Voor iedere leeftijd een passende belasting (‘belasting en belastbaarheid’)

Hoe maken we de hockeysport kwalitatief nog sterker dan ze al is? Een belangrijke vraag voor de KNHB en de verenigingen. Vanuit de Strategische Visie 2020 hebben we onze ‘Visie op de ontwikkeling van hockeyers‘ ontwikkeld, bestaande uit een zestal uitgangspunten. Daarmee willen wij, samen met onze verenigingen, nu actief aan de slag gaan. Eén van de zes uitgangspunten is:

Voor iedere leeftijd een passende belasting

Het standpunt van de KNHB luidt hierbij als volgt:

“Plezier maken, spelen en ontdekken; tot en met de D-jeugd is dat het enige wat kinderen moeten doen tijdens het sporten. Lol maken tijdens de trainingen. Verschillende sporten uitproberen. Maar ook: voldoende rust pakken en niet vaker dan twee keer per week team georganiseerd trainen. De KNHB is van mening dat tot en met de D-jeugd alle spelers hetzelfde aanbod aan training moeten krijgen, en dat de focus daarbij ligt op inspireren, uitdagen, techniek ontwikkelen, spelen en plezier maken. Door bijvoorbeeld trainingsvelden ook buiten trainingstijden open te stellen voor kinderen, kunnen zij naar eigen behoefte wat vaker de stick pakken om te oefenen. Onderzoek en ervaring leert ons dat selecteren tot deze leeftijd minder tot geen zin heeft, en bovendien onnodige druk legt op de jonge spelers.”

Wat kwam over dit thema aan bod tijdens het Nationaal Hockeycongres 2018?

Het Nationaal Hockeycongres vond plaats op 27 januari jl. in Utrecht. Van de complete dag hebben we een overkoepelende terugblik gemaakt, inclusief video. Tijdens het congres werd het thema ‘Voor iedere leeftijd een passende belasting’ (‘belasting en belastbaarheid’) uitgelicht aan de hand van een presentatie van Robbert de Groot in het plenaire ochtendprogramma, en breakout sessies van Robbert de Groot en Gerold Hoeben in de middag:

VIDEO: presentatie van Robbert de Groot

Robbert de Groot voltooide eerst de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) voordat hij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam Bewegingswetenschappen studeerde. Na zijn studies werkte hij als inspanningsfysioloog onder andere bij het Giant Global Mountainbike Team, het Rabobank Cycling Team en de KNLTB. Doordat bij de tennisbond (KNLTB) de rol van talentherkenning en -ontwikkeling grotere vormen aannam, ging de Groot meer aan de slag met testen en meten. Op die voet ging hij dertien jaar geleden verder toen hij in dienst trad van de jeugdopleiding van Betaald Voetbal Organisatie AZ, waar naast het plannen, organiseren en geven van fysieke trainingen talentontwikkeling en talentherkenning centraal staat. Vanaf seizoen 2012-2013 begeleidt de Groot als inspanningsfysioloog de A-selectie van AZ. Sinds twee jaar begeleidt De Groot de A-selectie, beloften en opleiding van voetbalclub FC Groningen. Hij houdt zich onder meer bezig met testen, meten, planning en periodisering om zowel in teamverband als individueel tot optimaal resultaat te komen. Continu Monitoren van belasting en herstel voor, tijdens en na trainingen & wedstrijden staat daarin centraal.

Breakout sessie: Robbert de Groot

Robbert laat in zijn breakout sessie zien hoe verenigingen het Athletic Skill Model, oftewel het ASM Groeimodel, kunnen inzetten voor hun leden. Het ASM Groeimodel maakt gebruik van een groeiberekening die een inschatting geeft van waar het kind zich in zijn of haar fysieke ontwikkeling bevindt, en hoe het op een bepaald moment het best getraind kan worden. Dit model is niet zomaar een aanpak, maar gebaseerd op wetenschappelijk studie, en het meest betrouwbaar bij meisjes van 9 tot 13 jaar en bij jongens van 12 tot 16 jaar.

Het doel van het gebruiken van het ASM model is om kinderen beter en plezieriger te kunnen laten ontwikkelen, zowel op motorisch als mentaal vlak. Doordat ze bij gebruik van dit model in aanraking komen met diverse activiteiten in diverse omgevingen wordt hun sportervaring meer divers, en daardoor het fundament steviger om uiteindelijk beter, langer en met meer plezier in hockey actief te blijven.

Robbert gaat tijdens zijn breakout sessie in op vragen als:

·        Hoe krijg je voldoende draagvlak binnen de vereniging? Hoe krijg je het technische kader, maar zeker ook de ouders mee om met dit model aan de slag te gaan?

·        En hoe zorg je ervoor dat het model volledig is ingebed in het technisch beleid van de gehele vereniging (zowel voor de 1e-lijnsteams als de breedteteams)?

Breakout sessie: Gerold Hoeben

Gerold Hoeben (werkzaam op de afdeling Tophockey van de KNHB) benadrukt tijdens zijn breakout sessie hoe belangrijk een goede arbeid – rust verhouding is. Niet alleen voor oudere spelers, maar ook zeker voor de jeugd. Zijn advies aan verenigingen luidt om de beste trainers op de jongste jeugd te zetten en ervoor te zorgen dat kinderen met plezier hockeyen.

Deel deze pagina