G-hockey viert 25-jarig bestaan tijdens Special Olympics

G-hockey viert 25-jarig bestaan tijdens Special Olympics

Op 9 juni 1993 werd voor het eerst een training voor hockeyers met een verstandelijke beperking gehouden. Nu, 25 jaar later, telt Nederland zo’n 1200 G-hockeyers, 135 LG-hockeyers en 82 clubs waar deze vormen van hockey worden aangeboden. Het zilveren jubileum wordt komend weekend gevierd tijdens de tweejaarlijkse Special Olympics voor sporters met een beperking.

De regio Achterhoek is dit weekend gastheer van het toernooi. Vrijdagavond vindt de openingsceremonie plaats in het voetbalstadion van De Graafschap. Het G-hockeytoernooi van komend weekend (met 32 teams en circa 300 deelnemers) vindt plaats op de velden van hockeyclub Doetinchem, en krijgt voor het eerst een internationaal tintje. Naast de Nederlandse teams doen dit jaar ook G-hockeyers uit België, Duitsland en Spanje mee.

‘Er valt nog veel te winnen’

Het 25 jarig bestaan van G-hockey is een mooi moment om de balans op te maken van het aantal verenigingen dat aangepaste vormen van hockey aanbiedt. Volgens Hans Mater, medewerker Doelgroepen Aangepast Sporten bij de KNHB, valt er wat dat betreft nog veel te winnen: “Nederland telt ruim 300 hockeyclubs en kent op het vlak van parahockey nog witte vlekken. Voorbeeld daarvan is de regio Noord-Nederland, waar alleen bij hockeyclub Groningen aangepast hockey wordt gespeeld.”

Erik Gerritsen, directeur van de KNHB, zou het aantal clubs met een G-hockeyafdeling graag zien groeien. Gerritsen: “Nu biedt iets minder dan een kwart G-hockey aan. Het is een mooi streven om dat in de richting van een derde van alle verenigingen te krijgen. Dan passeren we de grens van de honderd clubs.”

Deel deze pagina