Data bekendmaking publicatie poule-indelingen en wedstrijdprogramma’s

Data bekendmaking publicatie poule-indelingen en wedstrijdprogramma’s

Terwijl in de eerste regio de zomervakantie is begonnen, wordt er door de competitieleiding in samenwerking met de verenigingen nog hard gewerkt aan alle indelingen voor komend seizoen. Hieronder tref je een overzicht aan met de data waarop we de verschillende competities verwachten te publiceren.

Competitie Publicatie poule-indelingen (uiterlijk) Publicatie wedstrijdprogramma (uiterlijk)
Bondscompetities senioren* 20 juli 2020 3 augustus 2020 (m.u.v. de 4e klasse standaardteams; deze volgt op 21 augustus 2020)
Bondscompetities junioren (Top- en Subtopklasse A en B) 20 juli 2020 3 augustus 2020
Midden Nederland 17 augustus 2020 17 augustus 2020
Noord-Holland 17 augustus 2020 17 augustus 2020
Noord Nederland 17 augustus 2020 17 augustus 2020
Oost Nederland 17 augustus 2020 17 augustus 2020
Zuid-Holland 17 augustus 2020 17 augustus 2020
Zuid Nederland 17 augustus 2020 17 augustus 2020

* Onder de Bondscompetities senioren vallen alle competities voor standaardteams (1e teams), de hoogste competities voor reserveteams en veteranen in de westelijke drie districten (Hoofdklasse, Overgangsklasse en 1e Klasse) en Dames 45+.

De wedstrijdprogramma’s worden uiterlijk de dag na publicatie zichtbaar in de standenmotor op de website van de KNHB en in de hockey.nl app. Mocht je nu al willen weten op welke dagen je speelt, check dan de speeldagenkalender van je competitie.

Samenspel tussen competitieleiding en verenigingen

Het komen tot een goede indeling en competitieprogramma is een uitgebreide klus waarmee we ieder jaar al in juni van start gaan. Op dat moment worden de eerste indelingen opgesteld. Rond 1 juli deelt de competitieleiding de eerste conceptindelingen met de verenigingen. Verenigingen kunnen voorafgaande aan dit moment en op basis van de conceptindelingen, ook nog verzoeken indienen. Idealiter stelt de competitieleiding daarna de definitieve indelingen op en publiceert deze.

Tijdens de zomerperiode krijgt de competitieleiding nog veel wijzigingen van verenigingen door. Dat komt bijvoorbeeld doordat de vereniging een team moet terugtrekken (door late opzeggingen), een extra team wil toevoegen of samenstellingen willen aanpassen. Iedere wijziging heeft impact op het totale schema. De competitieleiding probeert enerzijds zoveel mogelijk teams in een poule in te delen, maar zorgt ook dat zo weinig mogelijk poules een vrije plek hebben. Als een vereniging bijvoorbeeld een team moet terugtrekken, betekent het vaak dat er in meerdere poules moet worden geschoven. Deze wijzigingen dienen zich meestal tot begin augustus aan, maar worden ook nog tot vlak voor de start van de competitie ingediend.

Begin augustus start de competitieleiding vervolgens met het opstellen van de speelschema’s. Dit is een erg precies werk. Verenigingen hebben bijvoorbeeld een goede thuis-uit-verhouding nodig in verband met hun veldcapaciteit. Daarnaast dienen ook veel verenigingen verzoeken in zoals het gelijktijdig thuis spelen van Heren 1 en Dames 1. Deze planning en de controle nemen de nodige tijd in beslag. Last minute wijzigingen op basis van verzoeken van verenigingen beïnvloeden de snelheid van het proces.

Deel deze pagina