Alles over de spelregels

Of het nu gaat om de laatste spelreglementen, de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het vorige jaar, briefings voor club- en bondsscheidsrechters, proefexamens of uitleg over de signalen. Je vindt er hier alles over.

Spelreglement Veldhockey

In de download hieronder vind je het geldende spelreglement veldhockey (inclusief reglement shoot-outs).

Wil je de spelregels op je mobiel raadplegen? Gebruik dan de app van hockey.nl. In die app vind je onder de knop ‘Meer’ ook de spelreglementen.

In tegenstelling tot het verleden is het spelreglement tegenwoordig in A4 opgemaakt.

Uitgelicht: shoot-outs

Shoot-outs zijn niet langer weg te denken uit het hockeyspel. In de Nederlandse competitie worden ze nu enkele jaren toegepast in wedstrijden waar een winnaar uit moet komen. Om ervoor te zorgen dat iedereen goed weet hoe het nemen van shoot-outs in zijn werk gaat tref je in de downloads een document aan met een instructie. Het reglement shoot-outs is terug te vinden in het spelreglement Veldhockey.

Downloads

Spelreglement Zaalhockey

In de download hieronder vind je het geldende spelreglement zaalhockey voor het lopende seizoen. Ook vind je daar een document met de belangrijkste verschillen tussen de spelregels in de zaal en op het veld.

Wil je de spelregels op je mobiel raadplegen? Gebruik dan de app van hockey.nl. In die app vind je onder de knop ‘Meer’ ook de spelreglementen.

Wil je het digitaal spelreglement zaalhockey printen, houd er dan bij de printinstellingen rekening mee dat het bestand in A5 is opgemaakt. Door bijvoorbeeld twee pagina’s per vel te kiezen en wellicht dubbelzijdig af te drukken bespaar je papier en komt een en ander beter uit.

Downloads

Spelregels Jongste Jeugd

Bij de Jongste Jeugd en bij het G-/LG-hockey wordt met andere spelregels gespeeld dan in de reguliere competitie. Kijk hieronder voor de spelregels van de Jongste Jeugd categorieën:

Verder vind je in de downloads hieronder ‘aandachtspunten voor de spel- en teambegeleider’ die je kunnen helpen.

In de zaalhockeycompetitie wordt door de 6- en 8-tallen ook met andere spelregels gespeeld dan de reguliere competitie. Dit document is ook te vinden in de downloads hieronder.

Begeleid je een 3-, 6- of 8-tal of een G-/LG-hockeyteam en wil je meer weten over jouw rol als spelbegeleider Jongste Jeugd? Bekijk dan ook de pagina ‘Spelbegeleider Jongste Jeugd‘.

Downloads

Spelregels Aangepast Hockey

Bij het Aangepast Hockey wordt met andere spelregels gespeeld dan in de reguliere competitie. Bij G- en LG-hockey gelden de spelregels Jongste Jeugd met een aantal uitzonderingen. Deze spelregels vind je hierboven bij ‘Spelregels Jongste Jeugd’. Bij E- en H-hockey gelden weer andere spelregels. In de downloads hieronder vind je de nodige spelreglementen voor het E- en H-hockey.

Downloads

Afspraken Bondsscheidsrechters

De commissie Spelregels geeft jaarlijks een document uit met extra uitleg van de spelregels in aanvulling op het spelreglement. Het is van belang dat bondsscheidsrechters de laatste uitgave van het spelreglement kennen en kunnen toepassen. De afspraken vullen het spelreglement aan en benadrukken op welke manier spelregels dienen te worden geïnterpreteerd. Voor zaken die niet expliciet zijn benoemd in deze afspraken dient het spelreglement te worden gevolgd.

Downloads

Afspraken Clubscheidsrechters en CS+

De commissie Spelregels geeft jaarlijks een document uit met extra uitleg van de spelregels in aanvulling op het spelreglement. Het is van belang dat clubscheidsrechters de laatste uitgave van het spelreglement kennen en kunnen toepassen. Het aanvullende document met de zogenaamde ‘arbitrage afspraken’ vult het spelreglement aan en benadrukt op welke manier spelregels dienen te worden geïnterpreteerd. Voor zaken die niet expliciet zijn benoemd in dit document dient het spelreglement te worden gevolgd.

Downloads

Videomateriaal uitleg spelregels

Op het YouTube kanaal van de KNHB vind je een afspeellijst met video’s waarin verschillende spelsituaties worden uitgelicht en waarbij bepaalde spelregels nader worden toegelicht. De video’s zijn bedoeld om spelsituaties en spelregels die complexer zijn om uit te leggen of moeilijker te interpreteren extra duiding te geven.

Spelregels Veldhockey

Bekijk de afspeellijst met video’s over spelregels en spelsituaties in het veldhockey.

Spelregels zaalhockey

Bekijk de afspeellijst met video’s over spelregels en spelsituaties in het zaalhockey.

Deel deze pagina