Terugblik Nationaal Hockeycongres 2020

Het 22ste Nationaal Hockeycongres vond plaats op zaterdag 18 januari 2020. Honderden verenigingsbestuurders waren vanuit het hele land naar Utrecht afgereisd om ons jaarlijkse congres bij te wonen. Het thema van dit jaar was:

Samen werken aan de toekomst

Wat betekent het Sportakkoord voor jouw vereniging?

We hadden weer een vol programma, met inspirerende plenaire sessies, volop netwerkgelegenheid en twee rondes met verdiepingssessies:

Mede dankzij de aanwezigheid van alle deelnemers en waardevolle bijdragen van de sprekers kijken we terug op een zeer geslaagde dag! Kon je er niet bij zijn en wil je graag een impressie krijgen van de dag? Alle foto’s vind je in onze beeldbank.

Verdiepingssessies: de presentaties

In de middag vonden in twee rondes in totaal 18 verdiepingssessies plaats. Wil je de presentaties van jouw verdiepingssessies nog eens teruglezen of een blik werpen op de overige verdiepingssessies? Hieronder kun je alle presentaties downloaden.

Inzicht in de wensen en behoeften van ParaHockeyers
Hans Mater en Linn Luiijerink (KNHB) gaven deelnemers tips en adviezen over hoe een vereniging kan starten met het aanbieden van ParaHockey en hoe je ParaHockeyers meer kunt betrekken bij de vereniging. Ook deelden ze inzichten in de wensen en behoeften van deze doelgroep.

Twinnings: verrijk je vereniging met een buitenlandse exchange (sessie deels in Engels)
Tom Pedersen-Smith (EHF), Gabriëlle van Doorn (KNHB) & Albert van Tuil (MHC Oosterbeek) verzorgden een sessie over twinning en wat dat een vereniging voor kansen kan bieden. Twinning is een uitwisseling tussen een Nederlandse hockeyvereniging en een Europees hockeyontwikkelingsland. Van jan. 2020 t/m aug. 2021 worden minimaal 14 twinnings financieel ondersteund vanuit het EHF-KNHB EK Development traject.

Verduurzaming hockeyverenigingen
Sportverenigingen kunnen de komende jaren (gratis) begeleid worden in een traject naar verduurzaming. Startend bij een energiescan tot en met subsidieaanvraag voor kleine en/of grote maatregelen. Jan Vlasblom (NOC*NSF) en John Reinerie (HCIJ) gaven een toelichting op dit traject en lichtten de diverse mogelijkheden toe.

Gladheid kunstgras: oorzaak en oplossingen
Gladde kunstgrasvelden zijn een terugkerend probleem. Om tot een zo effectief mogelijk beheerpakket te komen, is onderzoek gedaan naar de veroorzakers. Koen Beelen lichtte tijdens zijn sessie de resultaten toe, benoemde de vervolgstappen en gaf tevens inzicht in (on)mogelijkheden van het huidige onderhoud.

Circulariteit in aanleg en gebruik van hockeyvelden
De sessie van Matthijs Verhoef (CSC Sport) was bedoeld voor verenigingen die zich afvragen hoe ze bij kunstgrasvelden bewuster kunnen omgaan met grondstoffen. Ook besprak hij welke mogelijkheden er zijn om bij aanleg van nieuwe velden zo duurzaam mogelijk te werk te gaan.

Vrijwilligers in je vereniging: sharing is caring? 
Over strakker en losser vrijwilligersmanagement voor de vitaliteit van een vereniging. Gebaseerd op recent onderzoek besprak hoogleraar vrijwilligerswerk Lucas Meijs wat verenigingen veerkrachtig kan maken.

Meer succes met sponsoring
Sponsoring is belangrijk voor sportclubs, maar het is lastig om bedrijven ervan te overtuigen om sponsor te worden. Door voor een andere benadering te kiezen, kun je het jezelf veel makkelijker maken en het succes aanzienlijk vergroten. Peter van Baak en Rik van Kan (SponsorVisie) bespraken tijdens hun sessie hoe je dit aanpakt.

Crowdfunding (donaties en obligaties)
Fondsenwerving en financiering zijn veranderd. Steeds vaker worden bedrijven, nieuwe producten en creatieve projecten niet meer door één of enkele partijen gefinancierd, maar door een grote groep: crowdfunding. Peter van Baak (SponsorVisie) legde uit wat crowdfunding precies inhoudt en hoe je het succesvol in kunt zetten binnen een vereniging.

Inzicht in jouw vereniging: benchmark en ledenenquête
Data wordt steeds belangrijker. Ook voor jouw vereniging! De KNHB helpt je om jouw vereniging te vergelijken met andere verenigingen (Benchmark Dashboard) en inzicht te krijgen in de behoeften van je leden (Ledenenquête). Sophie Kustermans (KNHB) lichtte de mogelijkheden toe tijdens haar sessie.

