Omgevallen lichtmasten

Omgevallen lichtmasten

update 26-4-2024: Vanuit de KNHB werken we samen met experts aan een white paper waarin wij verenigingen, ondersteunen met kennis en advisering over hoe op een juiste wijze om te gaan met dit vraagstuk. Deze zal op korte termijn naar verenigingen worden gestuurd. Mocht er in de tussentijd nieuw inzicht/informatie tot ons komen dan houden we verenigingen hiervan op de hoogte.

Er heeft in korte tijd twee keer een vervelend incident met een afgebroken lichtmast plaatsgevonden. Beide voorvallen vonden plaats tijdens jeugdwedstrijden en het is daarom een geluk bij een ongeluk dat er geen gewonden zijn gevallen. Er wordt nader onderzoek gedaan door de gemeenten en de betreffende installateurs. Wij zijn natuurlijk erg geschrokken en bekijken deze incidenten met de betreffende verenigingen en installateurs. Daarbij wordt logischerwijs ook gekeken of er een verband is tussen de twee voorvallen. Vanuit de KNHB werken we samen met de experts aan een white paper waarin wij verenigingen, ondersteunen met kennis en advisering over hoe op een juiste wijze om te gaan met dit vraagstuk. Deze zal op korte termijn naar verenigingen worden gestuurd. Mocht er in de tussentijd nieuw inzicht/informatie tot ons komen dan houden we verenigingen hiervan op de hoogte.

Laat lichtmasten testen op kwaliteit
In de tussentijd adviseren we alle verenigingen om bij de eigen vereniging te informeren of en wanneer de masten zijn getest op kwaliteit. De vereniging kan contact opnemen met de installateur en informeren naar de status van het onderhoud. Zeker wanneer de vereniging in de afgelopen jaren overgestapt is op -vaak zwaardere- LED-armaturen is het goed om de rapporten op te vragen en te controleren of de juiste berekening heeft plaatsgevonden.

Veiligheid voor alles
We benadrukken dat bij het renoveren van de velden na 10 tot 15 jaar, ook de controle op de lichtmasten moet worden meegenomen, evenals het hekwerk en bijvoorbeeld de ballenvangers achter de doelen. Lichtmasten moeten stevig en stabiel zijn om bestand te zijn tegen windbelasting en andere weersomstandigheden, met name op locaties met veel wind. Om de veiligheid te waarborgen moeten de masten ook dynamisch worden getest. Dit houdt in dat niet alleen naar de statische belasting van het gewicht van de armaturen wordt gekeken, maar ook naar dynamische factoren zoals wind en het wind vangende oppervlak van de armaturen.

Verenigingen kunnen contact opnemen met de verenigingsadviseur.

 

Deel deze pagina