Start 2023 goed, vul de Verenigingsmonitor in!

Start 2023 goed, vul de Verenigingsmonitor in!

Het jaar 2022 nadert z’n einde. Veel verenigingen maken in het nieuwe jaar de balans op. Ga jij in 2023 ook aan de slag met de financiën? Vul dan de Verenigingsmonitor 2022 in en benut de data van het Benchmark Dashboard!

Begroting

Geeft jouw vereniging veel of weinig geld uit aan de accommodatie? Is de baromzet op jouw vereniging hoog of laag? En zijn de uurtarieven die jullie aan trainers en coaches betalen gemiddeld hoog of laag?[SvdWB1]  Oftewel: hoe is de verhouding van de inkomsten en uitgaven van jouw club in vergelijking met andere verenigingen? In het Benchmark Dashboard vind je dit onder het kopje ‘Financiën’.

Contributie

Hoeveel contributie en inschrijfgeld vragen andere verenigingen? Ook dat vind je in het Benchmark Dashboard. Gebruik deze informatie om de contributiehoogte (en de hoogte van het inschrijfgeld) voor het nieuwe seizoen vast te stellen. Doe daarnaast inspiratie op over kortingsvormen en betalen in termijnen.

Dit alles vind je onder het kopje ‘Financiën’.

Ledenbehoud

Het begin van het nieuwe jaar is daarnaast ook  een goed moment om aan de slag te gaan met activiteiten ter werving en behoud van leden. Zijn jouw huidige leden tevreden met het aanbod bij jouw club? En welke potentiële nieuwe leden zou je aan jouw vereniging kunnen binden? Bekijk in het Benchmark Dashboard het aanbod van andere verenigingen en vind wat misschien ontbreekt bij je eigen club.

Ga hiernaast ook in gesprek met je leden of gebruik de ledenenquête, zodat je ze bijvoorbeeld met Flexhockey voor de vereniging kunt behouden.

Ook handig voor opleidingen

Volgend seizoen starten weer diverse opleidingen voor scheidsrechters, trainers/coaches en technisch managers. Weet je hoeveel leden van jouw vereniging een opleiding hebben gedaan? Check hoe dit zit in vergelijking met andere verenigingen. Je vindt dit onder het kopje ‘Sporttechnische zaken’ in het Benchmark Dashboard.

Wat is het Benchmark Dashboard ook alweer?

Met het Benchmark Dashboard kan je jouw vereniging eenvoudig vergelijken met andere verenigingen in de buurt en jouw eigen prestaties volgen over de tijd. De informatie uit dit dashboard komt voort uit de Verenigingsmonitor, een vergelijkend onderzoek onder hockeyverenigingen. Hierin worden verschillende verenigingszaken bevraagd zoals visie & strategie, ledenbeleid, sporttechnische zaken, sociaal veilige sportomgeving, accommodatie, vrijwilligers & betaalde krachten, maatschappelijke impact, samenwerkingen en financiën. Op basis van data uit het dashboard kun je als vereniging gericht aan de slag met het maken van toekomstbestendige plannen of het herijken van bestaande plannen. Daarnaast geeft de KNHB advies hoe je als vereniging op basis van deze kennis de volgende stappen kunt zetten.

Je leest alles over de Verenigingsmonitor en het Benchmark Dashboard hier.

Hoe zet je het slim in?

Wie kunnen er in het Dashboard?

Elke vereniging die de Verenigingsmonitor heeft ingevuld, kan in het Benchmark Dashboard. Het invullen van de Verenigingsmonitor kan tot 1 februari 2023. Dit gaat via een speciale link die de secretaris van elke vereniging op 1 december jl. heeft ontvangen.

Vragen, opmerkingen of ideeën?

Sascha van den Wall Bake, (sascha.bake@knhb.nl) of met de Adviseur Verenigingsbestuur. Ook wanneer de secretaris van jouw vereniging geen e-mail heeft ontvangen, kan je bij Sascha terecht.

Deel deze pagina