Afgelastingen: hoe zit ‘t precies?

Afgelastingen: hoe zit ‘t precies?

Hoe gaat een afgelasting nu eigenlijk in zijn werk? We leggen graag uit hoe de besluitvorming tot stand komt.

Er zijn drie soorten afgelastingen:

1. Centrale afgelasting

De KNHB kan besluiten tot een centrale afgelasting indien er bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden worden verwacht zoals hevige sneeuwval, vorst of kou. Als de KNHB hiertoe besluit wordt dit zo snel mogelijk bekend gemaakt via de media en op knhb.nl. Meer over wanneer tot een centrale afgelasting wordt overgegaan, wordt verderop in dit artikel toegelicht.

2. Afgelasting door vereniging

Als er geen sprake is van een centrale afgelasting, dan is het aan de vereniging (in de Hoofdklasse samen met een consul) om tijdig de velden te keuren en te bepalen of er kan worden gespeeld. Zijn de watervelden bijvoorbeeld niet bespeelbaar, dan wordt ook altijd gekeken of er op (semi) zandkunstgrasvelden wel gespeeld kan worden. Als wedstrijden worden afgelast dan passen de verenigingen zo snel mogelijk het programma aan waardoor je dit ook in de app van hockey.nl en de clubapps kunt lezen. Verderop tref je meer informatie aan over een afgelasting door een vereniging.

3. Afgelasting door scheidsrechters

Uiteindelijk is het oordeel of er wel of niet kan worden gespeeld aan de scheidsrechters. Indien er geen sprake is van een centrale afgelasting of afgelasting door de vereniging, keuren de scheidsrechters voorafgaande aan de wedstrijd het veld en kunnen ze uit veiligheidsoverwegingen alsnog besluiten deze af te keuren.

De centrale afgelasting toegelicht

De competitieleiding van de KNHB houdt continu de weersvoorspellingen in de gaten en laat zich adviseren over de ontwikkelingen van het weer voor verschillende weermedia, zoals bijvoorbeeld het KNMI. Eventueel na overleg met de plaatselijke wedstrijdleiding(en), wordt een besluit genomen om de veiligheid van alle betrokkenen te kunnen waarborgen. Een wedstrijd spelen mag namelijk nooit onnodig risico voor de speelsters en spelers opleveren.

Een waterveld dient onder natte condities bespeeld te worden. In de winter worden waterinstallaties afgesloten en is het dus niet mogelijk om het veld via besproeiing nat te maken. Voor de beoordeling van bespeling van een waterkunstgrasveld bij vorst zijn dan ook de volgende twee zaken van belang:

1.    Het veld moet vochtig zijn en, nog belangrijker,

2.    Het veld moet veilig zijn om op te spelen.

Ook een (semi) zandkunstgrasveld kan worden afgekeurd. Bijvoorbeeld als het speeloppervlak hard wordt door bevriezing, er oneffenheden ontstaan door ongelijke zandverdeling of bevroren blad- en vezelresten, of plaatselijk gladde plekken heeft. Al deze omstandigheden kunnen (blessure)gevaar voor spelers opleveren, waardoor de keuze gemaakt kan worden om een veld af te keuren.

Over kunstgrasvelden in de winter is een apart artikel beschikbaar.

Een algehele afgelasting wordt uiterlijk op de donderdag of vrijdag voor het speelweekend bekend gemaakt. De wedstrijdsecretaris hoeft, in geval van een centrale afgelasting, geen contact op te nemen met de wedstrijdsecretaris(sen) van de tegenstander(s).

Afgelasting door vereniging, hoe werkt dat?

Ook een vereniging kan wedstrijden afgelasten. Dat gebeurt onder andere in de volgende gevallen:

  • De staat van de velden of accommodatie is niet in orde
  • Er is sprake van hevige regenval, sneeuwval en/of vorst waardoor de velden niet bespeelbaar zijn (meer informatie over richtlijnen zijn te vinden onder het thema Accommodatie)
  • Er is sprake van een calamiteit, bijvoorbeeld een sterfgeval binnen de vereniging
  • Een team is niet beschikbaar; in dat geval geldt de procedure ‘Procedure geen team beschikbaar’

Alleen de wedstrijdsecretaris is uiteindelijk bevoegd een wedstrijd vooraf af te gelasten. Hiervoor geldt de procedure afgelastingen.

Niet alleen de bespeelbaarheid van het veld is belangrijk

Naast de temperatuur bestaat er ook nog de zogenaamde gevoelstemperatuur, ook wel windchill genoemd. Hoe kouder het is en hoe harder het waait, des te kouder voelt het aan. Lichte vorst kan daardoor bij stevige wind als heel onaangenaam aanvoelen. Het KNMI waarschuwt meestal als de luchttemperatuur in combinatie met de windsnelheid tot een gevoelstemperatuur van -15°C of lager zal (kunnen) leiden.

Als de KNHB niet besluit om tot een centrale afgelasting over te gaan, vragen wij verenigingen om bij (extreem) koude weersomstandigheden zelf het risico van de situatie vast te stellen. Hierbij is het verstandig rekening te houden met de windkracht en eventuele neerslag die de gevoelstemperatuur kunnen beïnvloeden. Wij adviseren verenigingen ook te kijken naar de weersvoorspellingen (KNMI) en op basis hiervan een beslissing te nemen. Neem in de beoordeling ook de leeftijd en de bewegingsintensiteit van de spelers en speelsters mee: de bewegings- en handelingssnelheid van kinderen in de F-categorie is lager dan die van kinderen in de A of B. Gevoelstemperatuur kan dan een grotere overweging zijn om de wedstrijd niet door te laten gaan.

Winters weer maar gaat de wedstrijd gewoon door?
7 tips voor sporten bij koud weer!

1. Check de weersvoorspellingen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
2. Zorg voor een goede warming-up en cooling-down ter voorkoming van blessures.
3. Zorg voor kleding die past bij de weersomstandigheden. Trek voldoende (warme) kleding aan, denk hierbij niet alleen aan je bovenlichaam, maar denk ook voor je ledematen. Kleed je in laagjes.
4. Houd rekening met de gevoelstemperatuur. Bij een gure wind kan het vele malen kouder aanvoelen dan wat de thermometer aangeeft.
5. Is het erg koud, dan is een hoofdband geen overbodige luxe. Je verliest immers zo’n veertig procent van je energie via je hoofd!
6. Het is aan te raden om een (fleece) deken voor de reserve-/wisselspelers op de bank beschikbaar te hebben en zorg ervoor dat wisselspelers warm zijn aangekleed.
7. Zorg voor extra dranken en tussendoortjes. Als het koud is, heb je meer energie nodig om warm te blijven. Laat je niet misleiden door het weer: op een zonnige winterdag lijkt het of je niet zweet, maar dat is schijn! Drinken onderweg en na afloop is, net als op een zomerdag, altijd belangrijk.

Downloads & links

De meest recente informatie over afgelastingen vind je op de pagina ‘afgelastingen‘. Het artikel ‘competitie procedures‘ gaat dieper in op diverse procedures.

Deel deze pagina