M.H.C. Liberty laat kinderboeken zwerven

Roel van Gestel, initiatiefnemer: ‘We vragen onze leden om boeken uit hun eigen boekenkast uit zwerven te sturen.’

Inleiding

Een hockeyclub kan zijn maatschappelijke rol op veel manieren invullen. M.H.C. Liberty uit Dongen besloot om kinderen te stimuleren om te gaan lezen, want lezen is erg belangrijk voor je ontwikkeling. De club richt zich niet alleen op zijn jeugdleden, maar ook op kinderen in de omgeving van de club voor wie het lezen van een boek minder vanzelfsprekend is. De club werkt hierbij samen met Kinderzwerfboek, een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp.

Resultaten

  • M.H.C. Liberty geeft invulling aan zijn maatschappelijke rol binnen de gemeente.
  • Alle kinderen in de gemeente Dongen krijgen laagdrempelig toegang tot leuke kinderboeken.

Aanpak

Hoe werkt Kinderzwerfboek?
Het idee van Kinderzwerfboek is simpel: Liberty zamelt via haar leden kinderboeken in en laat deze – voorzien van een speciale zwerfsticker – overal achter. Kinderen mogen ze gratis meenemen om te lezen. Ze moeten ze daarna wel weer laten zwerven. De zwerftocht van boeken kan worden gevolgd op de website kinderzwerfboek.nl.

Aftrap Kinderzwerfboeken groot succes
Als start van het initiatief kregen alle 200 deelnemertjes aan de Mini-Slotdag, een door Uitgeverij Zwijsen gesponsord Kinderzwerfboek. Het is de bedoeling dat vervolgens iedereen zijn eigen boekenkast in duikt om boeken uit zwerven te sturen. Begin van het seizoen opent Liberty speciaal hiervoor een Kinderzwerfboek-station in het clubhuis. Dit is een soort boekenkast, van waaruit de boeken hun tocht beginnen. Kinderen kunnen hier ook terecht om lekker te lezen, bijvoorbeeld op zondag als ze uitgekeken zijn bij de wedstrijd van hun ouders.

Opzetten Kinderzwerfboek-stations in de omgeving
Hoewel veel jeugdleden van Liberty vast ook wat stimulans kunnen gebruiken om te lezen, richt het initiatief zich toch vooral op minder bevoorrechte kinderen in de gemeente. Daarom gaat de club ook op andere locaties Kinderzwerfboek-stations opzetten. Denk aan buurthuizen, scholen, openbare gebouwen of een snackbar. Ook hiervoor gaat een werkgroep, bestaand uit een aantal leden van Liberty die het doel van de actie en het gewenste resultaat een warm hart toedraagt, alles regelen: de aanvoer van de boeken, de communicatie, het onderhoud van het station en de contacten met de organisatie Kinderzwerfboek.

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina