Reactie KNHB op verzoek Ring Pass Delft

Reactie KNHB op verzoek Ring Pass Delft

Op zondag 30 januari 2022 is de Hoofdklasse Zaal-wedstrijd Bloemendaal D1 – Laren D1 gespeeld. De wedstrijd kende een opmerkelijk einde. In de 39e minuut scoorde Laren D1 een derde goal waardoor de stand 4 – 3 was in het voordeel van Bloemendaal D1. Vervolgens werd de beginpush door een speelster van Bloemendaal D1 naar een teamgenote gespeeld, waarna beide teams ruim anderhalve minuut geen enkele actie meer met of richting bal ondernomen hebben. De wedstrijd eindigde derhalve in 4-3 met als gevolg dat beide teams zich handhaafden in de Hoofdklasse Zaal en concurrent Ring Pass Delft D1 degradeerde naar de Topklasse in het district.

De KNHB betreurt deze gang van zaken. Wedstrijden in het algemeen maar vooral ook wedstrijden die beslissend zijn ten aanzien van kampioenschappen, promotie en degradatie dienen tot en met de laatste seconde hockeyend en met strijd beslecht te worden.

ISR

De KNHB heeft in juni 2021 besloten de tuchtrechtelijke behandeling van doping- en matchfixingzaken (twee thema’s die de hockeysport overstijgen) onder te brengen bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Het ISR is dé onafhankelijke partij binnen de sport op het gebied van matchfixing. Met deze stap is de hockeysport niet alleen verzekerd van een kundige partij maar is het bovendien mogelijk een onafhankelijke partij te gebruiken die – indien noodzakelijk – mogelijkheden heeft tot het instellen van onderzoek naar deze complexe materie. Dit besluit is verwerkt in onze statuten en reglementen (artikel 32 en 33 van de statuten van de KNHB).
Mocht het ISR vinden dat er in een specifiek geval sprake is van matchfixing, dan kan het ISR alleen maatregelen opleggen tegen individuen of verenigingen. In dat geval zal de KNHB vervolgens op basis van het actuele Bondsreglement vaststellen welk gevolg dit zou kunnen hebben voor de betreffende wedstrijd én eventuele nadelige gevolgen voor andere betrokken individuen of verenigingen.

Op maandag 31 januari jl. ontving de KNHB een verzoek van Ring Pass Delft om het ISR een onderzoek te laten doen naar manipulatie van de eerder genoemde wedstrijd Bloemendaal D1 – Laren D1. Om de onafhankelijkheid van het proces zo maximaal mogelijk te waarborgen, is het echter belangrijk dat de (mogelijk) benadeelde partij zelf melding maakt bij het ISR. De KNHB heeft Ring Pass Delft daarom verwezen naar dit instituut.
Vanzelfsprekend wil ook de KNHB dat elke competitie een eerlijk en sportief verloop kent. De KNHB zal het verloop van deze zaak daarom nauwgezet volgen.

Deel deze pagina