Meer hockeyteams ingeschreven voor 2021-2022, ondanks coronaperiode

Meer hockeyteams ingeschreven voor 2021-2022, ondanks coronaperiode

De KNHB heeft van haar 324 verenigingen de teaminschrijvingen voor seizoen 2021-2022 ontvangen. In totaal schreven de verenigingen 15.433 teams in. In vergelijking met seizoen 2020-2021 betekent dit een stijging van het totaal aantal teaminschrijvingen van 1,7 procent.

Wanneer de teaminschrijvingen van komend seizoen worden vergeleken met seizoen 2019-2020, het eerste seizoen dat vanwege corona niet kon worden uitgespeeld, zijn in totaal ongeveer 420 teams minder ingeschreven. Het aantal teams dat daadwerkelijk deelneemt aan de competitie zal nog stijgen. Naar schatting stromen jaarlijks 300 tot 400 teams nog tijdens het seizoen in.

De competitieleiding van de KNHB constateert onder andere dat de deelname van teams aan de seniorencompetities sterk blijft stijgen. Deze stijging vindt met name plaats bij het hockey voor 7-tallen (Sevens) dat doordeweeks in de avonduren gespeeld wordt. Ook de zogenaamde Jong-senioren teams (tot en met 23 jaar) blijven fors plussen. Bij de jeugd is er weliswaar sprake van een hele lichte afname van het aantal teams ten opzichte van het jaar 2019-2020 maar tegelijkertijd ook van een stijging in vergelijking met het afgelopen seizoen 2020-2021. Die stijging is vooral terug te zien bij de Jongste Jeugd teams (E- en Fjes). In de oudere jeugdcategorieën nam het aantal teams met 1,7 procent licht af ten opzichte van seizoen 2020-2021.

Erik Gerritsen, algemeen directeur KNHB: ‘Dat het aantal teaminschrijvingen ondanks alle coronaperikelen zo op niveau is gebleven, is met name een groot compliment aan de verenigingen en hun vrijwilligers. Met vereende krachten hebben zij ook de afgelopen maanden onder moeilijke omstandigheden hun leden betrokken gehouden bij de vereniging. De interne jeugdcompetities, online bijeenkomsten en alternatief aanbod voor senioren, hebben er onder andere voor gezorgd dat leden de vereniging niet hebben verlaten. Meer dan ooit heeft de hockeywereld laten zien betrokken en loyaal te zijn.’

Gerritsen vervolgt: ‘Met de regiocompetities die de competitieleiding van de KNHB voorafgaand aan de zomerperiode voor de jeugd en, aansluitend op latere versoepelingen, voor de senioren heeft georganiseerd, hebben we in een grote behoefte kunnen voorzien. Eens te meer werd duidelijk hoe fijn het is tegen andere verenigingen te kunnen spelen. We kijken dan ook uit naar de start van de competities na de zomerperiode en hopen de 400 teams die we sinds de start van de coronapandemie in maart 2020 zijn verloren snel weer op de hockeyvelden terug te zien.’

Campagne: ‘Kom naar de club!’

Om qua aantal teams weer minimaal op het niveau van 2019-2020 te komen, heeft de KNHB deze zomer de campagne ‘Kom naar de club!’ gelanceerd. Met deze campagne stimuleert en ondersteunt de KNHB haar verenigingen om nieuwe leden te boeien en binden. De hockeybond ontwikkelde een promotiepakket met digitale en fysieke hulpmiddelen, waarin twee enthousiaste en jonge ambassadeurs centraal staan: Jolijn (11 jaar) en Jonas (14 jaar). Zij zullen heel veel andere kinderen komende zomer de weg wijzen naar de hockeyvereniging.

Flexhockey

Naast deze campagne werkt de KNHB inmiddels al langere tijd aan het concept ‘Flexhockey’. Flexhockey is de verzameling van al het flexibele hockeyaanbod op de verenigingen: flexibel in vorm, lidmaatschap, tijdstip, competitie en teamsamenstelling. Dit aanbod is geen vervanging van de reguliere competitie, maar juist een aanvulling daarop. Samen met de verenigingen wil de KNHB voor elke (potentiële) hockeyer zo een passend hockeyaanbod kunnen creëren. Flexhockey biedt bijvoorbeeld ex-hockeyers op een laagdrempelige manier de mogelijkheid om weer aansluiting te vinden met de hockeysport en de hockeyvereniging. Op dit moment bevindt dit project zich nog in een opstartfase; in de lente van 2022 hopen de KNHB en de verenigingen Flexhockey in heel Nederland te kunnen introduceren.

Deel deze pagina