Hoe ga je als vereniging om met de hoge energieprijzen?

Hoe ga je als vereniging om met de hoge energieprijzen?

Het zal jouw vereniging niet zijn ontgaan: sinds het najaar van 2021 zijn de energieprijzen gestegen naar recordhoogten, met als resultaat energietarieven die soms wel 6x zo hoog zijn als begin vorig jaar. Omdat het gaat om geopolitieke ontwikkelingen heeft ons land weinig invloed op deze prijsstijgingen. De vraag naar stroom en gas in Europa stijgt, terwijl de productie achterblijft.

Een sterke prijsdaling is nog niet in zicht
Helaas is nu al op de energiebeurzen zichtbaar dat energie voorlopig niet veel goedkoper wordt, al is de prijs licht gedaald. Dus ook met een variabel tarief is de kans op een prijsverlaging heel klein.

Compensatie vanuit de overheid
Het kabinet heeft besloten ter compensatie de energiebelasting op stroom te verlagen. Daarnaast stijgt de heffingskorting tot € 825,-. Dit is een vaste korting op de stroomrekening. Voor verenigingen is dit echter onvoldoende compensatie.

Moet jouw vereniging in 2022 een nieuw contract afsluiten, dan ga je fors meer betalen, ongeacht bij welke leverancier je energie afneemt.

Wat kun je als vereniging doen?
Grip op het energieverbruik binnen jouw vereniging is meer dan ooit noodzakelijk. Hieronder hebben we een paar tips op een rij gezet die je hierbij kunnen helpen:

  • Check of de verwarmingsketel op de juiste momenten warmte produceert.
  • Check of de ventilatie in het clubhuis op de juiste momenten aan of uit staat.
  • Vraag de huisinstallateur of de ruimtes per stuk verwarmd kunnen worden. Op deze manier verwarm je alleen de ruimtes die je gebruikt.
  • Vervang veldverlichting door LED: je hebt beter licht en het is veel energiezuiniger.
  • Sluit je als vereniging aan bij het energiecollectief van SportStroom
  • Maak via de tool van Sport NL Groen gebruik van de gratis begeleiding door SportStroom bij een energiescan.

Deel deze pagina