Hockeyclinic voor Primair Onderwijs docenten tijdens EK Hockey

Hockeyclinic voor Primair Onderwijs docenten tijdens EK Hockey

Door het jaar heen organiseert de KNHB verschillende clinics en bijscholingen. Zo ook tijdens het EK Hockey. De KNHB vindt het namelijk belangrijk dat de hockeytrainingen van jongs af aan op de goede manier worden gegeven en speelt daarop in met een clinic schoolhockey voor primair onderwijs. Dit alles tussen het EK geweld door. Op woensdag 23 augustus waren er zo’n 40 enthousiastelingen die zich meldde bij het Wagener Stadion in Amsterdam.

Het was de Friese provincie die voorop stond bij de clinic. Ruim de helft van de groep kwam van hockeyvereniging Harlinger. Van deze ruime opkomst waren zowel vanuit de gemeente als de hockeyclub zelf trainers vertegenwoordigd. De rest van de aanmeldingen waren van vakdocenten lichamelijke opvoeding, studenten ALO, CIOS en MBO Sport & Bewegen, trainers van verenigingen, buurtsportcoaches, sportleiders van Cruiff Courts en Krajicek Playgrounds en andere belangstellenden die zich bezighouden met sport en hockey in en rondom de school.

COPYRIGHT KOEN SUYK

De clinic werd gegeven door Joyce van Santen – KNHB Funkey docent – en Boukje Smeets – KNHB docent en docent op de HAN. De KNHB vindt het belangrijk dat kinderen op school op een leuke en verantwoorde wijze kennis maken met hockey. Daarin spelen docenten en leerkrachten lichamelijke opvoeding een belangrijke rol.Funkey en Urban

Tijdens de clinic stonden drie thema’s centraal. Funkey, basistechnieken en het Urban Hockey. De drie thema’s werden gedurende de clinic afgewisseld. Funkey is een beweegprogramma voor 4 tot 8 jarigen. Hierbij staat FUN in goed leren bewegen centraal. Oftewel: dat is de KEY. In de middag werd ook aandacht besteed aan basistechnieken. Oefeningen die gebruikt kunnen worden voor de doelgroep zijn allemaal voorbij gekomen. Het laatste thema is Urban hockey, de nieuwste van het stel. Dit is een ‘coole’ vorm van hockey op straat. Denk aan Streethockey, Urban Skills, Urban Challenges, Urban Battles en Urban Parcours. Zo stonden er tijdens de clinic allerlei parcours klaar en waren attributen als autobanden niet weg te denken op het hockeyveld.

Zelfvertrouwen

Een van de belangrijke dingen die centraal staan bij het trainen met jonge kinderen is dat het zelfvertrouwen heel belangrijk is. Corrigeer ze niet, maar leer op speelse wijze bij. ‘Een kind leert spelenderwijs beter. Zeg niet wat ze fout doen, maar verzin een trucje. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat een kind de linker elleboog stevig naar buiten draait? Vertel dat er een krokodilletje of papegaai op de bovenarm staat. Die valt ervan af, zodra de elleboog naar beneden gaat’, vertelt de enthousiaste Van Santen aan de groep. ‘Zo kan je ze attenderen op de papegaai of krokodil en corrigeren ze het. Zo gaat het vanzelf goed’.

De clinic vond niet voor niks plaats op het EK-terrein. Na afloop van de clinic was er natuurlijk plaats voor een tweetal wedstrijden. De wedstrijd van de mannen van Ierland – Engeland werd bekeken (1-2) en de groep sloot samen af tijdens de wedstrijd van Nederland. De Nederlandse hockeymannen maakten de dag compleet met een 6-0 overwinning op Oostenrijk.

COPYRIGHT KOEN SUYK

Deel deze pagina