HC Etten Leur en NHC de IJssel deelnemers HC VERS-programma

HC Etten Leur en NHC de IJssel deelnemers HC VERS-programma

Om verenigingen te stimuleren aan de slag te gaan met een gezonde sportomgeving deed de KNHB in maart een oproep onder de verenigingen om zich aan te melden voor het HC VERS-programma. Tijdens het programma staat een verantwoord assortiment centraal, maar is er ook aandacht voor roken, alcohol en uitstraling en gastvrijheid van het clubhuis.

Op basis van de motivatie van de verenigingen die zich aangemeld hebben, zijn HC Etten-Leur en NHC de IJssel geselecteerd om deel te nemen aan het HC VERS-programma. Beide verenigingen gaan het komende jaar op weg naar een gezonde sportomgeving en worden hierbij ondersteund door een coach van Team:Fit.

We vroegen beide verenigingen naar hun reactie toen ze hoorden dat ze geselecteerd zijn.

HC Etten-Leur hoopt met deelname ook andere verenigingen te helpen

“Een gezonde sportomgeving, niet alleen op het veld maar ook daarnaast, dat vinden wij belangrijk. Sportverenigingen hebben een voorbeeldfunctie in de maatschappij. Een rol die wij graag vervullen!”, aldus Vera van Rooij, horecamanager van HC Etten-Leur. “Al een aantal jaren hebben wij het over een gezonde sportomgeving, met een gezonde kantine, maar in de praktijk vinden wij het lastig de omschakeling hiernaar te maken. We hebben de motivatie, maar missen de handvatten en blijven zitten met vragen zoals wat voor invloed een gezonde kantine heeft op de omzet. Wij hopen dat wij gedurende het HC VERS-programma steeds meer stappen maken naar een gezonde kantine en dat we met onze deelname ook andere verenigingen kunnen helpen. Wij gaan de uitdaging graag aan om een voorbeeldfunctie te hebben en willen in Etten-Leur en de omgeving laten zien dat gezelligheid en gezondheid samen gaan, zeker binnen een sportvereniging. Daarnaast willen wij de deelname graag combineren met andere initiatieven op het gebied van gezondheid en duurzaamheid. Wij hopen al onze leden te stimuleren om gezonde keuzes te maken en zo een voorbeeld te worden voor anderen.”

NHC de IJssel goes fresh!

“Bij hockeyclub de IJssel geloven we dat een gezonde sportkantine geen saaie sportkantine hoeft te zijn”, vertelt secretaris Louise Verzijden enthousiast. “De IJssel is een echte familieclub. Als hockeyclub willen we een tweede thuis zijn voor onze leden. Een gezonde en veilige (sport-)omgeving past bij onze visie. De afgelopen seizoenen hebben wij ons ingezet om de club rookvrij te maken en ons alcoholbeleid aan te scherpen. Een gezonder aanbod achter de bar lijkt ons een logische vervolgstap. Wij vinden niet dat de kroket de deur uit moet of dat je geen biertje mag drinken na de training of wedstrijd. Wel vinden wij dat het mogelijk moet zijn om een verantwoorde (gezondere) keuze te maken. Op dit moment bestaat ons assortiment voornamelijk nog uit klassieke snacks, snoep en frisdranken. Behalve onze daghap op vrijdag en een beperkt aantal gezondere producten is er in onze ogen nog ruimte voor verbetering. Maar waar begin je? Hoe pak je dit het slimste aan en hoe zorg je dat de kosten laag blijven? Bij dit soort vragen is advies van een Team:Fit coach erg fijn. Genoeg redenen om vol enthousiasme mee te doen aan HC VERS!”

Kick-off

Op 17 september vindt bij de KNVB Campus in Zeist de kick-off van het HC VERS-programma. Samen met twee tennisverenigingen en twee korfbalverenigingen gaan Etten-Leur en De IJssel vanaf dat moment op weg naar een gezonde sportomgeving.

Ook aan de slag met een gezonde sportomgeving?

Is jouw vereniging niet geselecteerd voor het HC VERS-programma, maar hebben jullie wel de ambitie om een gezonde, sportieve leefomgeving te bevorderen en kun je wel wat hulp gebruiken?

Webinars
Op 24 september en 1 oktober organiseert de KNHB twee webinars over een gezonde sportomgeving. Tijdens het eerste webinar staat een gezond voedingsaanbod centraal. In het tweede webinar gaan we het hebben over een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholbeleid.

Klik hier voor meer informatie over beide webinars en om je aan te melden.

Deel deze pagina