Bondscoach Delmée hakt laatste knopen door: olympische selectie Nederlandse hockeyheren bekend

Bondscoach Delmée hakt laatste knopen door: olympische selectie Nederlandse hockeyheren bekend

Bondscoach Jeroen Delmée heeft met zijn staf de laatste knopen doorgehakt. De zestienkoppige selectie van de OranjeHockey Heren van Team NL voor de Olympische Spelen in Parijs is bekend. De basisselectie bestaat uit vijftien spelers en een keeper. Daarnaast zijn ook de drie reserves door Delmée aangewezen. Deze drie – één keeper en twee spelers – gaan wel mee naar Parijs, maar mogen daar alleen in het geval van blessures worden ingezet.

“Het was voor mij een week waarin ik de lastigste beslissingen van de afgelopen drie jaar moest nemen”, aldus Delmée. “Drie jaar geleden zijn we als nieuwe staf met een jonge, frisse en gretige groep gestart aan dit traject richting Parijs. Het is tot nu toe een mooi traject geweest, met als voorlopig hoogtepunt het winnen van de Europese titel in 2023. Jongens waar ik in de afgelopen tijd intensief mee heb samengewerkt, vallen nu helaas buiten de boot. Dat hoort bij topsport en bij mijn baan als bondscoach. Wij denken met deze selectie de meeste kans te maken op olympisch succes”.

De olympische basisselectie ziet er als volgt uit:

Achternaam Voornaam Club Aantal interlands
Ass, van Seve HGC 225
Balk Lars Kampong 133
Bijen Koen Den Bosch 54
Blaak          (K) Pirmin Oranje-Rood 143
Blok Justen Rotterdam 63
Brinkman Thierry Bloemendaal 173
Croon Jorrit Bloemendaal 140
Dam, van Thijs Rotterdam 104
Geus, de Jonas Kampong 135
Hoedemakers Tjep Rotterdam 45
Janssen Jip Kampong 104
Middendorp Floris Amsterdam 31
Mol, de Joep Oranje-Rood 145
Telgenkamp Duco Kampong 18
Vilder, de Derck Kampong 59
Wortelboer Floris Bloemendaal 106

Als reserves zijn aangewezen:

Heijningen, van Steijn Rotterdam 49
Meijer       (K) Derk Rotterdam 11
Reyenga Tijmen Oranje-Rood 42

Teun Beins (Bloemendaal), Terrance Pieters (Kampong) en keeper Maurits Visser (Bloemendaal) horen niet bij de olympische selectie, maar blijven wel volledig meetrainen tot aan het vertrek naar Parijs. Teun Beins en Terrance Pieters maken samen met de drie olympische reserves ook deel uit van de selectie voor de FIH Pro League in Utrecht en Amsterdam in juni, waar met een grotere selectie mag worden aangetreden dan bij de Olympische Spelen. Jasper Brinkman (Bloemendaal), Max de Bie (Oranje-Rood) en Guus Jansen (Rotterdam) maken niet langer deel meer uit van de groep.

De weg naar Parijs
Delmée tot slot: “We gaan een intensieve periode tegemoet, met veel wedstrijden. De weg naar Parijs is nog lang. Alle spelers moeten vorm blijven tonen. Bij eventuele blessures moeten de reserves klaar staan om in te springen. Ik vertrouw op de kracht van ons collectief, zoals we dat de afgelopen drie jaar met elkaar hebben opgebouwd. Een hecht team dat elkaar steunt en altijd voor elkaar klaar staat. Nu alle beslissingen zijn genomen kijk ik er erg naar uit om samen de laatste belangrijke stappen te zetten naar onze ultieme olympische vorm”.

Programma
De selectie van Delmée speelt eerst de FIH Pro League in Utrecht en Amsterdam (22 juni t/m 30 juni), daarna de uitzwaaiwedstrijden tegen India op HC Zwolle (16 juli en 18 juli) om vervolgens naar de Olympische Spelen in Parijs af te reizen (26 juli t/m 11 augustus).

Deel deze pagina