Wat moet je weten over doping?

De KNHB volgt de reglementen van de Dopingautoriteit. De Dopingautoriteit is dè Nederlandse autoriteit op het gebied van dopingcontroles en dopingvoorlichting. Op de website van de Dopingautoriteit is veel informatie te vinden over de risico’s, de rechten en de plichten van sporters en begeleiders bij dopingcontroles. De meest essentiële informatie staat echter hier op een rijtje:

De sporter
In principe kan iedere sporter getest worden op doping, sport moet immers ‘dope free’ zijn. In de praktijk worden alleen sporters gecontroleerd die uitkomen in de hoogste nationale klasse veld- of zaalhockeycompetitie en sporters die deelnemen aan EK’s, WK’s of andere internationale wedstrijden/toernooien. Ook juniorspelers die aan voorgenoemde voldoen, worden getest.

Wist je dat… veel astmamedicijnen verboden zijn?

De dopinglijst
Een sporter is altijd zelf verantwoordelijk voor wat zich in zijn of haar lichaam bevindt. Het is daarom van belang altijd goed te controleren of middelen, die gebruikt worden, op de dopinglijst voorkomen. Of het nu gaat om iets dat door een arts wordt voorgeschreven of om een middel dat bij de drogist wordt gekocht: in beide kunnen dopinggeduide stoffen voorkomen.

Wist je dat… insuline op de dopinglijst staat?

Medicijngebruik
Komt het dan toch voor dat een sporter, vanwege een ziekte of aandoening medicatie moet gebruiken dat op de dopinglijst staat, dan moet hiervoor dispensatie worden aangevraagd. Sporters die voornamelijk actief zijn op nationaal niveau, kunnen dit doen bij de Dopingautoriteit, via Geneesmiddelen Dispensatie Sporter (GDS). Sporters die internationaal actief zijn dienen dit meestal bij de Internationale Federatie af te handelen. Wanneer dispensatie is verkregen is het belangrijk om in de gaten te houden hoe lang de dispensatie geldig is.
Meer informatie: dopingautoriteit.nl/GDS

Wist je dat… marihuana een lange afbraakperiode in je lichaam kent?

Doping in je vitaminepil? 
Uit onderzoek is gebleken dat 2% – 25% van alle voedingssupplementen vervuild zijn met dopinggeduide stoffen. Deze stoffen staan dus niet op het etiket vermeld, maar zitten er soms wel in. Sporters kunnen hierdoor onbewust positief testen en geschorst worden. Om de kans op zo’n onbedoelde positieve dopingcontrole te minimaliseren is het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) ontwikkeld. Mocht je voedingssupplementen willen gebruiken, neem dan alleen NZVT- goedgekeurde voedingssupplementen. Dan hou je de kans op een positieve controle minimaal.
Meer informatie: dopingautoriteit.nl/NZVT

Wist je dat… sommige medische verdovingen cocaïneachtige stoffen bevatten?

De dopingcontroleprocedure
Zorg dat je op de hoogte bent van de rechten en plichten tijdens een dopingcontroleprocedure. Hierdoor kom je nooit voor verrassingen te staan. Weigering van een dopingtest staat bijvoorbeeld gelijk aan het leveren van een positieve controle.
Meer informatie: dopingautoriteit.nl/dopingcontrole

Wist je dat… ook vitamice C vervuild kan zijn met doping?

Tips voor een schone sport

Sport is veel te mooi voor doping. Ben je een topsporter of talent? Dan kun je zelf bijdragen aan een schone sport met behulp van de volgende tips: dopingautoriteit.nl/tips

Vragen
Vragen over doping kunnen via dopingvragen@dopingautoriteit.nl worden gesteld.

Bij de KNHB is Maud Laumans eerste aanspreekpunt via 030-3077 636 of maud.laumans@knhb.nl.

Downloads

Deel deze pagina