Een volledig rookvrije sport in 2025: wat kun je doen?

Een volledig rookvrije sport in 2025: wat kun je doen?

De sport wordt rookvrij. Ook de KNHB zet zich in voor een volledig rookvrije sport in 2025.

In het nieuwsbericht van 15 september 2022 heb je kunnen lezen dat ruim 85% van de 325 hockeyverenigingen een actief rookbeleid voert, waarbij een meerderheid geheel rookvrij is. In totaal zijn 126 verenigingen gedeeltelijk rookvrij en 154 hockeyvereniging geheel rookvrij. We zijn dus heel erg goed op weg, maar om in 2025 volledig rookvrij te zijn, hebben we nog een paar stappen te nemen.

Op naar een rookvrije club: wat kun je doen?
Wil jouw vereniging ook aan de slag met een rookbeleid of wil je van gedeeltelijk naar een volledig rookvrij? En kun je daarbij nog wel wat hulp en tips gebruiken?

Op de website Sport Rookvrij vind je informatie over hoe jouw vereniging rookvrij kan worden. Er is een stappenplan beschikbaar en je kunt gebruik maken van hulpmiddelen om bij jouw leden draagvlak te creëren voor een rookvrije sportclub. Ook kun je jouw vereniging via deze site officieel laten registreren als rookvrij en de bekende rookvrijbordjes bestellen. Daarmee laat je aan leden en bezoekers zien dat er op jullie vereniging niet wordt gerookt.

Bekende sporters roepen op tot rookvrije sport
Ook voormalig topsporters Teun de Nooijer, Michaëlla Krajicek en Frank de Boer roepen alle clubs en clubbestuurders van Nederland op om rookvrij te worden. Ze gingen op bezoek bij de club waar ze als jeugdlid actief waren. Toen roken in de kantine, kleedkamer en langs het veld nog heel normaal was. Inmiddels zijn die clubs rookvrij of druk bezig rookvrij te worden. Ben je benieuwd naar de ervaringen van HC Alkmaar, de oude club van Teun de Nooijer? Bekijk de video.

Sport en roken gaat niet samen
In het Nationaal Preventieakkoord legden sportbonden, NOC*NSF en het ministerie van VWS de ambitie vast voor een volledig rookvrije sport in 2025. Met de campagne ‘De sport wordt rookvrij’ roepen sportbonden en NOC*NSF clubs op werk te maken van een rookvrije sportomgeving. Zodat met name kinderen kunnen genieten van sport in een volledig rookvrije omgeving, niet worden blootgesteld aan de schadelijke gevolgen van meeroken of in de verleiding komen te starten met roken. De campagne sluit nauw aan bij de bekende campagne ‘De wereld wordt rookvrij’ van de Rookvrije generatie, en is in nauwe samenwerking met hen ontwikkeld.

Deel deze pagina