Terugblik Nationaal Hockeycongres 2018

Terugblik Nationaal Hockeycongres 2018

Op zaterdag 27 januari 2018 vond het twintigste Nationaal Hockeycongres plaats. Onder de titel: Hoe geef ik ons hockey kleur? was hét doel van de dag, het inspireren met en verdiepen van onze visie op hockey concreet vertaald naar de verenigingen.

De visie op hockey van de KNHB is gebaseerd op een geheel nieuw beleidsplan. Waarbij naar de top is gekeken en ook naar de breedte. Het beleidsplan is tot stand gekomen door de huidige ontwikkelingen goed in kaart te brengen en met verschillende partijen gesproken te hebben. Om te kijken waar wij nu staan als hockeybond en wat we daarin beter kunnen doen.

We hebben goed om ons heen gekeken, wat gebeurt er in het veld en naast het veld. Zo zagen we dat de prestatiedruk bij de jeugd enorm is. Bij de A en B is dat misschien oké, maar moeten we dat ook al in de C en D doen?
Daarnaast is gekeken naar het selecteren van jeugd, bij verenigingen maar ook bij onszelf. We zijn erg gewend om voornamelijk handige kleine jongens en meisjes te selecteren, maar ook andere vaardigheden zijn van even groot belang. Die diversiteit en het creëren van specialisme dat zijn ook allemaal aanleidingen geweest om te kijken of wij daarin niet naar een nieuwe visie toe moeten.

De visie op hockey stond de gehele dag centraal. Waarbij de ochtend begon met een plenaire eerste helft. Vanuit ons hockey DNA, geduid als ’vrijheid in een team’ zijn een zestal thema’s bepaald om onze ambitie, snel, aanvallend en creatief hockey spelen, met een verdedigende balans, als individu in een team, te verwezenlijken. Na de rust startte de tweede helft, die aan de hand van interactieve breakout sessies rondom de thema’s was opgedeeld.

Benieuwd wat er zoal voorbij is gekomen? Bekijk de after movie.

In de download hieronder vind je de presentatie van de plenaire eerste helft.

Naast de breakout sessies van de zes thema’s waren er ook twee extra onderwerpen waar een breakout sessie van is aangeboden. Eén waarbij de competitiestructuur centraal stond en één waarbij in werd gegaan op beoordelen en selecteren.

Terugkoppeling breakout sessies

Voor wie het congres gemist heeft, of graag de breakout sessies nog eens terugziet: de presentaties en de inhoudelijke terugkoppeling van de breakout sessies van alle zes thema’s staan nu online:

  1. De presentatie over ‘Sport en privé in balans‘ (‘sociaal-maatschappelijke balans’) werd gehouden door Teun de Nooijer, de breakout sessies geleid door Dick Boschman en Marit Gijsbers.
  2. De presentatie over ‘Bijdrage leveren aan het team‘ werd gehouden door bondscoach Max Caldas, de breakout sessie geleid door Twan Paes.
  3. De presentatie over ‘Beter hockey begint bij jezelf‘ (‘zelfregulering ontwikkelen’) werd gehouden door Wietske Idema, de breakout sessie geleid door Steven van Tijn.
  4. De presentatie over ‘Voor iedere leeftijd een passende belasting‘ (‘belasting en belastbaarheid’) werd gehouden door Robbert de Groot, de breakout sessies geleid door Robbert de Groot en Gerold Hoeben.
  5. De presentatie over ‘Duurzaam leren‘ (‘continue leren’) werd gehouden door Britta Gielen, zij leidde tevens de breakout sessie.
  6. De presentatie over ‘Unieke kwaliteiten (h)erkennen en stimuleren‘ (‘diversiteit stimuleren’) werd gehouden door Gerben van der Vegt, hij leidde tevens de breakout sessie.

Deel deze pagina