Samenvatting Algemene Vergadering KNHB 22 juni 2019

Samenvatting Algemene Vergadering KNHB 22 juni 2019

Op zaterdag 22 juni 2019 vond de eerste Algemene Vergadering (AV) van dit jaar plaats. Onderstaand vind je de belangrijkste onderwerpen die zijn besproken.

Opening door Erik Cornelissen

KNHB-voorzitter Erik Cornelissen haalde bij de opening het thema van de AV aan: “Durft jouw vereniging een selfie te maken?”. Inmiddels is het gros van de verenigingen bekend met de visie op de ontwikkeling van hockeyers. De vraag vandaag was in hoeverre verenigingsbestuurders deze visie ook weten te vertalen naar zichzelf als bestuurder en hoe de KNHB hen hierbij kan inspireren. Zelfreflectie is daarbij een belangrijk instrument. Later op de ochtend gingen Alyson Annan, bondscoach van het Nederlands Elftal Dames, en Victor Brouwer, KNHB-bestuurslid, dieper in op de vertaalslag van de visie naar de verenigingsbestuurder.

De voorzitter lichtte ook een paar belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen maanden uit, waaronder de lancering van HockeyWeerelt. Namens de KNHB sprak hij zijn dank uit naar de wedstrijdsecretarissen die hier ook veel tijd in hebben gestoken. Daarnaast vertelde hij de aanwezigen over de resultaten van de Basisopleiding Training Geven & Coachen die de KNHB heeft aangeboden aan verenigingen. Op dit moment hebben 256 verenigingen zich voor de Basisopleiding aangemeld en zijn er al ruim 4.000 deelnemers verspreid over 170 verenigingen die de opleiding afgerond hebben. Tot slot benoemde hij de geheel nieuwe internationale competitie: de FIH Pro League, die dit jaar van start is gegaan. Een intensieve klus voor de organisatie, naast alle bestaande activiteiten, maar een ontzettend mooi OranjeHockey spektakel voor iedereen.

De visie op de ontwikkeling van de verenigingsbestuurder

Victor Brouwer en Alyson Annan gingen met elkaar in gesprek over de visie op de ontwikkeling van hockeyers en de uitgangspunten die hierin zijn opgesteld. Deze uitgangspunten zijn namelijk ook heel goed toe te passen op de verenigingsbestuurder. “Zo vormt een verenigingsbestuur bijvoorbeeld net zo goed een team als de hockeyers die op het veld staan”, aldus Victor. “Wat kan jouw bijdrage aan zo’n team zijn? Niet iedereen heeft dezelfde kwaliteiten, maar juist daarom kun je elkaar aanvullen.” Alyson is met de Oranje Dames natuurlijk veel bezig met topsport, maar ook zij kunnen op een manier een bijdrage leveren. “Neem als voorbeeld toen de dames vorige week bij Kampong de tribunes stonden op te ruimen na het noodweer van de dag ervoor. Dat is met respect met elkaar omgaan en elkaar helpen, heel belangrijk voor het saamhorigheidsgevoel.”

In een vrijwilligersfunctie ga je jezelf al snel voorbij, daarom is de pijler ‘Sport en privé’ in balans ook voor de bestuurder een hele toepasselijke. Victor: “Maak gebruik van de rustigere momenten in het jaar en kies er soms voor om even niet met besturen bezig te zijn.” Alyson vult aan: “Zowel sporters, als bestuurders moeten keuzes maken in wat voor hen het beste is. Zo zijn vakantieperiodes en afwisseling in activiteiten voor sporters onmisbaar. Lees bijvoorbeeld eens een boek. Een fitte geest is minstens zo belangrijk als een fit lijf.”

Wil je je als vereniging blijven ontwikkelen? Dan is zelfreflectie een belangrijk instrument. Vraag jezelf als bestuurder af: Hoe staat jouw vereniging er op dit moment voor? Wat zie jij als je naar jouw vereniging kijkt? Een fantastische vrijwilligersgroep? Een gezellige zaterdagmiddag met een vol clubhuis? Of misschien wel prachtig aangelegde velden en terras? Durf je ook te reflecteren als bestuurder en de verbeterpunten te zien en benoemen? Pak de uitgangspunten uit de visie erbij en kijk hoe je deze op jezelf kunt toepassen om vooruitgang te kunnen blijven boeken als vereniging.

Toelating nieuwe kandidaat-leden

Kandidaat-lid H.C. Delfshaven (Rotterdam) is door de AV benoemd tot volwaardig lid van de KNHB.

Bestuurderstrofee 2019

Voor de bestuurderstrofee 2019 zijn de volgende drie verenigingen uit de zeven aanmeldingen genomineerd: Pinoké en Hilversumsche M.H.C (Amsterdam en Hilversum) gezamenlijk, Almeerse Hockeyclub (Almere) en H.C. Kromme-Rijn (Bunnik). Almeerse Hockeyclub sleepte de bestuurderstrofee 2019 in de wacht, dankzij hun bijzondere beleid rondom het behoud van hun leden. Almeerse ontving hiervoor naast de trofee een cheque ter waarde van € 5.000,-.

De andere genomineerden lieten ook zien goed werk te verrichten op het gebied van ledenbehoud gericht op specifieke doelgroepen. Benieuwd hoe zij dit hebben aangepakt? Lees de Best Practices die de verenigingen over hun beleid hebben geschreven:

  1. Best Practice Almeerse Hockeyclub:
    Meer aandacht voor de breedtesport Almeerse Hockey Club
  2. Best Practice Pinoké en Hilversumsche M.H.C.:
    Dames Masters-competitie bindt en boeit hockeysters (45+) op niveau
  3. Best Practice H.C. Kromme-Rijn:
    HC Kromme Rijn zet zich extra in voor jongens

Bestuursverkiezing

De heer Peter Elders en de heer Mark Pel zijn beiden aftredend bestuurslid in 2019, maar stelden zichzelf herkiesbaar en zijn door de AV herbenoemd voor een nieuwe termijn van drie jaar. De samenstelling van het bondsbestuur blijft verder ongewijzigd.

Downloads

Deel deze pagina