Geen zaalcompetitie tot en met 14 januari 2022

Geen zaalcompetitie tot en met 14 januari 2022

De extra ingelaste persconferentie van 18 december bracht Nederland helaas een harde lockdown. Ook de hockeysport gaat nog verder op slot.

De overheid heeft per direct besloten dat er geen competitie gespeeld mag worden tot en met vrijdag 14 januari 2022. Dat betekent dat ook de wedstrijdronde van morgen, zondag 19 december, niet gespeeld wordt. De enige uitzondering op deze maatregel geldt voor de Hoofdklasse Zaal Dames en Heren en de Nederlandse teams. Het Nederlands Elftal Dames en Heren (zaal en veld) en de teams die in de Hoofdklasse (zaal en veld) spelen, vallen immers onder de uitzonderingsregel voor professionele competities. Zij mogen trainen en wedstrijden spelen, ook na 17.00 uur. De tweede wedstrijddag van de Hoofdklasse Zaal Dames en Heren, die morgen wordt gespeeld in Valkenhuizen en Topsportcentrum Almere, gaat dus door.

Zaalcompetitie wordt hervat zodra dat mogelijk is

Zodra de overheid de binnensport en de zaalcompetitiewedstrijden weer toestaat voor de amateursport, wordt het resterende programma van de zaalcompetitie uitgespeeld. De gemiste wedstrijden van de komende maand kunnen helaas vanwege het gebrek aan halruimte en uitloopmogelijkheden in combinatie met de voorbereiding op het veldseizoen niet ingehaald worden. Dat heeft niet volledig gespeelde competities als gevolg. Dat feit heeft tot het besluit geleid dat er dit seizoen bij de senioren geen teams promoveren. En met uitzondering van de Hoofdklasse Zaal Dames en Heren, die een nacompetitie spelen tegen degradatie, zullen er ook geen teams degraderen.

Omdat er nu twee volle zaalhockeyweekenden niet gespeeld kunnen worden, kunnen de Topklassen Jeugd ook niet volledig worden gespeeld. Dit leidde tot het besluit dat de zaalcompetities dit jaar niet met een Nederlands Kampioenschap zullen worden afgesloten. Dat betekent dat er dit zaalseizoen 2021-2022 geen NK Jeugd, NK voor de reserveteams en geen NK Jong Senioren wordt gespeeld. In de Hoofdklasse Zaal Dames en Heren wordt wel gestreden om de Nederlandse titels.

Buitensport op vereniging tot 17.00 uur mogelijk

Per direct zijn alle binnensportlocaties, waaronder ook de blaashallen op de verenigingen, gesloten. Buiten mag er wel gesport worden; op de eigen vereniging kan dat tot 17.00 uur. Daaraan zijn wel regels verbonden voor iedereen vanaf 18 jaar en ouder: sporten is buiten alleen toegestaan in tweetallen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar mogen buiten trainen en onderlinge wedstrijdjes spelen op de eigen vereniging. Zij hoeven tijdens het sporten geen afstand te houden.

Het clubhuis is echter voor iedereen gesloten, alleen de toiletten mogen gebruikt worden.
Verder blijven alle maatregelen die al van kracht waren, bestaan. Dat betekent onder andere dat er geen publiek op de verenigingen mag zijn en de afstandsregels in acht moeten worden genomen.

Sport juist nu belangrijk

De slotwoorden van minister president Rutte, waarin hij duidelijk en juist nu het belang van sport benadrukte, geven de KNHB de hoop dat eventuele versoepelingen voor de sport zodra dat volgens de overheid verantwoord mogelijk is, direct zullen volgen. Gelukkig is het met name voor de jeugd ook op dit moment nog mogelijk buiten te hockeyen. Wedstrijdjes – al dan niet met balken – op het kunstgrasveld of andere hockeyactiviteiten in de buitenlucht op de eigen vereniging zijn toegestaan voor de jeugd. Om iedereen zo gezond en fit mogelijk te houden is het ook cruciaal dat we, ook binnen huidige strenge lockdown, blijven bewegen. Dat mogelijk maken vraagt nu wederom veel van de verenigingen en hun vrijwilligers. Maar de KNHB hoopt op basis van de uitspraken van de premier dat alle hockeyers en vrijwilligers snel weer kunnen genieten van wedstrijden, zowel binnen als buiten. We blijven ons via de lobby inzetten op het zo snel als dat kan mogelijk maken van het zonder beperkingen buiten sporten buiten iedereen van 18 jaar en ouder én het herstarten van de zaalcompetities.

We zullen zo snel mogelijk maar uiterlijk maandag ons coronadossier op deze website en de veelgestelde vragen op de nieuwe situatie aanpassen. Ook het algemeen sportprotocol wordt zo snel mogelijk geüpdatet.

 

Deel deze pagina