Nationaal Hockeycongres 2020

Zaterdag 18 januari 2020 | Hoofdkantoor Rabobank | Utrecht
Let op: 1 week eerder dan voorgaande jaren!

Samen werken aan de toekomst

Wat betekent het Sportakkoord voor jouw vereniging?

Tijdens het Nationaal Hockeycongres 2020 kijken we samen naar de vele mogelijkheden en kansen die het Sportakkoord jouw vereniging biedt. Concreet en helder, zodat je er na het congres snel mee aan de slag kunt.

Luister naar topsprekers, laat je verrassen door innovatieve ideeën en kom in contact met andere verenigingen. Na deze inspirerende dag ga je naar huis met een hoofd vol plannen om jouw vereniging toekomstbestendig te maken én te houden.

Programma van de dag

Net als voorgaande edities hebben we ook dit jaar weer een vol programma:

09.00 Verzamelen
10.00 Eerste helft: plenaire sessies. De exacte inhoud wordt in december bekendgemaakt
12.00 Rust: lunch + tijd om te netwerken
13.30 Tweede helft: 2 rondes met inspirerende verdiepingssessies
(Let op: bij je aanmelding voor het congres dien je direct aan te geven welke verdiepingssessies jij bij wilt wonen. Hierbij geldt: vol = vol, dus meld je op tijd aan.)
15.30 Nabespreking
16.30 Thé Dansant

De verdiepingssessies: hoe werkt het?

Tijdens het middagprogramma van het congres vinden er 2 rondes met – in totaal – 19 verdiepingssessies plaats. Iedere sessie heeft een link met een van de thema’s van het Sportakkoord.

Bij je aanmelding voor het congres kies je welke verdiepingssessies je bijwoont. In onderstaand overzicht zie je welke verdiepingssessies er zijn en in welke ronde ze plaatsvinden. Een beschrijving van de sessies vind je onder het overzicht.

  • Lees de informatie over de verdiepingssessies door en maak je keuze;
  • Meld je vervolgens aan voor het congres via het aanmeldformulier onderaan deze pagina en geef daarin aan welke verdiepingssessies jij wilt bij wonen;
  • Je ontvangt direct hierna een bevestiging van je aanmelding in je mailbox;
  • Voor alle verdiepingssessies geldt: vol = vol! Meld je dus op tijd aan.

Overzicht verdiepingssessies

Verdiepingssessie Link met thema Sportakkoord Ronde 1  Ronde 2 
1. Inzicht in de wensen en behoeften van ParaHockeyers Inclusief sporten en bewegen x
2. Twinnings: verrijk je vereniging met een buitenlandse exchange Inclusief sporten en bewegen x
3. Verduurzaming hockeyverenigingen Duurzame sportinfrastructuur x x
4. Gladheid kunstgras: oorzaak en oplossingen Duurzame sportinfrastructuur x
5. Circulariteit in aanleg en gebruik van hockeyvelden Duurzame sportinfrastructuur x
6. Vrijwilligers in je vereniging: sharing is caring? Vitale sport- en beweegaanbieders x x
7. Meer succes met sponsoring Vitale sport- en beweegaanbieders x x
8. Crowdfunding (donaties en obligaties) Vitale sport- en beweegaanbieders x
9. Inzicht in jouw vereniging: benchmark en ledenenquête Vitale sport- en beweegaanbieders x
10. Toolkit werving & behoud van jeugd Vitale sport- en beweegaanbieders x x
11. Het belang van een gezonde sportomgeving Vitale sport- en beweegaanbieders x
12. FC Vers wordt HC Vers? Vitale sport- en beweegaanbieders x
13. Hoe draagt de vereniging bij aan een gezonde leefstijl? Vitale sport- en beweegaanbieders x
14. Presteren met communiceren Vitale sport- en beweegaanbieders x x
15. Een mooi hockeyseizoen: hoe pak je dat aan? Positieve sportcultuur x x
16. Positieve betrokkenheid van ouders: hoe zorg je daarvoor? Positieve sportcultuur x x
17. Hoe sociaal veilig is jouw vereniging? Positieve sportcultuur x
18. Vertaling van de visie naar verenigingsbeleid Vaardig in bewegen x x
19. Ondersteuning trainers/coaches met nieuw kenniscentrum Vaardig in bewegen x x

