Herstructurering KNHB Jeugdopleiding: een betere ontwikkeling dichter bij huis 

Herstructurering KNHB Jeugdopleiding: een betere ontwikkeling dichter bij huis 

Uit onderzoek onder (oud-)internationals is gebleken dat het district een belangrijk instrument is voor het ontdekken van talent en bovendien het voortraject vormt van de KNHB Jeugdopleiding. De verdeling van alle hockeyers over de districten is op dit moment echter ongelijk, waardoor de mogelijkheid om de selectie van een districtsteam te halen niet voor iedereen even groot is. Daarnaast wordt er nu veel centraal in het land getraind door een aantal selectieteams, waardoor voor een groot deel van de spelers de reisafstanden erg groot zijn.  

Mede daarom heeft de KNHB besloten om de structuur van de KNHB Jeugdopleiding te wijzigen. Het doel: meer talentvolle kinderen de kans geven om deel te kunnen nemen aan de selecties voor een opleidingsteam én de verhouding tussen reistijd en trainingstijd in balans brengen. Dit is overigens in lijn met de visie op de ontwikkeling van hockeyers: ‘6 X VOORUIT IN HOCKEY’.  

Wat verandert er?

Regio’s en steunpunten 

De huidige zes districten worden uitgebreid en omgezet naar acht regio’s met ieder hun eigen U14 opleidingsteam (jongens en meisjes) die trainen op een locatie in die regio. De acht regio’s vormen samen vier steunpunten met ieder een eigen trainingslocatie: één steunpunt wordt dus gevormd door twee regio’s. Ieder steunpunt heeft een eigen U15 opleidingsteam.  

Technisch kader 

Per regio traint één trainersduo gezamenlijk beide U14 opleidingsteams (jongens en meisjes), waarbij de hoofdtrainer/coach van het ene team assistent is bij het andere team en andersom. Daarnaast is er een keeperstrainer beschikbaar voor beide teams. Per regio wordt ook een Coördinator Opleidingsteams U14 aangesteld die samen met de Talentcoördinator van de KNHB verantwoordelijk is voor die regio. 

De Talentcoördinator is verantwoordelijk voor de U15 opleidingsteams van de steunpunten. Wat betreft het trainersduo en de keeperstrainer voor deze teams is de opzet hetzelfde als bij de U14 opleidingsteams van de regio’s.  

Van alle locaties, zowel de regio’s als de steunpunten, heeft één van de trainers/coaches in de rol van Technisch Adviseur de opdracht om rondom zijn of haar locatie een netwerk op te bouwen van verenigingen. Hij of zij inventariseert de behoeften van de verenigingen en stimuleert onderlinge kennisdeling.   

Verdeling regio’s en steunpunten

Op deze digitale kaart kun je zien hoe de nieuwe verdeling en benaming is van de regio’s, steunpunten en het technisch netwerk van verenigingen. Aan de linkerkant kun je de opties aan of uitzetten om het overzichtelijk te houden.  

Wil je weten bij welke regio en welk steunpunt jouw vereniging is ingedeeld? Bekijk dan het overzicht in de downloads hieronder.  

Hieronder vind je een factsheet met daarin een overzicht van de nieuwe structuur van de KNHB Jeugdopleiding. Alle informatie over de opzet van de nieuwe structuur van de KNHB Jeugdopleiding lees je in dit kennisartikel op de website. 

Deel deze pagina