Publicatie poule-indelingen en wedstrijdprogramma’s

Publicatie poule-indelingen en wedstrijdprogramma’s

Terwijl in de eerste regio de vakantie is begonnen, wordt er door de competitieleiding in samenwerking met de clubs hard gewerkt aan alle indelingen voor komend seizoen. Hieronder tref je een overzicht aan wanneer we welke competities verwachten te publiceren.

Competitie Publicatie poule-indelingen (uiterlijk) Publicatie wedstrijdprogramma (uiterlijk)
Bondscompetities senioren* Deze indeling is reeds op 12 juli 2019 gepubliceerd 19 juli 2019 (behoudens de 4e klasse standaardteams. Deze volgt op 22 augustus 2019
Bondscompetities junioren (Top- en Subtopklasse A en B) 19 juli 2019 2 augustus 2019
Midden Nederland 16 augustus 2019 16 augustus 2019
Noord-Holland 16 augustus 2019 16 augustus 2019
Noord Nederland 16 augustus 2019 16 augustus 2019
Oost Nederland 16 augustus 2019 16 augustus 2019
Zuid-Holland 16 augustus 2019 16 augustus 2019
Zuid Nederland 21 augustus 2019 21 augustus 2019**

* Onder de bondscompetities senioren vallen alle competities voor standaardteams (1e teams), de hoogste competities voor reserveteams en veteranen in de westelijke drie districten (Hoofdklasse, Overgangsklasse en 1e Klasse) en Dames 45+.

** Zuid Nederland heeft een groter aantal verenigingen én teams en publiceert daarom enkele dagen later dan de andere districten.

De wedstrijdprogramma’s worden uiterlijk daags na publicatie zichtbaar in de standenmotor op de website van de KNHB.

Schema is samenspel tussen competitieleiding en verenigingen
Het komen tot een goede indeling en competitieprogramma is een uitgebreide klus waarmee jaarlijks al in juni wordt gestart. Op dat moment worden de eerste indelingen opgesteld. Rond 1 juli deelt de competitieleiding de eerste conceptindelingen met de verenigingen. Verenigingen kunnen voorafgaande aan dit moment en op basis van de conceptindelingen ook nog verzoeken indienen. Idealiter stelt de competitieleiding daarna de definitieve indelingen op en publiceert deze.

Tijdens de zomerperiode krijgt de competitieleiding nog veel wijzigingen van clubs door. Dat komt bijvoorbeeld doordat de vereniging een team moet terugtrekken (door late opzeggingen), een extra team wil toevoegen of samenstellingen willen aanpassen. Elke wijziging heeft zijn impact op het totale schema. De competitieleiding probeert enerzijds zoveel mogelijk teams in een poule in te delen maar zorgt ook dat zo weinig mogelijk poules een vrije plek hebben. Als een vereniging bijvoorbeeld een team moet terugtrekken, betekent het vaak dat er in meerdere poules moet worden geschoven. Deze wijzigingen dienen zich meestal tot begin augustus aan maar worden ook nog tot vlak voor de start van de competitie ingediend.

Wijzigingen op verzoek
Begin augustus start de competitieleiding vervolgens met het opstellen van de speelschema’s. Dit is een erg precies werk. Verenigingen hebben bijvoorbeeld een goede thuis-uitverhouding nodig in verband met hun veldcapaciteit. Daarnaast dienen ook veel verenigingen verzoeken in zoals bijvoorbeeld het gelijktijdig thuis spelen van Heren 1 en Dames 1. Deze planning en controle nemen daarom de nodige tijd in beslag. Last minute wijzigingen op basis van verzoeken van verenigingen beïnvloeden de snelheid van het proces.

Deel deze pagina