Terugblik Nationaal Hockeycongres 2021


Alle sessies van het online Nationaal Hockeycongres zijn gewoon terug te kijken en spelen zelfs af in je mobiele browser. Dus was je verhinderd of heb je een webinar waarvoor je je had aangemeld, toch gemist? Dan kun je daar op je eigen moment rustig de tijd voor nemen. Een week lang draaide alles om verbinden, hockey en plezier. En vonden er interessante sessies plaats voor zowel bestuurders, commissieleden, trainers, coaches, technisch managers als scheidsrechters. Hieronder lees je welke onderdelen en sprekers er op het programma stonden. De tijden zijn niet meer relevant, je kijkt ze waar en wanneer je maar wilt!

Vrijdag 4 juni

Tijdstip Titel Spreker
16.00-17.00 uur Centrale opening Meerdere sprekers
Willen de echte hockey-fans opstaan en meekijken naar de aftrap van het Nationaal Hockeycongres – de livestream editie? Dit gebeurt live vanuit de studio met onze directeur Erik Gerritsen en presentator Tom van ’t Hek. Ondanks hun drukke agenda in aanloop naar de EK komen ook Max Caldas en Alyson Annan aan het woord.

Feedback? Vertel het ons. Uitzending gemist? Kijk hier alle sessies terug.

Zondag 6 juni

Tijdstip Titel Spreker
14.45 uur-16.45 uur Livesessie Duitsland-Nederland (m) positionering Coen van Bunge (of Michiel Otten)
Samen Sterker is ook samen kijken! Analyseer de positie van de scheidsrechters tijdens de wedstrijd Duitsland tegen Nederland als onderdeel van de EuroHockey Championships. Kijk op één scherm de wedstrijd en volg op een ander scherm de analyse. Waarom neemt de scheidsrechter juist deze beslissing? Heeft hij nog andere opties? Wat doet de scheidsrechter goed? Stel je vragen live tijdens de wedstrijd en de analyse en je krijgt meteen antwoord.

Feedback? Vertel het ons. Uitzending gemist? Kijk hier alle sessies terug.

Maandag 7 juni

Tijdstip Titel   Spreker
08.30-09.30 uur Morning coffee I: Body language and the video umpire  Ben Göntgen 🇩🇪 en Coen van Bunge (KNHB)
Vier ochtenden lang laten we deze week een hockeyscheidsrechter van het hoogste niveau antwoord geven op jullie meest gestelde vragen. Vandaag doet Ben in gesprek met Coen dat rondom het thema Body language. Hoe kun je jouw beslissing zo goed mogelijk verkopen door het gebruik van lichaamstaal? Een uur lang zal Ben daar alle vragen over beantwoorden die jullie stellen in de chat. Ook geeft hij slimme tips & tricks.
10.30-11.30 uur Vragenuur Financiën Karin van Willigen (KNHB)
Tijdens deze sessie gaat Karin in op alle vragen die bij penningmeesters spelen. Verzeker je van een antwoord op die van jou door ons voorafgaand aan de sessie, via het inschrijfformulier, al te laten weten wat je haar wil vragen. Daarnaast is er in dit uur ook tijd om onderling ervaringen te delen, bijvoorbeeld over de afhandeling van de financiële steunpakketten.
13.00-13.45 uur Samen verdienen met HockeyDirect Olaf Koning (HockeyDirect)
Tijdens deze sessie worden de mogelijkheden besproken om met HockeyDirect samen te werken, samen te ondernemen en uiteindelijk ook samen te verdienen. Olaf zal het verdienmodel met jullie bespreken en wil vervolgens kijken waar de behoeften van verschillende verenigingen en hun leden liggen. Aan samenwerkingspartners stelt HockeyDirect enerzijds het complete hockeyassortiment ter beschikking tegen concurrerende prijzen en creëert daarnaast een unieke club-omgeving voor ze op HockeyDirect. Ontdek hoe het team van HockeyDirect klaar staat om bestuurders en leden van verenigingen geheel in het nieuw te steken, van clubtenue tot andere unieke kledingstukken.
14.30-15.15 uur 360SportsIntelligence: Alle hockeywedstrijden live op hockey.nl! Frank Maathuis (360SportsIntelligence)
Onlangs ging de KNHB een samenwerking aan met 360SportsIntelligence zodat we livestreams en samenvattingen uit de breedtesport kunnen koppelen aan de standenmotor in de app van hockey.nl. In dit webinar bespreekt Frank de onderwerpen videoanalyse, entertainment en de extra inkomsten die het uitzenden van wedstrijden hockeyverenigingen kan opleveren.
16.00-17.30 uur ParaHockey ontwikkelings-toolkit. Waaruit bestaat de toolkit en hoe is hij te gebruiken? Hans Mater en Tom Crousen (KNHB)
De KNHB bedacht een toolkit waarmee ParaHockeyers en hun ontwikkeling centraal worden gesteld. Het hulpmiddel zet de kracht van visualisatie in, laat teams monitoren, anticiperen en evalueren, en dat alles verpakt in een innovatief ontwerp. Hans en Tom demonstreren in deze sessie hoe de toolkit werkt, hoe je er als trainer binnen het ParaHockey zelf mee aan de slag kunt gaan. Doel is om de toolkit op meerdere verenigingen in gebruik te laten nemen. Misschien op die van jou?

