Terugblik Nationaal Hockeycongres 2018

Terugblik Nationaal Hockeycongres 2018

Op zaterdag 27 januari 2018 vond het twintigste Nationaal Hockeycongres plaats. Onder de titel: Hoe geef ik ons hockey kleur? was hét doel van de dag, het inspireren met en verdiepen van onze visie op hockey concreet vertaald naar de verenigingen.

De visie op hockey van de KNHB is gebaseerd op een geheel nieuw beleidsplan. Waarbij naar de top is gekeken en ook naar de breedte. Het beleidsplan is tot stand gekomen door de huidige ontwikkelingen goed in kaart te brengen en met verschillende partijen gesproken te hebben. Om te kijken waar wij nu staan als hockeybond en wat we daarin beter kunnen doen.

We hebben goed om ons heen gekeken, wat gebeurt er in het veld en naast het veld. Zo zagen we dat de prestatiedruk bij de jeugd enorm is. Bij de A en B is dat misschien oké, maar moeten we dat ook al in de C en D doen?
Daarnaast is gekeken naar het selecteren van jeugd, bij verenigingen maar ook bij onszelf. We zijn erg gewend om voornamelijk handige kleine jongens en meisjes te selecteren, maar ook andere vaardigheden zijn van even groot belang. Die diversiteit en het creëren van specialisme dat zijn ook allemaal aanleidingen geweest om te kijken of wij daarin niet naar een nieuwe visie toe moeten.

De visie op hockey stond de gehele dag centraal. Waarbij de ochtend begon met een plenaire eerste helft. Vanuit ons hockey DNA, geduid als ’vrijheid in een team’ zijn een zestal thema’s bepaald om onze ambitie, snel, aanvallend en creatief hockey spelen, met een verdedigende balans, als individu in een team, te verwezenlijken. Na de rust startte de tweede helft, die aan de hand van interactieve breakout sessies rondom de thema’s was opgedeeld.

Benieuwd wat er zoal voorbij is gekomen? Bekijk de after movie.

In de download hieronder vind je de presentatie van de plenaire eerste helft.

Naast de breakout sessies van de zes thema’s waren er ook twee extra onderwerpen waar een breakout sessie van is aangeboden. Eén waarbij de competitiestructuur centraal stond en één waarbij in werd gegaan op beoordelen en selecteren.

De presentaties en de inhoudelijke terugkoppeling van de breakout sessies volgen zo spoedig mogelijk.

Deel deze pagina