Ook senioren fit de corona periode door

Inleiding

Op de hockeyvelden is gelukkig nog aardig wat beweging te zien. We zijn blij dat jeugdleden nog mogen sporten en hun energie kwijt kunnen op het veld. En natuurlijk zijn we ook blij dat vanaf 3 maart de jongeren en jong volwassenen tot en met 26 jaar weer in teamverband mogen trainen. Maar ook de seniorenleden van 27 jaar of ouder mogen blijven trainen op het hockeyveld. Misschien niet in de traditionele vorm, want met tweetallen op anderhalve meter hockeyen is een aardige uitdaging, maar wel in leuke nieuwe combivormen. Een populair voorbeeld is hockey bootcamp. Een van de verenigingen die een bootcamp organiseerde, is OHC Bully.

Walk through workout

Ook bij OHC Bully zagen ze dat de seniorenleden al een lange tijd stil zaten en nergens de mogelijkheid hadden om te sporten. Daarom is OHC Bully een nieuw initiatief gestart: de walk through workout.

“De walk through workout maakt het mogelijk om de deelnemers in 2-tallen op 1,5 meter van elkaar te laten sporten op de hockeyvelden. Zoals iedereen weet is sporten goed voor je. Zowel fysiek als mentaal. Daarom vonden wij het belangrijk om ook voor deze groep een activiteit te bedenken die op dit moment uitgevoerd kan worden. We kijken binnen de walk through training niet alleen naar het hockeyen. We proberen een mix te bedenken met ongeveer 75% hockey en 25% workout. Zo hebben de deelnemers verschillende sportactiviteiten tijdens de workout.”

Elke training wordt er weer gekeken hoe de oefeningen bevallen. “Op het gebied van hockey oefeningen is het gewoon een kwestie van testen of het werkt, de ene oefening werkt beter dan de andere. Dan kun je dat weer aanpassen bij een volgende training.”

Resultaten

De deelnemers zijn erg enthousiast. De eerste walk through workout zat binnen een dag vol geboekt. Elke week komen er nieuwe deelnemers bij en er blijft een groepje elke week terugkomen.

Aanpak

Enthousiaste begeleiding
OHC Bully heeft binnen de vereniging veel betrokken leden en trainers. Ook de trainers maken op dit moment minder uren, dus waar mogelijk worden zij zoveel mogelijk ingezet. De walk through workout is opgezet door Leen Timmers, één van de enthousiaste trainers bij OHC Bully. Hij maakt de hockeyoefeningen voor de training. De krachtoefeningen worden door een speelster van Dames 1 gemaakt of door een extern persoon. Het contact met externe personen wordt geregeld door onze voorzitter. Daarnaast heeft hij soms een idee voor een oefening en vraagt dan of er ruimte is om deze aan te bieden. Hoe meer inbreng hoe beter. Door verschillende enthousiaste ideeën van personen te koppelen en daar ruimte voor te geven tijdens deze training ontstaan er juist leuke, nieuwe oefenvormen. Zo kwam onze voorzitter met een oefening waarbij er zowel kracht werd getraind maar waarbij de deelnemers tegelijkertijd moesten drummen op een fysiobal en op het ritme van de muziek moesten bewegen.

Tijdens de walk through workout wordt met verschillende sportactiviteiten gewerkt. Bij elke activiteit staat een trainer. Zo wordt elke oefening goed uitgelegd en is er ruimte voor wat technische aanwijzingen. De walk through workout is zo opgezet, dan elke trainer op de vereniging zou kunnen helpen.

De leeftijden van de trainers bij OHC Bully zijn zeer verschillend. “Zo hebben we ook een aantal trainers die zelf nog in de A-jeugd spelen, maar zijn er ook speelsters van Dames 1 die helpen bij het geven van de trainingen.”