Feedback? Vertel het ons. Uitzending gemist? Kijk hier alle sessies terug.

Dinsdag 8 juni

Tijdstip Titel Spreker
9.00-10.00 uur Morning coffee II: Positioning  Alison Keogh 🇮🇪 en Coen van Bunge (KNHB)
Voor de tweede keer deze week laten we een hockeyscheidsrechter van het hoogste niveau onder het genot van een kop koffie antwoord geven op jullie meestgestelde vragen. Vandaag heeft Alison het in een gesprek met Coen met jullie over de juiste positie van een scheidsrechter en deelt daarbij allerlei slimme tips & tricks uit de praktijk. Waar kun je het beste gaan staan tijdens een wedstrijd om de juiste beslissing te kunnen nemen? Stel vragen gedurende de sessie in de chat of van tevoren op het online inschrijfformulier.
9.00-9.45 uur Aan de slag met Flexhockey Frank van Barneveld (KNHB)
In deze sessie legt Frank uit waarom Flexhockey geen vervanging is van de reguliere competitie, maar juist een aanvulling daarop. En hoe ons nieuw ontwikkelde Flexhockey platform je ondersteunt om een flexibel hockeyaanbod binnen jouw vereniging concreet te maken. Flexibel in vorm, lidmaatschap, tijdstip, competitie en teamsamenstelling: doe er je voordeel mee zodat je  iedereen straks een passend hockeyaanbod kunt bieden.
10.30-11.15 uur Verenigingsmonitor naar Benchmark Dashboard: zo gebruik je deze data in de verenigingspraktijk Sascha van den Wall Bake (KNHB)
In deze sessie legt Sascha samen met twee verenigingsfunctionarissen uit hoe je de verkregen data het beste in kunt zetten. Betalen jullie je trainers bijvoorbeeld ongeveer even veel in vergelijking met verenigingen van dezelfde grootte, in dezelfde regio of spelend op hetzelfde niveau? En hoe zit dat bijvoorbeeld met het aantal vrijwilligers dat jullie hebben? Door het Benchmark Dashboard goed in te zetten, krijg je meer inzicht in de kwaliteit van je eigen vereniging ten opzichte van andere verenigingen op allerlei gebieden.

Feedback? Vertel het ons. Uitzending gemist? Kijk hier alle sessies terug.

Woensdag 9 juni

Tijdstip Titel Spreker
09.00-10.00 uur Verbinding tussen scheidsrechters en coaches Alexander Cox, Rob ten Cate, Jonas van ’t Hek, Gerold Hoeben (KNHB)
Topscheidsrechters en topcoaches gaan met elkaar in gesprek over verschillende actuele thema’s. Welke interpretaties moeten anders? Hoe beleeft een team een wedstrijd? Wat gaat er door het hoofd van een scheidsrechter? En hoe blijf je er met elkaar voor zorgen dat je samen het beste resultaat boekt? In een open gesprek wisselen deelnemers tijdens deze sessie met elkaar van gedachten. Kom er op deze manier achter dat iedereen anders omgaat met een bepaalde wedstrijdsituatie. Door dit inzicht zal er meer begrip ontstaan op het veld voor elkaar.
12.00-13.00 uur Do’s en Don’ts voor bestuurders van een hockeyvereniging bij veranderen Ton Speet en Leonie Mutsaers (TEN HAVE Change Management)
Ton en Leonie maakten een podcast van een uur om het veranderkrachtmodel en 5 kernboodschappen met jullie te bespreken. Deze kernboodschappen hebben betrekking op de factoren van het veranderkrachtmodel en concentreren zich op de verandervisie, verandercapaciteit en verbinding. Doel is om bestuurders concrete handvatten te bieden hoe om te gaan met lastige besluiten waar niet altijd iedereen even enthousiast over is. In de podcast komen vele praktische voorbeelden aan de orde, uit het leven gegrepen. Tip: maak een wandeling en luister de podcast tijdens je lunchpauze.
13.00-13.45 uur Vraag maar raak: alles over het verduurzamen van je accommodatie Robert den Ouden (SportStroom)
In deze workshop ga je in gesprek met Robert en de andere deelnemers, en word je op weg geholpen met je plannen voor een energiezuinigere hockeyvereniging. Robert weet alles over ventilatie, verwarming, isolatie, warmwatervoorziening, led-sportveldverlichting en zonnepanelen. Daarnaast deelt hij ook graag zijn kennis van financiering en subsidies met je. Vragen kunnen in de chat worden gesteld maar nog handiger is om ze van tevoren te stellen in het daarvoor beschikbare veld in het aanmeldingsformulier.
19.00-20.00 uur Stel je vraag aan de Nederlandse EK Scheidsrechters Ymke, Michiel en Coen Ymke van Slooten, Michiel Otten en Coen van Bunge
Heb jij altijd al willen weten hoe het is om op een EK te fluiten of wil je advies over hoe jij de top bereikt? Dan kun je deze vragen stellen aan Ymke, Michiel en Coen. Zij zullen ook al jouw overige brandende vragen over het fluiten beantwoorden. Dus wil je tips & tricks over die ene situatie? Dan is dit je kans op een duidelijk en bruikbaar antwoord.

Feedback? Vertel het ons. Uitzending gemist? Kijk hier alle sessies terug.

Donderdag 10 juni

Tijd Titel  Spreker
09.00-10.00 uur Morning coffee III: The value of communication with teams 
 
Sarah Wilson en Coen van Bunge (KNHB)
10.00-10.45 uur Opening Expertise centrum Tim Jenniskens, Marijn Beuker (AZ), Rogier Ummels (Atletiekunie)
11.00-12.30 uur Inloopspreekuur variatie doet (zw)eten Gerold Hoeben (KNHB), Tim Overbeek (fysiotherapeut KNHB Nederlands Jongens U15), Beatrice Derks (fysiotherapeut KNHB Nederlands Meisjes U15) en Marc Materek (Assistent coach HDM Dames 1 en Assistant bondscoach bij KNHB Meisjes U16)
11.00-12.30 uur Pieken als het moet Matthew Eyles (Strengthening conditioning bij KNHB Oranje Dames)
11.00-12.30 uur Van Funkey tot hockeyatleet Doris van der Laan (KNHB/SMC Amsterdam)
13.00-14.30 uur Testen en monitoren Doris van der Laan (KNHB/SMC Amsterdam) en Michiel van der Struijk (KNHB)
13.00-14.30 uur Introductie krachttraining Harm Bruin (KNHB)
13.30-14.30 uur Vragenuur Financiën Karin van Willigen (KNHB)
16.00-17.00 uur Inspiratiesessie Gezonde sportomgeving Joke Davio (Team:Fit), Madelon Donders (KNHB/DondersFit), Gijs Harbers en Eveline Graus (Heineken)

Feedback? Vertel het ons. Uitzending gemist? Kijk hier alle sessies terug.

Vrijdag 11 juni

Tijdstip Titel Spreker
9.00-10.00 uur Morning coffee IV: How to sell your decision Paco Vazquez 🇪🇸 en Coen van Bunge (KNHB)
Zo verkoop je je beslissing. Hier gaat het over in de laatste aflevering van onze ochtendrubriek met hockeyscheidsrechters van het hoogste niveau. Dit keer met Paco in gesprek met Coen, die vertelt hoe je jouw beslissing zo goed mogelijk kunt verkopen, wat daar allemaal voor nodig is en met welke aspecten je rekening moet houden. Stel je vragen en profiteer van al zijn tips & tricks. 
09.30-10.30 uur Werving en behoud van jeugd in de hockeyzomer van 2021 Boukje Smeets en Yvette van de Graaf (KNHB)
De EK in juni én de Olympische Spelen in juli en augustus beloven de hockeysport een mooi podium te gaan geven. Want wist je dat de damesfinale van de Olympische Spelen in Rio 4 miljoen kijkers trok? Dit is dus hét moment om aan de slag te gaan met het binden en boeien van (nieuwe) doelgroepen. Als verenigingsfunctionaris geven we je praktische do’s en don’ts hoe je hierin te werk kunt gaan en presenteren we campagnematerialen waarmee je meer kinderen warm kunt laten lopen voor het hockeyaanbod op jouw vereniging.

10.30-11.30 uur

 

Urban Hockey: de andere manier van hockey beleven (met thuis-opdracht!) Boukje Smeets, Gabrielle van Doorn (KNHB) en Team Streethockey
Wie zich inschrijft voor deze innoverende workshop, ontvangt onze Urban leskaarten en -videos en vragen we om 1 trick hier alvast van te oefenen. Als les- en traininggever uit de driehoek school/wijk/vereniging vertellen Boukje en Gabrielle je wat Urban Hockey precies inhoudt, welke skills er zijn, en hoe je die op een leuke maar ook goede manier aan kunt leren. En, hoe breng je het ervan af als je je niveau vergelijkt met dat van de master skillers van Team Streethockey? Zij demonstreren hun favoriete tricks en leggen uit hoe Urban Streethockey hun eigen niveau en kijk op hockey heeft veranderd. Lijkt een offline terugkomdag je wel wat, dan kun je dit na afloop van de sessie bij ons aangeven.
12.00-13.00 uur De ultieme opdracht van de trainer Johan Wakkie, Peter Heerschop, Chaimae Fadis en de Hockey Foundation staff
Als trainer, lesgever of begeleider heb je een ultieme pedagogische opdracht die niet ophoudt aan het einde van de training, les of  wedstrijd. Ervaar in deze enerverende talkshow waarom gymleraar, schrijver en cabaretier Peter Heerschop deze mening is toegedaan. Zijn eigen ervaringen en die van de overige sprekers worden verhalend uit de doeken gedaan en na afloop kun je je bij ons melden voor de ondersteuning die de Hockey Foundation biedt in de vorm van een innovatief pedagogisch educatieprogramma. Hoe serieus neem jij jouw pedagogische opdracht? Take a break rond lunchtijd en sta daar eens met ons bij stil!
13.00-14.00 uur Centrale afsluiting Meerdere sprekers
Nog een laatste keer bij elkaar om het Nationaal Hockeycongres – de livestream editie gezamenlijk af te sluiten.

Feedback? Vertel het ons. Uitzending gemist? Kijk hier alle sessies terug.

Deel deze pagina