Gezonde Sportkantine: Gewoon beginnen en later evalueren

Ingrid Danvers, barcommissie HCIJ: ‘We zijn begonnen met een beperkt aanbod, dat maakt het voor de barcommissie goed behapbaar.’

Inleiding

Zoals zoveel clubs heeft HC IJsseloever de bar in eigen beheer. Tot de winterstop ging daar vooral het gebruikelijke ‘snackassortiment’ over de bar: broodjes ham, kaas en kroket, tosti’s, bitterballen en frikadellen. Op initiatief van twee barcommissarissen is daar als gezond alternatief een assortiment verse broodjes aan toegevoegd. Hoewel de broodjes goed lopen, is het niet duidelijk of er onder de streep uiteindelijk ook meer overblijft. Dat zal aan het eind van het seizoen pas duidelijk zijn. Vast staat wel dat er door het broodjesaanbod minder frituurwaar wordt verkocht.

Resultaten

  • Broodjes zijn gezond alternatief voor andere snacks.
  • Club neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.
  • Leden en bezoekers erg tevreden met het broodjesaanbod.
  • Er wordt minder frituurwaar verkocht.

Aanpak

Stapsgewijze verandering
Stapsgewijze introductie van een gezonder assortiment, dat is het uitgangspunt van de aanpak van de gezonde sportkantine bij IJsseloever. Gewoon naast het normale assortiment als gezond alternatief broodjes aanbieden en kijken hoe het loopt. Dat vergt al een extra inspanning van de barcommissie maar het blijft in ieder geval te overzien.

De inkoop
De inkoop van het vlees- en kaasbeleg, pistoletjes en de groente gaat in een moeite door bij de groothandel tijdens het inslaan van het reguliere assortiment. De broodjes worden zaterdag ’s morgens afgebakken.

Alleen op zaterdag
Omdat de club onvoldoende koel- en vriesmogelijkheden heeft en vanwege de openingstijden van de bakker, worden de broodjes voorlopig alleen op zaterdag aangeboden. De verkoop concentreert zich tijdens lunchtijd van elf tot twee, maar als er broodjes overblijven dan kun je de broodjes tot het eind van de dag bestellen.

Ter plekke gesmeerd
Voor optimale versheid, worden de broodjes ter plekke belegd, er wordt dus niet vooruit gewerkt. Alleen de groente wordt voorgesneden. Het assortiment is bewust beperkt gehouden; je kunt kiezen uit pistoletjes kaas, ham, rosbief en caprese (mozzarella, pesto, tomaat). Allemaal rijk belegd met groente en allemaal voor de zeer schappelijke standaardprijs van €2,75. Voorlopig valt de extra werkbelasting voor de bardienst mee. Goed voorbereid beleg je een broodje binnen een minuut, dat is veel sneller dan de frituur of een tosti. Er zijn dan ook geen ellenlange wachtrijen voor de verse broodjes.

Broodjes in de spotlights
Een nieuw assortiment moet je natuurlijk onder de aandacht brengen. Op de website en op Facebook is er aandacht aan besteed, maar veel belangrijker is de communicatie in het clubhuis. Er zijn ‘lekkere’ foto’s van de verschillende broodjes gemaakt die als A4 posters door heel het clubhuis hangen. Ook op de bar wordt er extra aandacht aan besteed. Daarnaast staat in het nieuwe clubhuis nu een koelvitrine waar de broodjes als voorbeeld getoond worden.

Evaluatie
Aan het eind van het seizoen worden de broodjes geëvalueerd. Niet alleen de omzet (is €2,75 niet te goedkoop?), ook de bijdrage aan een gezondere sportkantine komen hierbij aan bod. Ook zal gekeken worden naar eventuele vervolgstappen, bijvoorbeeld een uitbreiding van het gezonde assortiment .

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina