hdm maakt homo-acceptatie bespreekbaar

Rob Schuitema (gedelegeerde voor homo-acceptatie bij hdm): '99% ziet het probleem niet.'

Inleiding

‘Ik heb homo’s en lesbiennes in mijn vriendenkring, dat is voor mij vanzelfsprekend. Maar bij HHV Haagsche Delftsche Mixed (hdm) was ik er nog nooit één tegen gekomen. Ik was ervan overtuigd dat homoseksualiteit in onze familievereniging geen issue was, totdat ik me er echt in verdiepte. De vraag die me aan het denken zette was: Hoeveel homo’s ken ik nou eigenlijk bij hdm? Op een club met 1.800 leden geen één! Blijkbaar bestond daar dus geen enkele transparantie over.’ Dat zegt Rob Schuitema, gedelegeerde van het bestuur voor homo-acceptatie bij hdm.

Resultaten

  • We zijn nu een klein jaar verder. Het gesprek aan de huiskamertafel – onder deskundige begeleiding van Huub ter Haar van de John Blankenstein Foundation – heeft ertoe geleid dat de Commissie Sportiviteit & Respect homo-acceptatie nu als onderdeel ziet van het bevorderen van respect op en rond de velden.
  • Ons streven is om homo-acceptatie niet uit te vergroten, maar vanzelfsprekend mee te nemen in het begrenzen van kwetsend gedrag. Binnen hdm wordt met enthousiasme op mijn missie gereageerd. Ik ben er trots op dat we het bespreekbaar gaan maken, onder meer met een interview met de lesbische speelster op de website, posters en andere activiteiten.
  • Als mensen mij voorhouden dat ik het thema niet zo groot moet maken, raak ik extra gemotiveerd. Hoe meer ik erover praat hoe scherper dit verborgen probleem boven het maaiveld komt.

Aanpak

Huiskamergesprek
Ik besloot om een huiskamergesprek te starten met leden die het aangaan en met een coach. Tot mijn verbazing was dat het begin van een moeizame zoektocht. Toen ik een voormalig speelster opbelde, reageerde ze afhoudend: ‘Nee, ik heb nooit een probleem ervaren’. Totdat ze haar verhaal deed aan de huiskamertafel. Ze bleek zes jaar lang geworsteld te hebben om in haar team uit de kast te komen. Ik dacht: ‘Misschien biedt hdm niet die open en veilige omgeving die ik veronderstelde’.

Openheid is niet vanzelfsprekend
Ook heb ik een mannelijke speler benaderd. Van diverse bronnen vernam ik dat hij homo is. Toen ik hem sprak, hield hij ook af: ‘Ik heb geen idee hoe je bij dit verhaal komt. Dit klopt niet.’ Zijn reactie schokte mij omdat ik zeker weet dat hij zijn coming-out met zijn team had gedeeld. Blijkbaar is het toch moeilijk om vanzelfsprekend open te zijn tegenover iedereen.

Tips 

  • Zoek iemand binnen de vereniging die echt voor dit onderwerp wil gaan. Iemand die overtuiging en gesprekskwaliteiten combineert. Die persoon moet zich willen verdiepen in het thema en met overwicht koers kunnen houden. Veiligheid bestaat er pas als iedereen zich zichtbaar thuis voelt bij een vereniging.
  • Hockeyclubs die tips en ondersteuning wensen bij het bespreekbaar maken van homo-acceptatie, kunnen contact opnemen met de John Blankenstein Foundation: 0651 452 330.
Bekijk alle best practices


Deel deze pagina