Negen tips voor een goede warming-up op jouw club

Interpolis

Een warming-up voorkomt blessures. Het warmt het lichaam letterlijk op, zowel fysiek als mentaal. De bloedcirculatie in spieren en pezen neemt toe en de alertheid van de speler wordt vergroot. Op langere termijn zorgt een warming-up voor het sterker en stabieler worden van het lichaam. De warming-up zou vanzelfsprekend moeten zijn voor spelers en trainers van alle leeftijden en niveaus. Helaas, en ook logischerwijs, is dit nog niet altijd het geval. De club heeft hier zelf ook een verantwoordelijkheid in. Zorg er voor dat je voldoende aandacht geeft aan het belang van de warming-up, zowel voor wedstrijden als voor trainingen, en help met praktische informatie. En zeker net zo belangrijk: maak het leuk! Een goede warming-up duurt ongeveer 12 minuten en is opgedeeld in 3 fases: een voorbereiding (minuut 0 tot 4), daarna een fase met motorische vaardigheden (minuut 4 tot 8) en als afsluiting een fase met hockeyvaardigheden (minuut 8 tot 12). Begin bij deze 10 tips om ervoor te zorgen dat alle teams op jouw club voorafgaand aan hun training of wedstrijd een goede warming-up afwerken. Veel succes en plezier!

 

Negen Tips

1. Clubs: organiseer aan het begin van het seizoen en/of na de winterstop een bijeenkomst voor alle trainers en begeleiders van de teams. Je kunt natuurlijk meerdere onderwerpen behandelen, maar deel de bijeenkomst wel zo in dat het belang van de warming-up een prominente plaats krijgt: begin er bijvoorbeeld mee, geheel in stijl van de warming-up.

2. Trainers: maak de warming-up leuk! Zorg voor afwisseling in de oefeningen. Om trainers hierbij te helpen, helpt het om het warming-up programma gebruiken dat is ontwikkeld door de KNHB, Interpolis en VeiligheidNL. Er is ook een app beschikbaar van dit programma (iOS en Android), download deze app en ga direct aan de slag.

3. Clubs: stel een persoon aan die verantwoordelijk is en die zorgt voor borging en draagvlak over de gehele breedte. En die trainers, aanvoerders en ouders alert houdt op het inbedden van de warming-up.

4. Clubs: zorg er voor dat er vanuit de club voldoende materialen zijn om de warming-up oefeningen uit te voeren, zoals pionnen, hoedjes, ballen, hesjes en eventueel matjes om grondoefeningen op te doen als het koud is. Voor trainers is het veel fijner werken als deze randvoorwaarden in orde zijn.

5. Trainers: begin de warming-up altijd rustig (vooral als het koud is buiten), maar bouw gerust op naar een wedstrijdelement of mini-competitie. Wie houdt oefeningen het langst vol? Hoeveel push-ups kan de verliezer maken achter elkaar? En wie blijft het langst over in een tikspel? In de warming-up app staan spelvormen die je hiervoor kunt gebruiken.

6. Clubs: ook voor de jongste jeugd is de warming-up belangrijk. Wees creatief in het benadrukken hiervan!

  • Introduceer bijvoorbeeld de ‘pupil van de week’ tijdens thuiswedstrijden van de selectie. En laat deze speler of speelster uit de E- of F-jeugd meedoen aan de warming-up met het eerste elftal.
  • Of geef elke maand een jeugdteam de kans om de warming-up van de selectie te bepalen voorafgaand aan een wedstrijd. Laat ze kiezen uit oefeningen die ze kennen van hun eigen warming-up.
    Zo zorg je voor aandacht voor de warming-up vanaf jonge leeftijd en maak je gebruik van de kracht van voorbeeldspelers. Goed voorbeeld doet goed volgen!

7. Trainers: licht elke week een ander thema van het warming-up programma uit, zodat teams weten waaraan ze werken bij welke oefeningen. De thema’s uit het programma zijn onder andere behendigheid, stabiliteit en kracht. Vooral bij jeugdteams kan het een motiverend effect hebben als de trainer meedeelt dat de kinderen deze week sneller of sterker worden van de warming-up.

8. Clubs: organiseer aan het einde van het seizoen een evaluatiebijeenkomst. Trainers en sporters kunnen hier hun feedback over de warming-upactiviteiten van het afgelopen seizoen geven en misschien met nieuwe ideeën komen. Zo blijf het warming-up traject creatief onder de leden en blijft de aandacht voor de warming-up hoog.

9. Trainers: sluit elke warming-up af met de favoriete oefening van het team. Je geeft het team hiermee invloed op hun wedstrijd en training. Het belangrijkste is nu eenmaal dat spelers de trainingen leuk vinden. Dat zorgt voor een hoge opkomst en leidt daarmee uiteindelijk ook tot minder blessures omdat de spelers beter getraind zijn.

 

  • Whitepaper
Bekijk alle whitepapers

Downloads

Deel deze pagina