Even stil

Even stil

Wekelijks genieten we op de hockeyvelden van onze vrijheid. Een vrijheid waar hard voor gevochten is in een oorlog die vele levens heeft geëist. Ook leden van de hockeyfamilie zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna gevallen in de strijd voor onze vrijheid.

Het ‘Monument in onze Harten’ bij het Wagener Stadion in Amsterdam is er om hen te gedenken. Het monument werd op 12 september 1946 onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers in de oorlogsjaren. Sinds dat moment vindt er jaarlijks op 4 mei een korte ceremonie plaats. Ook dit jaar werden er namens het bondsbestuur van de KNHB bloemen bij het monument gelegd.

Dankzij die strijders leven we nu in 2024 in Nederland in vrijheid. Kunnen we zijn wie we willen zijn en onze eigen keuzes maken. Ook op en rond de hockeyvelden. Soms is dat nog moeilijk, soms leidt dat helaas nog tot onbegrip bij of discussie met mensen die anders zijn of anders denken. Maar met elkaar werken we er hard aan om ervoor te zorgen dat niet alleen iedereen welkom is, maar dat iedereen zich ook welkom voelt.

Juist nu we van dichtbij ervaren hoe fragiel vrijheid en democratie eigenlijk zijn, zijn de dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei belangrijke en waardevolle momenten. De KNHB vraagt al haar leden en verenigingen ook dit jaar om op 4 mei om 20.00 uur twee minuten stil te zijn. Om stil te staan bij wat er gebeurd is en te koesteren wat we met elkaar in Nederland hebben. Opdat we nooit vergeten.

Erik Klein Nagelvoort,
namens het bestuur van de KNHB

Deel deze pagina