Coronavirus van invloed op hockeysport

Op deze pagina vind je de meest recente berichtgeving over de gevolgen van het coronavirus voor de hockeysport.

Inmiddels is er veel informatie beschikbaar. We hebben een en ander daarom op een rijtje gezet. Bekijk daarnaast onderaan deze pagina het overzicht van diverse gerelateerde artikelen.

Snel naar:

De laatste updates vind je hieronder.

Eventuele heropening sportkantines per 1 juli

Naar aanleiding van het persmoment van 27 mei hopen we zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen geven over de regelgeving met betrekking tot de mogelijke opening van de sportkantines per 1 juli. Hierover hebben we nu eerst contact met NOC*NSF en het ministerie zodat we iedereen zorgvuldig en compleet kunnen informeren.

Versoepeling maatregelen naar aanleiding van persconferentie 6 mei 

Het kabinet heeft op woensdagavond 6 mei de coronamaatregelen voor de sport per 11 mei versoepeld. Dat betekent dat net als de groep tot en met 12 jaar en de jeugd van 13 tot en met 18 jaar ook hockeyers met een leeftijd van 18+ weer kunnen gaan trainen. Deze categorie-indelingen gelden ook voor de Parahockeyers (G en LG).

De senioren mogen per 11 mei weer het veld op. De toestemming geldt specifiek voor trainingen, niet voor wedstrijden, toernooien of andere activiteiten. Net als bij de jeugdgroepen zijn ook deze trainingen alleen mogelijk wanneer iedereen zich aan bepaalde afspraken houdt. NOC*NSF, de KNHB en andere sportbonden hebben het algemeen sportprotocol zoals dat eerder is opgesteld voor kinderen tot en met 12 jaar en jongeren van 13 tot en met 18 jaar aangepast naar een versie waarin ook de senioren zijn opgenomen. Ook in het hockeyspecifiek protocol is de 18+ groep nu opgenomen. De beide nieuwe protocollen vind je op onze speciale protocollen pagina.

In de basis gelden voor 18+ dezelfde regels als voor de groep 13 tot en met 18 jaar. Denk daarbij bijvoorbeeld aan: trainen met beperkt aantal personen en begeleiders op het veld (max 20 personen), te allen tijde 1,5 meter afstand houden en regels met betrekking tot gebruik van materialen.

De bestaande maatregelen met betrekking tot de jeugd zoals voorafgaand aan 29 april aangekondigd, blijven onveranderd bestaan. Dat betekent onder andere dat de clubhuizen gesloten blijven en dat het – passend binnen het protocol – alleen mogelijk is te trainen. Het spelen van (oefen)wedstrijden of toernooien is niet toegestaan. Zie ook de veelgestelde vragen.

Naast de beide protocollen zijn er diverse formats beschikbaar die gebruikt kunnen worden als trainingsstof voor de verschillende groepen. Deze trainingsstof sluit aan op de mogelijkheden die de protocollen bieden.

Samenwerken

De KNHB speelt graag samen met de verenigingen een rol om het ook voor kinderen én volwassenen die nu nog niet kunnen sporten mogelijk te maken te bewegen. Zeker nu er in onze samenleving zoveel bijzondere aanpassingen nodig zijn. Veel accommodaties (velden en/of clubhuizen) van hockeyverenigingen kunnen overdag (en vooral wanneer er geen trainingen zijn) open zijn voor bijvoorbeeld gymlessen of schoolklassen nu het scholen aan fysieke ruimte ontbreekt. Daarom vraagt de KNHB verenigingen waar mogelijk hun accommodaties (velden en/of clubhuizen) ter beschikking te stellen aan het onderwijs, en eventueel andere (binnen)sporten.
Wil jouw vereniging hier ook aan meewerken? Stem dit dan af met de lokale verantwoordelijke vanuit de gemeente, aangezien er per gemeente andere richtlijnen van toepassing kunnen zijn.

We delen graag dit mooie voorbeeld uit de Gemeente Dongen (MHC Liberty):

Sporten tijdens Corona

De sportclubs Van Gils Sport en MHC Liberty zijn al jarenlang buren op sportpark Alexander. Door het coronavirus konden hun leden wekenlang niet sporten. 🏑 🥋 Maar gelukkig mag er buiten weer gesport worden. En dat zorgde voor een mooie samenwerking tussen de twee buren. 💪

Geplaatst door Gemeente Dongen op Maandag 18 mei 2020

Hockeyen voorzichtig opbouwen met protocol en specifieke formats

De KNHB heeft de afgelopen periode steeds laten weten hockey op de verenigingen graag weer mogelijk te maken zodra de omstandigheden dat op veilige wijze en binnen de kaders van het RIVM toe zouden laten. Voor de jeugd tot en met 12 jaar (D-jeugd) is het vanaf 29 april weer mogelijk te gaan trainen, voor de oudere jeugdteams en senioren zijn – in beperktere mate – ook weer trainingsmogelijkheden op te zetten sinds 29 april respectievelijk 11 mei maar wel met anderhalve meter afstand. In beide gevallen blijft het van belang de richtlijnen van het RIVM nauw op te volgen.

In voorbereiding op dergelijke ontwikkelingen werkte de KNHB de afgelopen periode aan een hockeyprotocol waarmee hockeyen op de verenigingen, aansluitend op de maatregelen en de fasering van de overheid, voor specifieke groepen weer rustig opgebouwd kan worden.
Daarnaast ontwikkelde de KNHB diverse basisformats waarmee verschillende doelgroepen – binnen de ruimte die het protocol en de overheidsfasering biedt – weer aan de slag kunnen. Zo wil de KNHB er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hockeyers en verenigingen alsnog een mooie periode vol hockey beleven en daarbij in beperkte mate ook weer van het verenigingsleven kunnen gaan genieten.

Informatie voor verenigingsfunctionarissen

Voor de verenigingsfunctionarissen hebben we een speciale FAQ opgesteld. Met specifieke vragen kunnen zij ook terecht bij hun accountmanager. Competitiegerelateerde vragen kun je sturen aan competitie@knhb.nl of aan het districtskantoor.

Vanzelfsprekend passen wij deze pagina aan wanneer de actualiteit daartoe aanleiding geeft. Lees voor meer informatie ook de veelgestelde vragen.

Deel deze pagina