Inhoud verdiepingssessies

1. Inzicht in de wensen en behoeften van ParaHockeyers
Wil jouw vereniging starten met het aanbieden van ParaHockey en kun je hierbij wel wat tips en adviezen gebruiken? Wil je weten hoe je ParaHockeyers meer kunt betrekken bij je vereniging? Of ben je benieuwd naar hun wensen en behoeften? Dan biedt deze sessie uitkomst! Hans Mater & Linn Luijerink (KNHB)
2. Twinnings: verrijk je vereniging met een buitenlandse exchange (sessie deels in Engels)
Van jan. 2020 t/m aug. 2021 worden minimaal 14 twinnings financieel ondersteund vanuit het EHF-KNHB EK Development traject. Een twinning is een uitwisseling tussen een Nederlandse hockeyvereniging en een Europees hockeyontwikkelingsland. Wat kan een twinning jouw vereniging bieden? Tom Pedersen-Smith (EHF), Gabriëlle van Doorn (KNHB) & Albert van Tuil (MHC Oosterbeek)
3. Verduurzaming hockeyverenigingen
Sportverenigingen kunnen de komende jaren (gratis) begeleid worden in een traject naar verduurzaming. Startend bij een energiescan tot en met subsidieaanvraag voor kleine en/of grote maatregelen. Jan geeft een toelichting op dit traject en licht de diverse mogelijkheden toe. Jan Vlasblom (NOC*NSF)
4. Gladheid kunstgras: oorzaak en oplossingen
Gladde kunstgrasvelden zijn een terugkerend probleem. Om tot een zo effectief mogelijk beheerpakket te komen, is onderzoek gedaan naar de veroorzakers. Koen licht de resultaten toe, benoemt vervolgstappen en geeft tevens inzicht in (on)mogelijkheden van het huidige onderhoud. Koen Beelen (WUR/NOC*NSF)
5. Circulariteit in aanleg en gebruik van hockeyvelden
Deze sessie is bedoeld voor verenigingen die zich afvragen hoe ze bij kunstgrasvelden bewuster kunnen om gaan met grondstoffen. Daarnaast bespreekt Matthijs welke mogelijkheden er zijn om bij aanleg van nieuwe velden zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Matthijs Verhoef (CSC) en Grondbewerking Nederland
6. Vrijwilligers in je vereniging: sharing is caring? 
Over strakker en losser vrijwilligersmanagement voor de vitaliteit van jouw vereniging. Gebaseerd op recent onderzoek bespreekt hoogleraar vrijwilligerswerk Lucas Meijs wat jouw vereniging veerkrachtig kan maken. Lucas Meijs (hoogleraar vrijwilligerswerk)
7. Meer succes met sponsoring
Sponsoring is belangrijk voor sportclubs, maar het is lastig om bedrijven ervan te overtuigen om sponsor te worden. Door voor een andere benadering te kiezen, kun je het jezelf veel makkelijker maken en het succes aanzienlijk vergroten. Tijdens deze sessie leer je hoe je dit aanpakt. Peter van Baak/Rik van Kan (SponsorVisie)
8. Crowdfunding (donaties en obligaties)
Fondsenwerving en financiering zijn veranderd. Steeds vaker worden bedrijven, nieuwe producten en creatieve projecten niet meer door één of enkele partijen gefinancierd, maar door een grote groep: crowdfunding. Wat houdt crowdfunding precies in en hoe zet je het succesvol in binnen jouw vereniging? Peter van Baak (SponsorVisie)
9. Inzicht in jouw vereniging: benchmark en ledenenquête
Data wordt steeds belangrijker. Ook voor jouw vereniging! De KNHB helpt je om jouw vereniging te vergelijken met andere verenigingen (Benchmark Dashboard) en inzicht te krijgen in de behoeften van je leden (Ledenenquête). Sophie Kustermans (KNHB)
10. Toolkit werving & behoud van jeugd
Jeugd werven en behouden lastig? Tijdens een interactieve sessie presenteert Boukje de toolkit ‘Werving & behoud van jeugd’. Deze toolkit, ontwikkeld n.a.v. behoefteonderzoek, geeft je een kijkje in het brein van de jeugd én biedt handzame tools om in te spelen op hun behoeften. Boukje Smeets (KNHB)
11. Het belang van een gezonde sportomgeving
