HC Prinsenbeek pakt zwerfafval succesvol aan

Reinier Nederhoed: ‘Wij wilden twee dingen bereiken: meer bewustwording en minder zwerfafval.’

Inleiding

Zwerfafval is veel clubs een doorn in het oog. Ook bij HC Prinsenbeek zorgde de in de dug-out achtergelaten flesjes en andere rommel op het terrein voor veel ongenoegen. Dankzij het plaatsen van afvalbakken van Nederland Schoon en een daaraan gekoppelde bewustwordingscampagne kreeg de club het zwerfafvalprobleem onder controle.

Resultaten

  • Bewustwording problematiek zwerfafval
  • Terugdringen zwerfafval met zo’n 80%
  • Mentaliteitsverandering leden en bezoekers

Aanpak

Situatie voor de aanpak
In de dug-outs, tussen de struiken en in windhoeken op het complex stapelde het vuil zich op. Opschoonacties van het vrijwillige klusteam aan het begin en aan het einde van het seizoen zorgden slechts voor tijdelijke verlichting. Daarnaast kwam ook de gemeente steeds minder vaak langs om het vuil uit de stuiken te halen.

Afvalbakken van Nederland Schoon bieden uitkomst
HC Prinsenbeek kreeg de oplossing van het zwerfafvalprobleem als het ware in de schoot geworpen. Zonder er zelf om gevraagd te hebben, kwam een medewerker van Nederland Schoon 4 grote, afvalbakken afleveren. Strategisch geplaatst bij de dug-outs bleken deze afvalbakken een enorme bijdrage te leveren aan het voorkomen van zwerfafval. Vanaf dag één zaten ze vol, een veel beter resultaat dan met de reguliere bakken behaald werd.

Bewustwordingscampagne geeft extra zetje in de rug
Aangemoedigd door dit succes besloot de club meteen door te pakken. Naast de aanschaf van nog eens 6 afvalbakken bij Nederland Schoon (à €50 per stuk), werd ook een bewustwordingscampagne gestart. Via het clubblad, posters van Nederland Schoon en twee herkenbare ambassadeurs van de club die op zaterdag op de velden rondlopen, worden leden en bezoekers geïnformeerd over hoe ze de club schoon kunnen houden. Dankzij deze extra inspanning belandt inmiddels zo’n 80% van het afval in de bakken.

Wat schoon is blijft schoon
Een schone omgeving zorgt ervoor dat mensen eerder geneigd zijn hun afval op te ruimen. Ze zijn zelfs bereid de rotzooi van anderen even weg te gooien. Zo heeft de gecombineerde aanpak van Prinsenbeek inmiddels geleid tot een merkbare mentaliteitsverandering en een schoner complex.

Bestelinformatie afvalbak Nederland Schoon
HC Prinsenbeek ontving de eerste 4 afvalbakken gratis in het kader van een eenmalige actie van Nederland Schoon. Je kunt een afvalbak bestellen in de webwinkel van Nederland Schoon. Ze kosten €50 per stuk inclusief BTW en verzendkosten. De webshop biedt verschillende betalingsmogelijkheden zoals credit card, IDEAL, PayPal en Online Giro.

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina