Historie

De KNHB kent een rijke historie. Sinds de oprichting van de hockeybond in 1898 is de geschiedenis van de KNHB op verschillende manieren vastgelegd en beschreven. Zo is er een beeldbank met ruim 80.000 foto’s en een archief van bladen en magazines uitgegeven door de KNHB. En natuurlijk beschikt de KNHB over een overzicht van alle interlands die er ooit gespeeld zijn.

Interlandhistorie

Inmiddels heeft de hockeybond een interlandhistorie opgebouwd van een kleine 100 jaar. Op 23 januari 1926 werd de allereerste interland gespeeld door een Nederlands hockey elftal. In Antwerpen was het nationale team van België de tegenstander van de Oranje Heren (1-2 winst voor Oranje). Het Nederlands Elftal Dames speelde de meest recente interland onlangs op 16 februari 2020 in Buenos Aires tegen Argentinië (1-3 winst). Deze twee wedstrijden en alle andere interlands zijn voor iedereen in te zien in de historietool van de KNHB. Selecties, uitslagen, doelpuntenmakers en plaats van handeling: alles is terug te vinden in deze online omgeving.

Naar de Interlandhistorie

Beeldbank

De KNHB beschikt over een zeer uitgebreide beeldbank en stelt deze beschikbaar voor alle hockeyliefhebbers. De oudste hockeyafbeelding uit de collectie dateert uit het jaar 1897 en de meest recente foto’s zijn van het huidige seizoen. Momenteel staan er ruim 80.000 foto’s online. Foto’s uit de beeldbank zijn direct te bestellen en ontvang je digitaal in je mail.

Naar de beeldbank

Eerste foto uit 1897

Archief magazines

De KNHB gaf door de jaren heen verschillende bladen en magazines uit. Om deze uitgaven te bewaren en tegelijkertijd beschikbaar te stellen voor iedereen, is al het materiaal gedigitaliseerd en gepubliceerd in een online tool. De oudste uitgave werd gepubliceerd in 1928, de meest recente uitgave kwam uit in juni 2008. De KNHB streeft ernaar ook het blad hockey.nl (edities 2008 tot en met juni 2015) zo snel mogelijk digitaal beschikbaar te stellen.

Met behulp van de magazinetool is het mogelijk te zoeken in specifieke uitgaven of op zoekterm. Het is vervolgens ook mogelijk de specifieke pagina te downloaden.

Naar het Archief magazines

Hockeysport (Foto: KNHB/Jeroen van Bergen)

Sinds 2015 werkt de KNHB alleen nog met een digitaal platform, hockey.nl. Op dit platform zoek je naar de meer recente geschiedenis met behulp van het vergrootglas dat rechtsboven in de menubalk staat op de site van hockey.nl.