Introductiecursus voor nieuwe hockeyouders bij HC AMVJ (Amstelveen)

Inleiding

Introductie
Hockeyclub AMVJ is in seizoen 2017/2018 gestart met de introductiecursus voor nieuwe hockeyouders. Inmiddels zijn er al 3 edities geweest en hebben al ongeveer 55 ouders deelgenomen!

Bij hockeyclub AMVJ zijn er veel ouders met weinig of geen hockey achtergrond. Dit hoeft natuurlijk helemaal geen probleem te zijn! Wel merkten we dat deze ouders het vaak lastig vinden om actief te worden op de club, omdat ze niet goed weten wat ze kunnen doen. Met deze cursus wil HC AMVJ de ouders de basisbeginselen van hockey leren, laten zien wat hun kind leert op de training en inzicht geven in het reilen en zeilen van de club. Het doel is dat deze vaders en moeders meer betrokken raken bij de club en zelf ook actief worden.

Doelgroep
De cursus richt zich op ouders van de jongste jeugd met weinig of geen hockeyervaring. Ouders worden via teambegeleiders, berichten op de website en mail benaderd. Inmiddels wordt het bericht ook door oud-deelnemers via mond-tot-mond reclame verspreid! Dat werkt uiteraard het allerbeste. Door de ouders bij de sport van hun kind te betrekken, creëren wij meer betrokkenheid. De vereniging stuurt alle ouders uit de jongste jeugd categorie een mail, bij nieuwe leden wordt het extra benadrukt en verder verspreid het zich via mond tot mond reclame.

Resultaten

Resultaten
Ouders leren meer mensen kennen op de club via de cursus, weten meer over de sport van hun kind en daardoor zijn actiever rond de trainingen en wedstrijden. Ze begrijpen het spel beter en kunnen gerichter en positief aanmoedigen. Ook geven ouders zich na de cursus sneller op als coach, teambegeleider of spelbegeleider. Ouders zijn positief over de club en organisatie, pakken sneller een vrijwilligerstaak op en worden daarmee je ambassadeurs.
Per cursus (nu 4 keer georganiseerd) doen er 15 a 20 ouders mee.

Aanpak

Aanpak
De cursus bestaat uit 3 avonden van elk anderhalf uur. Na maximaal 45 minuten theorie gaan de ouders lekker het veld op om onder leiding van een professionele trainers de basisbeginselen te leren. Ook oefenen de ouders met fluiten van een 3 vs 3 partijtje. Voor ouders die geen stick hebben, stelt de club leensticks beschikbaar.
Tijdens het theoretische deel worden de volgende onderwerpen besproken:
– Geschiedenis van het hockey en van HC AMVJ
– Spelregelkennis (basis)
– Vrijwilligers bij HC AMVJ: wie doet wat?
– Organisatie van de hockeyclub en hoe de jeugdopleiding is opgezet.

De cursus wordt gegeven net na de start van het seizoen (oktober) en in de lente (mei). Er wordt een beperkte bijdrage gevraagd. Van dit bedrag wordt de professionele trainer betaald en krijgen de ouders na afloop een drankje aan de bar. Ook zorgt het betalen ervoor dat deelnemers ook echt naar de cursus komen. Idealiter is de groep tussen de 15 en 20 deelnemers.
De cursus is niet verplicht: AMVJ wil juist gemotiveerde ouders naar de cursus halen. Met het verplicht stellen van de cursus bereiken ze dit niet.

Bekijk alle best practices

Downloads


Deel deze pagina