De vereniging als prettige plek waar je gezond en lekker kunt eten en waar jongeren geen ongezond gedrag aanleren als roken en overmatig alcohol drinken. Waarom is dit zo belangrijk voor een hockeyvereniging? En hoe zorg je ervoor dat iedereen meewerkt aan de realisatie ervan? Joke Davio (Team FIT)
12. FC Vers wordt HC Vers?
FC Vers zet samen met de vereniging een verbeterde kantinebeleving neer. Naast een verantwoord assortiment is hierbij ook aandacht voor roken, alcohol én de uitstraling en gastvrijheid van de kantine. Marc bespreekt de mogelijkheden voor hockeyverenigingen om ook aan de slag te gaan met dit programma. Marc Nippius (KNVB)
13. Hoe draagt de vereniging bij aan een gezonde leefstijl?
In z’n poging gezonder te leven, sprak Tijn met artsen, wetenschappers en deskundigen over hun visie op gezondheid, bewegen, voeding, slaap en sociale activiteiten. Conclusie: een structurele aanpassing van leefstijl leidt tot minder stress en meer energie. Hoe kan jouw vereniging hieraan bijdragen? Tijn Elferink (ONVZ)
14. Presteren met communiceren
Welke middelen zet je in om je achterban te bereiken? Hoe kun je met de juiste communicatie leden werven? Aan de hand van inspirerende voorbeelden, praktische tips en best practices beantwoordt Martin deze en andere communicatievragen waar verenigingen vaak tegenaan lopen. Martin van Berkel (Nevobo)
15. Een mooi hockeyseizoen: hoe pak je dat aan?
Iedereen wil een mooi hockeyseizoen. Wat kun je hiervoor doen binnen je vereniging? We wisselen ervaringen uit en geven concrete handvatten, inspirerende voorbeelden en handige tips over hoe je met alle betrokken doelgroepen op een positieve manier kunt werken aan teamspirit en clubsfeer. Carolien Snieders/Arjan Offerhaus (KNHB)
16. Positieve betrokkenheid van ouders: hoe zorg je daarvoor?
Hoe kun je ouders positief beïnvloeden? Tijdens deze sessie delen we ervaringen en geven we je concrete tips en handvatten om ouders bij de vereniging te betrekken. Ook bespreken we hoe je ze motiveert om positief te zijn langs de lijn. Namelijk via hun belangrijkste beïnvloeders: de spelers! Carolien Snieders/Arjan Offerhaus (KNHB)
17. Hoe sociaal veilig is jouw vereniging?
Wat houdt sociale veiligheid in en welke maatregelen kun je treffen om je vereniging sociaal veilig te maken? Waar is een vereniging eigenlijk verantwoordelijk voor? Janke licht de thematiek toe, geeft praktische voorbeelden en bespreekt o.a. het High5 stappenplan en de gratis VOG-regeling. Janke van der Werf (NOC*NSF/ASK)
18. Vertaling van de visie naar verenigingsbeleid
VMHC Cartouche ging voor haar jeugdopleiding aan de slag met de Visie op de ontwikkeling van hockeyers. Met o.a. een handboek voor alle teams, individuele benadering van spelers en begeleiding van trainers geven ze vorm aan hun doorlopende leerlijn. Jasper deelt tips en ervaringen. Jasper Kokx (HC Cartouche)
19. Ondersteuning trainers/coaches met nieuw kenniscentrum
De KNHB geeft met ‘6X vooruit in hockey’ richting aan de ontwikkeling van hockeyers binnen de sport. Om verenigingen hierbij te ondersteunen wordt in 2020 het nieuwe kenniscentrum van de KNHB gelanceerd. Wat houdt dit kenniscentrum in en wat kan jouw vereniging ermee? Karien licht de mogelijkheden toe. Karien Meuleman (KNHB)

Aanmelden

Let op: dit jaar meldt iedere deelnemer zich individueel aan voor het congres!

Vorig jaar konden meerdere bestuurders van één vereniging zich gezamenlijk aanmelden. Door de keuzes voor de verdiepingssessies, doen we de aanmelding dit jaar individueel. De verdiepingssessies geef je nu al direct bij je aanmelding door.

Zijn er meer bestuurders van jouw vereniging die naar het congres willen komen? Dan zullen ook zij zichzelf moeten aanmelden via onderstaand formulier. Per vereniging kunnen maximaal 3 bestuurders zich aanmelden voor het congres.

Succes en graag tot ziens op 18 januari!

Deel deze pagina