Yes, we mogen weer competitie spelen!

Yes, we mogen weer competitie spelen!

Goed nieuws vanavond tijdens de corona-persconferentie. Meerdere versoepelingen werden aangekondigd. Ook competitiewedstrijden zijn vanaf 26 januari weer toegestaan! Natuurlijk gelden er nog diverse restricties, bijvoorbeeld met betrekking tot het houden van afstand en het dragen van een mondkapje. Maar zowel de zaalhockeycompetities, de midwintercompetities veldhockey als de Hockey7-competities kunnen weer opgestart worden.

De KNHB is blij dat de overheid het belang van (competitie)sporten inziet en versoepelingen doorvoert, waardoor iedereen weer wedstrijden kan spelen. Niets is immers leuker dan een potje spelen tegen een team van een andere vereniging. Naar die prikkel smachtten vele hockeyers alweer een maand.

De versoepelingen die woensdag 26 januari ingaan, gelden in principe voor zes weken, maar over drie weken volgt een nieuw weegmoment. Zoals al eerder aangegeven, start de KNHB per direct de afgebroken competities op en worden de wedstrijden die nog op het programma stonden per 26 januari volgens schema gespeeld.

Per 26 januari starten de volgende competities weer:

Competitie Districten
Zaalhockey Midden Nederland, Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord Oost Nederland*
Hockey 7 (donderdag- en vrijdagavond) Alle districten
Midwintercompetitie veldhockey Zuid Nederland, Midden Nederland, Zuid-Holland en Noord-Holland

*In het district Zuid Nederland hebben meer dan 30 verenigingen afgelopen twee weken helaas besloten zich terug te trekken uit de zaalcompetitie. Dat maakt, en dat vindt de KNHB zeer teleurstellend, dat meer dan de helft van de nog resterende 4500 wedstrijden in dit district niet gespeeld kan worden en dit leidt tot incomplete programma’s voor verenigingen die wel willen spelen. Gevolg van de terugtrekkingen door verenigingen is dat de KNHB geen andere mogelijkheid heeft dan de zaalcompetitie in het gehele district Zuid Nederland niet te hervatten.

Houd je aan de regels!

We mogen weer competitie spelen, de horeca op verenigingen mag weer open en ook publiek is weer toegestaan. Om ervoor te zorgen dat alles op een veilige manier gebeurt, zijn aan de complete set versoepelingen wel regels verbonden. De meest in het oog springende hebben we alvast op een rijtje gezet. We vragen met klem aan alle hockeyers, vrijwilligers en het publiek zich hier strikt aan te houden:

 • Op binnensportlocaties is een coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder.
 • Op buitensportlocaties is een coronatoegangsbewijs verplicht bij gebruik van voorzieningen binnen, zoals het clubhuis , de kleedkamers en toiletten.
 • (Competitie)wedstrijden en trainingen zijn toegestaan, ook na 22.00 uur
 • Sportkantines zijn geopend tot 22.00 uur.
 • Als het nodig is voor de sportbeoefening is 1,5 meter afstand voor personen vanaf 18 jaar niet verplicht. Na het sporten is 1,5 meter afstand houden wel verplicht.
 • Houd je aan de basisregels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
 • Er is geen beperking in de groepsgrootte bij binnen- of buitensport of sporten in de openbare ruimte.

Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor sporters van 18 jaar en ouder:

 • op binnensportlocaties zoals sportscholen en sportzalen. Dit geldt voor zowel trainingen als wedstrijden;
 • die gebruikmaken van binnenfaciliteiten op buitensportlocaties, zoals de kantine, kleedkamers en toiletten.

Een coronatoegangsbewijs is ook verplicht voor publiek:

 • bij amateursport binnen vanaf 18 jaar;
 • bij de topcompetities binnen én buiten vanaf 13 jaar (Hoofdklasse Zaal Dames en Heren, de Hoofdklasse Dames en de Tulp Hoofdklasse Heren).

Een coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor:

 • Vrijwilligers of personen die beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten op de sportlocatie. Dit betekent dat zowel betaalde als vrijwilligers geen coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien op het moment dat zij een functie voor de sport vervullen in een binnensportlocatie. Zodra zij geen taak meer vervullen, moeten zij de sportlocatie verlaten of het coronatoegangsbewijs tonen.
 • Professionele sporters. Dit geldt voor de hockeyers in de Hoofdklasse (zaal en veld).
 • Afhaal bij sportkantines. Zonder coronatoegangsbewijs kan gebruik gemaakt worden van de afhaalfunctie in sportkantines.

Mondkapjes zijn verplicht voor sporters vanaf 13 jaar op:

 • binnensportlocaties, behalve tijdens het sporten;
 • binnenfaciliteiten op buitensportlocaties, zoals kleedkamers en de sportkantines.

Mondkapjes zijn verplicht voor publiek dat zich door binnensportlocaties verplaatst.

Publiek

Tussen 05.00 uur en 22.00 uur mag er publiek aanwezig zijn bij amateursport (wedstrijden en trainingen), professionele sportwedstrijden en topcompetities. Het publiek houdt zich aan de volgende regels:

 • Zij laten een coronatoegangsbewijs zien bij binnenkomst
  • Bij amateursport: alleen binnen en alleen voor mensen van 18 jaar en ouder.
  • Bij professionele sportwedstrijden: binnen en buiten verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder.
 • Het publiek heeft een geplaceerde plaats op 1,5 meter afstand van elkaar, huishoudens mogen bij elkaar zitten.
 • Mondkapje verplicht bij verplaatsing binnen.

Als het publiek een vaste plaats heeft, mag een locatie zoveel plaatsen benutten als kan met de 1,5-meter-regel. Binnen mag een locatie maximaal 1.250 bezoekers hebben.

Ook bij het NK Zaalhockey en de degradatiewedstrijden in de Hoofdklasse Zaal komend weekend is publiek welkom. De KNHB komt woensdag 26 januari via haar website en social mediakanalen met meer informatie met betrekking tot de publiekscapaciteit van deze twee evenementen.

Financiële regelingen overheid

De overheid heeft aangegeven een nieuwe aanvraagronde te openen voor de TVS-regeling De TVS-regeling is bedoeld om de huur van een sportaccommodatie kwijt te schelden als deze accommodatie vanwege de coronamaatregelen niet door amateursportorganisaties gebruikt kon worden. De nieuwe ronde voor de TVS-regeling heeft betrekking op de periode 28 november 2021 tot en met 14 januari 2022. Er is echter nog veel onduidelijk. De penningmeesters en zaalhockeycommissarissen ontvangen daarom de komende dagen een mail met meer informatie over dit onderwerp.

De KNHB wenst iedereen zowel binnen als buiten hele mooie wedstrijden toe. Zorg wel voor een goede warming-up voordat je aan de wedstrijden begint!

Zowel het Algemeen sportprotocol als de veelgestelde vragen op deze website zijn aangepast aan de maatregelen die vanaf 26 januari gelden.

 

Deel deze pagina