KNHB presenteert 94 jaar interlandhistorie in nieuwe online tool

KNHB presenteert 94 jaar interlandhistorie in nieuwe online tool

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) bestaat ruim 120 jaar. Inmiddels heeft de hockeybond een interlandhistorie opgebouwd van 94 jaar. Op 23 januari 1926 werd de allereerste interland gespeeld door een Nederlands hockey elftal. In Antwerpen was het nationale team van België de tegenstander van de Oranje Heren (1-2 winst voor Oranje). Het Nederlands Elftal Dames speelde de meest recente interland onlangs op 16 februari 2020 in Buenos Aires tegen Argentinië (1-3 winst). Deze twee wedstrijden en de 2622 andere interlands zijn vanaf vandaag voor iedereen in te zien in de historietool van de KNHB op https://interlandhistorie.knhb.nl. Selecties, uitslagen, doelpuntenmakers en plaats van handeling zijn terug te vinden in deze nieuwe online omgeving.

Online tool

De KNHB is trots op haar internationale historie en deelt de interlandinformatie graag met hockeyfans en -volgers. De nieuwe historietool is daarom voor iedereen toegankelijk via https://interlandhistorie.knhb.nl/. De tool is ook via de hockey.nl app te benaderen. In de historietool is het mogelijk te zoeken op toernooien, op wedstrijdniveau of op naam van een specifieke speler of speelster. Inmiddels is ook beeldmateriaal van zowel toernooien als diverse internationals toegevoegd. De tool wordt na iedere interland geüpdatet zodat de meest recente stand van zaken altijd beschikbaar is.

Monnikenwerk

Met behulp van de interlandhistorie die bij de KNHB bekend was, krantenarchieven, informatie van de Internationale Hockey Federatie (FIH) en sportdatabureau Gracenote hebben medewerkers van de KNHB de afgelopen maanden alle officiële wedstrijden die ooit door de beide Nederlandse teams gespeeld zijn opnieuw onder de loep genomen. Daarbij kwam ook het vele werk dat in het verleden door bv. Piet Duinker, Gerard Overdijkink en de “bibliotheekgroep van de KNHB” is verricht meer dan van pas. Niet alleen de wedstrijdselecties, ook de uitslagen, wedstrijdverslagen, doelpuntenmakers, locaties en bijbehorend beeldmateriaal zijn met behulp van al die input opnieuw tegen het licht gehouden.

866 internationals

Dit monnikenwerk leidde uiteindelijk tot een overzicht van 2624 interlands waarin de beide Nederlandse teams gezamenlijk 7489 keer tot scoren kwamen. Ook is nu duidelijk dat Nederland inmiddels 866 hockeyinternationals kent: 452 heren en 414 dames kwamen ooit voor Oranje uit.
Minke Smabers speelde de meeste damesinterlands (312), terwijl bij de heren Teun de Nooijer met 453 interlands het meest voor Nederland uitkwam. Topscorer aller tijden is Paul Litjens met 268 doelpunten in 177 wedstrijden. Bij de dames scoorde Maartje Paumen de meeste doelpunten: 195 in 235 officiële interlands.

Deel deze pagina