers voldoende afstand van elkaar kunnen houden. In onderstaand document vind je een aantal basistrainingen die je kunt gebruiken op het veld. Het document wordt steeds aangevuld met nieuwe oefeningen, dus houd deze pagina goed in de gaten voor nieuwe ideeën!

Anderhalvemeterhockey

Op hockey.nl vind je creatieve ideeën van verenigingen voor hockeyen op anderhalve meter afstand:

Deel 1: hockeydans, lijnbal en hockeytennis

Deel 2: hockeykubb, cijfers pushen en tafelhockey

Deel 3: hockeyslagbal, baltechnieken en ezelen

Tips voor keeperstrainingen

In deze playlist van het YouTube kanaal van de KNHB vind je een aantal voorbeelden van trainingsmogelijkheden voor keepers in coronatijd. Bij deze oefeningen kan voldoende afstand van elkaar worden gehouden.

Urban Hockey

Doelgroep: vanaf 8 jaar

De KNHB heeft een Urban Hockey lesprogramma samengesteld, bestaande uit 6 “Experiences”. Iedere Experience kent 4 tricks (individueel), 1 battle (tegen elkaar) en 1 challenge (met elkaar). Het programma is methodisch opgebouwd en is zowel bruikbaar op de vereniging, op school als in de wijk. Iedere trick, battle en challenge wordt in beeld gebracht via een filmpje, dat als icoontje op de leskaarten is aangebracht.

Op het YouTube kanaal van Team Streethockey staan (en komen) nog meer filmpjes met gave hockey tricks op plaatsen. Hieronder vind je een voorproefje van wat zij allemaal kunnen:

Deel deze pagina