Beslissing eerste plaats Hoofdklasse Hockey Heren

Beslissing eerste plaats Hoofdklasse Hockey Heren

De reguliere competitie van de Hoofdklasse Hockey Heren nadert zijn ontknoping. Komende zondag kan de uitzonderlijke situatie zich voordoen dat Heren 1 van Bloemendaal en Kampong in de strijd om de eerste plaats in de eindrangschikking op exact gelijke hoogte eindigen. Voor het vervolg van de competitie (de play-offs) is van belang dat er, indien dat het geval is, snel duidelijk is wie als eerste eindigt. De eerste plek in de reguliere competitie bepaalt tenslotte het thuisvoordeel in de finale om het Nederlands Kampioenschap indien zowel de nummer 1 als 2 zich daarvoor plaatsen. Bovendien betekent de eerste plaats in de reguliere competitie directe kwalificatie voor de Euro Hockey League seizoen 2019-2020.

Voor het opmaken van de ranglijst in de competitie gelden de volgende uitgangspunten:

  1. aantal wedstrijdpunten
  2. aantal gewonnen wedstrijden
  3. doelsaldo
  4. doelpunten vóór
  5. onderling resultaat.

Uitzonderlijke situatie

Wanneer Kampong aanstaande zondag met 0-5 wint van Klein Zwitserland en Bloemendaal met 3-4 van HGC (of 0-6 en 3-5 of 0-7 en 3-6 etc.) dan doet de uitzonderlijke situatie zich voor dat beide teams op alle bovenstaande criteria gelijk eindigen. Het bondsreglement 2018 art. 2.5.g schrijft in dat geval voor dat een beslissingswedstrijd gespeeld moet worden. De competitieleiding van de KNHB heeft vooruitlopend op dit scenario de mogelijkheden overwogen voor de planning van deze beslissingswedstrijd. Men is daarbij tot de conclusie gekomen dat het ondoenlijk is om een eventuele beslissingswedstrijd nog voor de start van de play-offs te laten plaatsvinden, omdat de KNHB het belangrijk vindt dat de uitgangssituatie voor alle play-off teams zoveel mogelijk gelijk is. Een extra wedstrijd op maandag 13 of dinsdag 14 mei zou een voordeel opleveren voor de andere twee geplaatste teams in de halve finales. Zij hebben immers niet te maken met deze extra belasting in aanloop naar de play-offs.

Het uitstellen van de play-offs om het Nederlands Kampioenschap is echter gezien vele organisatorische aspecten bij verenigingen, externe partijen en de KNHB niet mogelijk.

Om zowel rekening te houden met de belangen van beide verenigingen, als met het waarborgen van een eerlijk verloop van de competitie heeft de competitieleiding van de KNHB besloten gebruik te maken van de mogelijkheid die artikel 9.5 van het Huishoudelijk Reglement geeft om ‘voor bepaalde wedstrijden van de spelreglementen afwijkende bepalingen vast te stellen’.

Besluit KNHB

Indien de stand na speelronde 22 (zondag 12 mei 2019) exact gelijk is, zal in plaats van het spelen van een reguliere beslissingswedstrijd een shoot-out serie plaatsvinden. Deze shoot-out serie wordt gespeeld op zondag 12 mei 2019 om 18:00 uur op het complex van hdm in Den Haag. De winnaar van deze shoot-out serie sluit de reguliere competitie af als nummer 1 in de eindrangschikking en plaatst zich direct voor de Euro Hockey League seizoen 2019-2020. De betrokken verenigingen zijn inmiddels over dit besluit geïnformeerd.

Deel deze pagina