Alles over de spelregels

Of het nu gaat om de laatste spelreglementen, de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het vorige jaar, briefings voor club- en bondsscheidsrechters, proefexamens of uitleg over de signalen. Je vindt er hier alles over.

Spelreglement Veldhockey

In de download hieronder vind je het geldende spelreglement veldhockey (inclusief reglement shoot-outs).

Wil je de spelregels op je mobiel raadplegen? Gebruik dan de app van hockey.nl. In die app vind je onder de knop ‘Meer’ ook de spelreglementen.

In tegenstelling tot het verleden is het spelreglement tegenwoordig in A4 opgemaakt.

Uitgelicht: shoot-outs

Shoot-outs zijn niet langer weg te denken uit het hockeyspel. In de Nederlandse competitie worden ze nu enkele jaren toegepast in wedstrijden waar een winnaar uit moet komen. Om ervoor te zorgen dat iedereen goed weet hoe het nemen van shoot-outs in zijn werk gaat tref je in de downloads een document aan met een instructie. Het reglement shoot-outs is terug te vinden in het spelreglement Veldhockey.

Downloads

Spelreglement Zaalhockey

In de download hieronder vind je het geldende spelreglement zaalhockey voor het lopende seizoen. Ook vind je daar een document met de belangrijkste verschillen tussen de spelregels in de zaal en op het veld.

Wil je de spelregels op je mobiel raadplegen? Gebruik dan de app van hockey.nl. In die app vind je onder de knop ‘Meer’ ook de spelreglementen.

Wil je het digitaal spelreglement zaalhockey printen, houd er dan bij de printinstellingen rekening mee dat het bestand in A5 is opgemaakt. Door bijvoorbeeld twee pagina’s per vel te kiezen en wellicht dubbelzijdig af te drukken bespaar je papier en komt een en ander beter uit.

Downloads

Spelregels Jongste Jeugd

Bij de Jongste Jeugd en bij het G-/LG-hockey wordt met andere spelregels gespeeld dan in de reguliere competitie. Kijk hieronder voor de spelregels van de Jongste Jeugd categorieën:

Verder vind je in de downloads hieronder ‘aandachtspunten voor de spel- en teambegeleider’ die je kunnen helpen.

In de zaalhockeycompetitie wordt door de 6- en 8-tallen ook met andere spelregels gespeeld dan de reguliere competitie. Dit document is ook te vinden in de downloads hieronder.

Begeleid je een 3-, 6- of 8-tal of een G-/LG-hockeyteam en wil je meer weten over jouw rol als spelbegeleider Jongste Jeugd? Bekijk dan ook de pagina ‘Spelbegeleider Jongste Jeugd‘.

Downloads

Spelregels ParaHockey

De spelregels voor E, H, G en LG-hockey vind je in de downloads op de pagina ParaHockey.

Downloads

Afspraken Bondsscheidsrechters

In aanvulling op het spelreglement stelt de Commissie Spelregels jaarlijks een document op met afspraken. Dit document bevat extra uitleg over de interpretatie van de spelregels. Het is belangrijk voor bondsscheidsrechters om, naast het doornemen van de laatste uitgave van het spelreglement, ook dit document door te nemen om zo de spelregels juist te kunnen interpreteren.

Downloads

Afspraken Clubscheidsrechters en CS+

In aanvulling op het spelreglement stelt de Commissie Spelregels jaarlijks een document op met afspraken. Dit document bevat extra uitleg over de interpretatie van de spelregels. Het is belangrijk voor clubscheidsrechters om, naast het doornemen van de laatste uitgave van het spelreglement, ook dit document door te nemen om zo de spelregels juist te kunnen interpreteren.

Downloads

Videomateriaal uitleg spelregels

Op het YouTube kanaal van de KNHB vind je een afspeellijst met video’s waarin verschillende spelsituaties worden uitgelicht en waarbij bepaalde spelregels nader worden toegelicht. De video’s zijn bedoeld om spelsituaties en spelregels die complexer zijn om uit te leggen of moeilijker te interpreteren extra duiding te geven.

Spelregels Veldhockey

Bekijk de afspeellijst met video’s over spelregels en spelsituaties in het veldhockey.

Spelregels zaalhockey

Bekijk de afspeellijst met video’s over spelregels en spelsituaties in het zaalhockey.

Briefingsvideo scheidsrechters

De Commissie Spelregels heeft aan het begin van dit seizoen ook twee briefingsvideo’s voor scheidsrechters gemaakt.

Deel deze pagina