Wensen en behoeften LG-hockeyers

Als vervolg op het onderzoek naar de wensen en behoeften van G-hockeyers (2019) zijn in het seizoen 2020-2021 de wensen en behoeften van de LG-hockeyers in kaart gebracht: ‘Wat zijn de hockeywensen en -behoeften van de LG-hockeyers in Nederland en hoe voorziet het huidige aanbod hierin?’.

Resultaten

Betrokkenheid & Sociale ontwikkeling

LG-Hockeyers voelen zich enorm betrokken binnen het team. Ze geven aan dat hockeyen met gelijkgestemden en het op doen van sociale contacten voor hen de voornaamste factor is om iedere week weer te gaan hockeyen. Sociale activiteiten, niet-hockey gerelateerd, draagt volgens hen bij aan het hockeyplezier en hun sociale ontwikkeling. Ze geven aan een sterke behoefte te hebben aan het deelnemen aan sociale activiteiten die worden georganiseerd op de verenigingen, hierin worden ze vaak vergeten.

Volgens velen valt er nog veel winst te behalen binnen de betrokkenheid en acceptatie op de vereniging. De spelers geven aan dat er op de vereniging een verkeerd beeld over het LG-Hockey bestaat.  Er moet gekeken worden naar de mogelijkheden, niet naar de onmogelijkheden. Daarnaast geven velen van hen aan, dat zij het leuk zouden vinden om meer te betekenen voor de vereniging in de vorm van vrijwilligerswerk (training geven, bardienst draaien, etc.).

Hockeyactiviteiten

Naast het sociale aspect van hockey, wil vrijwel iedere speler ook beter worden in hockey. Er is een sterke behoefte aan uitdaging en prestatie. Volgens velen van hen, voornamelijk de 6-tal spelers, zijn er te weinig hockeymomenten. De meeste spelers geven aan dat zij minimaal twee keer in de week willen hockeyen, ook wanneer zij in het weekend geen wedstrijd spelen. Daarbij is behoefte aan trainers met affiniteit met de doelgroep, maar ook met de sport. Dit draagt volgens hen bij aan het hockeyplezier.

Uitdaging en prestatie

Zoals eerder beschreven staat de behoefte aan uitdaging en prestatie hoog in het vaandel. Naast de behoefte aan meer wedstrijden, hebben ze ook behoefte aan verschillende tegenstanders. Doordat er zo weinig LG-hockey teams zijn in Nederland, spelen ze veelal tegen dezelfde tegenstanders.

Aanbevelingen voor verenigingen

  1. Organiseer en stimuleer sociale activiteiten om bij te dragen aan de sociale ontwikkeling van de spelers.
  2. Probeer minimaal twee keer in de week hockeyactiviteiten te organiseren, ook wanneer er in het weekend geen wedstrijd wordt gespeeld.
  3. Zorg voor trainers die affiniteit hebben met de doelgroep en met de sport.
  4. Creëer bekendheid van de doelgroep op de vereniging.
  5. Geef spelers, die dit willen, de ruimte om een vrijwillige taak uit te voeren op de vereniging.

Benieuwd naar de achtergrond, doelstellingen, onderzoeksmethoden, en een uitgebreide versie van de resultaten en conclusie? Mail dan naar hans.mater@knhb.nl.

Meer onderzoeken

Bekijk de onderzoekspagina voor andere lopende en afgeronde onderzoeken.

Deel deze pagina