Tulp Hoofdklasse Play-Offs: play-offs over 2 wedstrijden en alle wedstrijden met videoscheidsrechter!

Tulp Hoofdklasse Play-Offs: play-offs over 2 wedstrijden en alle wedstrijden met videoscheidsrechter!

In mei 2023 vindt de ontknoping plaats in de Tulp Hoofdklasse Dames en Heren en wordt met play-offs het Nederlands Kampioenschap beslist. In tegenstelling tot eerdere seizoenen worden deze play-offseries gespeeld over 2 wedstrijden (in plaats van ‘best of three’) en is bij alle wedstrijden (zowel halve finales, finales als de wedstrijd bij de Heren om de 3e plaats) een videoscheidsrechter inzetbaar.

Opzet Play-offs

 • De nummers 1 tot en met 4 van de reguliere competitie spelen play-offs om het Nederlands Kampioenschap.
 • In de halve finales spelen de nummers 1 en 4 een play-offserie tegen elkaar evenals de nummers 2 en 3. De winnaars van beide play-offseries plaatsen zich voor de finale. Indien bij de Heren de nummer 1 van de reguliere competitie zich plaatst voor de finale dan spelen beide verliezende teams van de halve finales een play-offserie om de 3e plek (en een EHL ticket).
 • Al deze play-offseries worden gespeeld over twee wedstrijden. Het in de competitie hoogst geëindigde team speelt de eerste ronde uit en de tweede ronde thuis.
 • Een wedstrijd hoeft niet tot een winnaar te leiden. Na wedstrijd 2 worden de uitslagen in een ranglijst gezet en wordt op basis van achtereenvolgens wedstrijdpunten, doelsaldo en doelpunten voor, bepaald wie de winnaar van de play-offserie is. Indien al deze criteria gelijk zijn dan volgt direct na wedstrijd 2 een shoot-outserie om de winnaar te bepalen. Voorbeelden:
  • Team A wint wedstrijd 1 met 1-0 van Team B en speelt wedstrijd 2 gelijk met 1-1. Team A heeft hierdoor 4 wedstrijdpunten en Team B 1. Team A wint de play-offserie.
  • Team A wint wedstrijd 1 met 7-0 en verlies wedstrijd 2 met 5-0. Team A en B hebben beide 3 wedstrijdpunten. Het doelsaldo van de Team A is 7-5 en op basis hiervan winnen zij de play-offserie.
  • Team A en team B spelen beide wedstrijden gelijk: 1-1 en 2-2. Alles is hierdoor gelijk, beide teams hebben 2 wedstrijdpunten en een doelsaldo van 3-3. Shoot-outs leiden tot beslissing van deze play-offserie.

Videoscheidsrechter

Tot vorig seizoen was enkel bij de finales een videoscheidsrechter inzetbaar. De KNHB faciliteert dat vanaf dit seizoen ook bij alle halve finales en eventueel de play-offserie om de 3e plek bij de Heren een videoscheidsrechter inzetbaar is.

Planning

De aanvangstijden van de wedstrijden worden in samenwerking met ViaPlay en de NOS bepaald. Goed nieuws is dat alle play-offs LIVE te zien zullen zijn op ViaPlay en een groot aantal ook bij de NOS.

De play-offs vinden plaats op de volgende data:

 • Donderdag 18 en zaterdag 20 mei: Halve finales Dames
 • Donderdag 18 en zondag 21 mei: Halve finales Heren
 • Zaterdag 27 en maandag 29 mei : Finales Dames en Heren (en eventueel wedstrijd om de 3e plek bij de Heren)

In de download hieronder vind je het schema met daarin de aanvangstijden en betrokken mediapartijen. In dit schema staan ook de wedstrijden tegen degradatie uit de Hoofdklasse die wel volgens het reguliere principe ‘best of three’ worden gespeeld. Het schema wordt gedurende de play-offperiode steeds bijgewerkt.

Deel deze pagina