Jong Oranje Dames neemt niet deel aan WK U-21

Jong Oranje Dames neemt niet deel aan WK U-21

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) ziet geen mogelijkheid om Jong Oranje Dames op verantwoorde wijze deel te laten nemen aan het WK U-21 in april in Zuid-Afrika. Dat heeft de KNHB de Internationale Hockey Federatie (FIH) laten weten. Punt van zorg is de fysieke belasting van de speelsters in de maanden maart en april.

Het WK Dames voor teams onder 21 jaar zou oorspronkelijk gespeeld worden van 5 tot en met 16 december 2021 in Zuid-Afrika. Vanwege de uitbraak van de omikronvariant werd het toernooi eind november echter uitgesteld. Het toernooi wordt nu alsnog gespeeld van 2 tot en met 13 april, zo stelde de FIH begin dit jaar vast.

De nieuwe speeldata vallen precies in de periode dat er in Nederland volop Hoofdklassecompetitie gespeeld wordt. Bovendien staat aansluitend op het uitgestelde WK U-21 de Euro Hockey League (EHL) voor clubteams op het programma (14-18 april).

Joost van Geel, prestatiemanager van de KNHB: ‘Het is een enorme teleurstelling dat we deze beslissing hebben moeten nemen. De fysieke belasting voor een groot aantal speelsters van Jong Oranje zou in deze periode echter enorm groot worden met een WK, Hoofdklasse én de EHL. Voor deze speelsters zou dit betekenen dat zij 15 wedstrijden in 43 dagen op het programma hebben staan.
De Hoofdklasseverenigingen, de EHF en de KNHB spraken af een aantal aanpassingen te willen doen waardoor het spelen van het WK voor deze speelsters toch met een verantwoorde fysieke belasting mogelijk zou zijn. Daarbij was het voor de KNHB ook noodzakelijk dat het aantal speelsters van de deelnemende selecties van de WK-teams van 18 naar 20 speelsters per team zou worden gebracht, én dat het WK één tot twee dagen eerder beëindigd zou worden. De FIH ziet hiertoe echter geen mogelijkheid. Hoe zeer we de dames ook de ervaring van een WK gunnen, en hoe graag we als land ook meedoen aan dit prachtige toernooi; we hebben op basis van de zorgen over de fysieke belasting van de speelsters moeten besluiten niet deel te nemen aan het WK U-21.’

Deel deze pagina