Walk through opzet
Er worden 4 trainingen per week georganiseerd, per training zijn er 16-20 deelnemers en deelname is gratis. Er wordt in tweetallen op 1,5 meter gesport. Deze tweetallen blijven gedurende de gehele training bij elkaar en voeren alle oefeningen samen uit. Het veld is opgesplitst in 8 delen en per deel staat 1 oefening klaar. Elke oefening duurt 5 minuten. Zo is er ruimte voor een paar kleine technische aanwijzingen. Er is een balans van 75% hockey gerelateerde oefeningen en 25% fysieke workout oefeningen. In de download hieronder vind je voorbeelden van de oefeningen.

“We gebruiken zoveel mogelijk de materialen van de vereniging. We hebben op de vereniging matjes en wat gewichten dus die kunnen we gebruiken. Hockeymaterialen spreken voor zich. Hierbij proberen we elke keer wat nieuwe elementen te gebruiken, denk aan rebound bakken, trampolines, autobanden etc. Daarnaast hebben we een aantal voetballen aangeschaft, sommige deelnemers hebben geen hockey achtergrond en kunnen de oefening met een voetbal uitvoeren wanneer ze het te moeilijk vinden. Of gewoon omdat het leuk is voor de afwisseling!”

Iedereen is welkom
Je leest het goed, niet iedereen heeft een hockey achtergrond. OHC Bully laat ook niet-leden deelnemen aan de walk through workout. “We zijn van mening dat iedereen in de omgeving moet kunnen sporten. Niet alle verenigingen hebben de middelen of accommodatie om dit te organiseren. Wij bij Bully kunnen dat wel en willen daarbij iedereen de kans geven om deel te nemen.” Ook voor de niet-leden is deelname gratis.

Tip
“Op het moment dat dit binnen een vereniging wordt opgezet is het belangrijk om te starten en meteen de taken duidelijk te verdelen. Iemand moet verantwoordelijk zijn voor de opzet van de training. Iemand moet de aanmeldingen regelen. En er moet een eindverantwoordelijke zijn die zorgt dat dit op tijd gebeurt en dat alles op het veld geregeld is. Wanneer je dit goed met elkaar afspreekt is het organiseren goed te doen, en kan iedereen weer met een lach op het gezicht een training volgen op het hockeyveld.”

Allemaal net even anders

Naast OHC Bully zijn veel meer verenigingen bezig met het aanbieden van bootcampvormen voor hun senioren leden. Iedereen doet het net weer even anders.

Een paar tips:

  • Kijk naar de balans tussen hockey en bootcamp/workout oefeningen. Bully kiest voor 75% hockey en 25% workout. Hockeyverenigingen Phoenix en Kampong maken een 50/50 combinatie tussen bootcamp en hockey. Speel daarmee en kijk wat goed bevalt bij de deelnemers.
  • ‘Wist je dat’
    Binnenkort is in het kenniscentrum van de KNHB een Hockeybootcamp trainingspakket te vinden waar je ook gebruik van kunt maken. Meer informatie volgt snel!
  • Wees creatief met tijden. Veel mensen werken thuis. Hoe lekker is het om bij de start van je dag of tijdens je lunchpauze even naar de hockeyvereniging te gaan om lekker te sporten? Maar ook de zondag is een goed moment. Dat houdt het zondag naar de vereniging ritme er lekker in bij de senioren.
  • Offline lastig om samen te komen of is de groep snel vol? Denk ook eens aan online aanbod! HC Mierlo heeft via een livestream op Facebook de bootcamp training opengezet voor iedereen. Ook vanuit huis kan je meedoen. Ook Oranje Rood is met OranjeRoodTV op YouTube met bootcamp aan de slag gegaan. Zo kun je ook de ouders van jeugdleden betrekken.
  • Denk ook na hoe je dit aanbod kunt blijven organiseren, ook ná de Corona periode. Bootcamp is een laagdrempelige vorm om flexibele leden aan je te bieden. De hockeyvereniging heeft een mooi complex en bovendien straks ook weer een gezellig clubhuis waar mensen kunnen blijven hangen.

Op knhb.nl/samensterker vind je meer inspirerende ideeën van verenigingen

Bekijk alle best practices

Downloads


Deel deze pagina