Update herstart veldcompetities (9 december)

Update herstart veldcompetities (9 december)

Helaas bracht de persconferentie voor het grootste deel van de hockeysport nog geen verdere versoepelingen. Voor senioren geldt nog altijd dat het alleen in groepjes van vier en met anderhalve meter afstand mogelijk is te trainen. Afhankelijk van de ontwikkelingen rond het virus in Nederland zijn er wellicht in januari versoepelingen mogelijk, wellicht eerst tot en met 27 jaar.
De KNHB pleit er zoals bekend al langere tijd voor senioren net als de jeugd te behandelen en zonder beperkingen op de eigen vereniging te laten trainen en spelen. We blijven hiervoor aandacht vragen omdat we ervan overtuigd zijn dat sport een van de oplossingen is in deze tijd en zeker buiten geen extra risico’s met zich meebrengt.

De Rijksoverheid  gaf 8 december op haar site wel heel onverwacht aan dat het kabinet plannen heeft om de topcompetities in de sport weer op te starten met trainingen en wedstrijden. Deze plannen moeten nog goedgekeurd worden door de Tweede en Eerste Kamer maar bieden de Hoofdklasse Dames en Heren, net als topcompetities in andere sporten, op korte termijn perspectief. Hoogstwaarschijnlijk zullen de teams in beide Hoofdklassen alleen onder bepaalde voorwaarden mogen trainen en spelen (zonder publiek). Onderdeel van die voorwaarden kan bijvoorbeeld een specifiek testprotocol zijn, maar hierover is verder nog geen informatie bekend. De versoepeling voor de topsport in Nederland zou in kunnen gaan per 17 december.

Stand van zaken competities

Begin november heeft de KNHB in een nieuwsbericht een aantal scenario’s gepresenteerd voor hervatting van de veldhockeycompetities. Eerder werd de KNHB door overheidsbesluiten helaas gedwongen de zaalhockeycompetities en midwintercompetities te annuleren. Belangrijk uitgangspunt voor de KNHB is en blijft dat alle veldcompetities worden hervat zodra dat door de overheid weer wordt toegestaan.

Hoewel het nog niet helemaal is uitgesloten dat de competities in januari weer opgestart kunnen worden, concludeert de KNHB op basis van de persconferentie van 8 december jl. dat een herstart in de maand januari hoogstwaarschijnlijk niet tot de mogelijkheden behoort. De KNHB bereidt zich daarom vanaf nu vooral op het tweede scenario dat we ruim een maand geleden presenteerden. Dat scenario 2 lichten we hieronder nogmaals nader toe.

Scenario hervatting veldcompetities

Wanneer de competities rond februari weer mogen worden hervat, geldt dat er direct weer competitie wordt gespeeld zodra dit door de overheid wordt toegestaan. Bij de 1e teams blijven we  rekening houden met een naar omstandigheden reële voorbereidingstijd rekenend vanaf het moment dat de teams de groepstrainingen weer kunnen hervatten.

Omdat het aantal speeldagen tot en met einde seizoen bij een herstart in februari minder groot is en hierdoor tijd voor een herindeling ontbreekt, bestaat de kans dat met name bij de jeugd aanpassingen in het competitieformat noodzakelijk zijn. De competitieleiding van de KNHB werkt dit de komende weken nader uit waarbij het streven blijft evenveel wedstrijden te spelen als in andere seizoenen (18 tot 22). Wellicht moet het seizoen daarvoor verlengd worden tot en met de 1e week van juli.

Mocht uiteindelijk blijken dat de competities pas eind februari of in maart kunnen worden hervat, dan bestaat de kans dat het aantal wedstrijden moet worden teruggebracht om competities wel volledig te kunnen uitspelen. Meer informatie over het scenario vind je op de pagina over competities en corona.

Uitzondering Hoofdklasse

De KNHB is verheugd dat de overheid heeft besloten dat teams uit de Hoofdklasse vanaf 17 december a.s. weer mogen trainen en competitie spelen. (nb. dit moet nog wel worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer). Op dit moment voeren wij overleg met de overheid, NOC*NSF en andere sportbonden over de voorwaarden waaronder dit mogelijk is. We proberen de informatie hierover zo snel mogelijk met de desbetreffende verenigingen te delen.

Daarnaast is de competitieleiding in gesprek met de HHcv over de datum waarop de competities zullen worden hervat en wanneer de gemiste rondes worden ingehaald. Zodra hier meer informatie over bekend is, zullen we ook dit laten weten.

Accommodaties

Tot slot vindt de KNHB het belangrijk op te merken dat we ons beseffen dat accommodaties en velden in het kader van de geschetste scenario’s gebruikt moeten kunnen worden in een periode die we normaal niet inzetten voor competitiewedstrijden. Met betrekking tot bijvoorbeeld het bewateren van velden of toestemming om velden/accommodaties te gebruiken, heeft de KNHB veelvuldig overleg met NOC*NSF en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG). De KNHB adviseert verenigingen in elk geval ook zelf hierover contact op te nemen met de eigen gemeente. Meer informatie over onder andere de bespeelbaarheid van velden is opgenomen onder de veelgestelde vragen over competitie in ons coronadossier.

Deel deze pagina