Terugblik Netwerkbijeenkomst Technisch Management

Terugblik Netwerkbijeenkomst Technisch Management

Hockeyen we wel genoeg?
Op maandag 6 november 2017 stond de zesde editie van de Netwerkbijeenkomsten voor Technisch Management op de agenda. Deze bijeenkomsten zijn in het leven geroepen voor kennisoverdracht naar het technisch management en bestuur van hockeyclubs. Het centrale thema van de  bijeenkomst van maandag was ‘belasting en belastbaarheid van jeugdspelers’. Waar doe je als club verstandig aan om spelers een optimaal opleidingstraject te bieden?!

Steeds Jonger…. Steeds meer?!
Kinderfysiotherapeut en Performance Coach Roy Schaaij gaf de aanwezigen tekst en uitleg over de verschillende blessures bij kinderen, hoe je deze kunt herkennen en hoe je dergelijke overbelasting verschijnselen kunt voorkomen. Zijn boodschap was in algemene zin: zorg voor een goede balans in de training door onder andere aandacht te geven aan veelzijdige belasting. Geef aandacht aan een waardevolle warming up (zie ook de warming up app), denk na over een jaarkalender waar kinderen ook rustmomenten gegund worden èn let op met voorbereidingsprogramma’s waar spelers vaak in het rood gaan lopen door een te intensief en te zwaar programma.

Wat is een goede Jeugdopleiding?

Prestatiemanager Joost van Geel presenteerde de visie op opleiden van de KNHB. Waar in het verleden vooral naar output werd gekeken, staat nu het proces meer centraal: jezelf ontwikkelen is het sleutelwoord. En de KNHB vindt dat dit niet alleen geldt voor de spelers maar ook voor de begeleiding. Zijn advies is om te waken voor vroegtijdige selectie en specialisatie omdat tot de leeftijd van 15 – 16 jaar het uitermate lastig is om talent te beoordelen voor de verdere carrière van de sporter. Voorkom dat je bij talentontwikkeling het accent op selecteren legt maar ga vooral de nadruk leggen op begeleiden. De aanwezigen mochten in groepen gaan bepalen wat uiteindelijk het belangrijkste onderdeel voor een opleiding moet zijn. Unaniem werd er gekozen voor ontwikkelen van kader. Om dit te kunnen realiseren was de conclusie dat verenigingen dienen in te zetten op: een lerende vereniging. Eenduidigheid creëren, ondersteuning bieden en van de terugkoppeling leren, competent gericht handelen: de juiste trainer en coach bij het juiste team en een ontwikkelingscultuur bevorderen!

De avond werd afgesloten met in het zonnetje zetten van twee geslaagden: Tom  de Haan (TM3) en Danny Post (TM4). Op 13 november begint de vijfde editie van de TM3 voor seizoen 2017-2018. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar. Inschrijven kan hier.

Onlangs is hierover in Hockeyvisie bet artikel ‘Terug naar de basis: het hockey DNA van Nederland‘ gepubliceerd.

Deel deze pagina