Nederlandse sport vraagt kabinet en gemeenten om steun

Nederlandse sport vraagt kabinet en gemeenten om steun

De Nederlandse sport, van topsporter tot de vrijwilliger langs de velden, werkt mee aan het afremmen van de verspreiding van het coronavirus. Sporters, clubs, bonden, organisatoren van sportevenementen, exploitanten en ondernemende sportaanbieders hebben van de ene dag op de andere dag hun activiteiten gestaakt. De sportwereld schat op dit moment de negatieve financiële impact van de genomen maatregelen voor de Nederlandse sportsector op 950 miljoen euro in de periode tot en met de zomer. De sport roept de gemeenten en het kabinet op om een noodfonds in te richten.

De aanpak van het coronavirus vraagt ongekende maatregelen. Terecht doet de overheid, gevolgd door vrijwel alle maatschappelijke organisaties een beroep op iedereen om solidair te zijn. Iedereen in Nederland wordt door de maatregelen ter bestrijding van het corona-virus geraakt, zo ook de sport.

Oproep aan kabinet voor noodfonds

De sportwereld schat op dit moment de negatieve financiële impact van de genomen maatregelen voor de Nederlandse sportsector op 950 miljoen euro in de periode tot en met de zomer. NOC*NSF doet met en namens de Nederlandse sportsector een oproep aan het kabinet om samen met de sport wat te doen aan de consequenties voor de sportwereld en hier een noodfonds voor in te richten. Zodat de sport ook in de toekomst haar unieke maatschappelijke rol in Nederland kan blijven vervullen.

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF: “Het onvoorstelbare gebeurt. Nederland komt tot stilstand om met elkaar de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk af te remmen. Ik ben er trots op hoe de Nederlandse sportwereld van topsporter tot de vrijwilligers rondom het velden, daar hun bijdragen aan leveren. Binnen de sport zullen we met elkaar solidair zijn en de schade zo veel mogelijk samen opvangen.”

“De terecht genomen maatregelen hebben wel tot gevolg dat de sportinfrastructuur stil ligt en dat zorgt voor eenzaamheid en verveling. Het ritme van de sport en de daarbij horende saamhorigheid van samen sporten valt weg. Het is van groot maatschappelijk belang dat die infrastructuur straks zo snel mogelijk weer geactiveerd kan worden. Ik reken er op dat alle gemeenten in Nederland en op landelijk niveau de rijksoverheid, ons daarbij helpen zodat we na deze coronacrisis onze sterke en tot in alle uithoeken van het land georganiseerde sportsector behouden. Samen houden we Nederland in beweging.”

Ook financiële gevolgen hockeysport in kaart

De genoemde schatting van 950 miljoen euro aan negatieve impact op de Nederlandse sportsector tot en met deze zomer, is onder andere gebaseerd op informatie van de sportbonden. Ook de KNHB gaf direct gehoor aan de vraag van NOC*NSF om te komen met een onderbouwde financiële impact analyse.

KNHB directeur Erik Gerritsen: “De afgelopen dagen  hebben we contact gehad met vele partijen die werken in, of onderdeel uitmaken van de hockeywereld. Denk daarbij aan verenigingen maar ook aan opleidingen/opleiders, trainers, coaches, verenigingsmanagement, hockeykampen en allerlei andere betrokkenen. Daarbij hebben we ook het aantal verschillende werkverbanden (dienst/zzp/ondernemer) onder de loep genomen. Deze gesprekken waren zeer belangrijk om een goede inschatting te kunnen maken. Daarnaast bracht de twee jaar geleden gelanceerde verenigingsmonitor – die door vele verenigingen de afgelopen periode is ingevuld – ons als KNHB ook direct concrete en gefundeerde informatie. Met al die input hebben we eergisteren aan het eind van de dag een onderbouwde inschatting van de financiële impact op de hockeysport kunnen afgeven aan NOC*NSF.”

Gerritsen vervolgt: “Het is nu belangrijk dat we als sportbonden én hockeysport samen met NOC*NSF optrekken om ervoor te zorgen dat we deze moeilijke periode overwinnen. Natuurlijk, er leven ook bij onze achterban veel specifieke vragen, ook van financiële aard. We streven er continu naar deze vragen zo snel mogelijk te beantwoorden en hebben hierover voortdurend overleg met NOC*NSF en de andere sportbonden. Samen met de verenigingen en al die anderen die actief zijn in de hockeysport gaan we nu de uitdagingen aan die op ons afkomen. Het is bijzonder om te zien hoe verenigingen en hockeyers direct hun verantwoordelijkheid namen en handelden toen dat van hen gevraagd werd. Bestuur en medewerkers van de KNHB blijven er vanzelfsprekend alles aan doen om de verenigingen op de diverse deelterreinen bij te staan. Zodat ook de hockeysport na deze coronacrisis gezond en goed georganiseerd verder kan.”

Meer informatie over de economische impact van het coronavirus en het aangevraagde noodfonds vind je op de site van NOC*NSF. De veelgestelde vragen met betrekking tot de hockeysport, vind je op onze overzichtspagina.

Deel deze pagina