Toolkit ‘Werving & behoud van jeugd’
Jeugd werven en behouden lastig? Tijdens haar interactieve sessie presenteerde Boukje Smeets (KNHB) de toolkit ‘Werving & behoud van jeugd’. Deze toolkit, ontwikkeld n.a.v. behoefteonderzoek, geeft je een kijkje in het brein van de jeugd én biedt handzame tools om in te spelen op hun behoeften.

Bekijk de presentatie ‘Toolkit Werving & behoud van jeugd

Het belang van een gezonde sportomgeving
De vereniging als prettige plek waar je gezond en lekker kunt eten en waar jongeren geen ongezond gedrag aanleren als roken en overmatig alcohol drinken. Waarom is dit zo belangrijk voor een hockeyvereniging? En hoe zorg je ervoor dat iedereen meewerkt aan de realisatie ervan? Joke Davio (NOC*NSF) ging tijdens haar sessie in op deze onderwerpen.

FC Vers wordt HC Vers?
FC Vers zet samen met de vereniging een verbeterde kantinebeleving neer. Naast een verantwoord assortiment is hierbij ook aandacht voor roken, alcohol én de uitstraling en gastvrijheid van de kantine. Marc Nipius (KNVB) besprak de mogelijkheden voor hockeyverenigingen om ook aan de slag te gaan met dit programma.

Presteren met communiceren
Welke middelen zet je in om je achterban te bereiken? Hoe kun je met de juiste communicatie leden werven? Aan de hand van inspirerende voorbeelden, praktische tips en best practices beantwoordde Martin van Berkel (Nevobo) deze en andere communicatievragen waar verenigingen vaak tegenaan lopen.

Bekijk de presentatie ‘Presteren met communiceren

Een mooi hockeyseizoen: hoe pak je dat aan?
Iedereen wil een mooi hockeyseizoen. Wat kun je hiervoor doen binnen je vereniging? Carolien Snieders (KNHB) gaf de deelnemers concrete handvatten, inspirerende voorbeelden en handige tips over hoe je met alle betrokken doelgroepen op een positieve manier kunt werken aan teamspirit en clubsfeer.

Positieve betrokkenheid van ouders: hoe zorg je daarvoor?
Hoe kun je ouders positief beïnvloeden? Arjan Offerhaus (Offerhaus Communicatie) gaf tijdens deze sessie concrete tips en handvatten om ouders bij de vereniging te betrekken. Ook werd besproken hoe je ze motiveert om positief te zijn langs de lijn. Namelijk via hun belangrijkste beïnvloeders: de spelers!

Hoe sociaal veilig is jouw vereniging?
Wat houdt sociale veiligheid in en welke maatregelen kun je treffen om je vereniging sociaal veilig te maken? Waar is een vereniging eigenlijk verantwoordelijk voor? Janke van der Werf (NOC*NSF/ASK) lichtte de thematiek toe, gaf praktische voorbeelden en besprak o.a. het High5 stappenplan en de gratis VOG-regeling.

Vertaling van de visie naar verenigingsbeleid
Cartouche ging voor haar jeugdopleiding aan de slag met de Visie op de ontwikkeling van hockeyers. Met o.a. een handboek voor alle teams, individuele benadering van spelers en begeleiding van trainers geven ze vorm aan hun doorlopende leerlijn. Jasper Kokx (Cartouche) deelde tips en ervaringen.

Ondersteuning trainers/coaches met nieuw kenniscentrum
De KNHB geeft met ‘6X vooruit in hockey’ richting aan de ontwikkeling van hockeyers binnen de sport. Om verenigingen hierbij te ondersteunen wordt in 2020 het nieuwe kenniscentrum van de KNHB gelanceerd. Wat houdt dit kenniscentrum in en wat kan jouw vereniging ermee? Gerold Hoeben (KNHB) lichtte de mogelijkheden toe.

Hoe draagt de vereniging bij aan een gezonde leefstijl?
Deze sessie is komen te vervallen

Informatie over het Sportakkoord

De minister van Sport (ministerie van VWS), de gemeenten (Vereniging Sport en Gemeenten) en de sportbonden (NOC*NSF) hebben de handen ineen geslagen en samen met de provincies, tal van maatschappelijke organisaties en bedrijven een Nationaal Sportakkoord gesloten. Het doel van dit akkoord is om de organisatie en de financiën van de sport toekomstbestendig te maken en te houden.

Tijdens het congres keken we samen naar de vele mogelijkheden en kansen die het Sportakkoord hockeyverenigingen biedt. Zo vond er in het plenaire ochtendprogramma een sessie over het Sportakkoord plaats, hadden alle verdiepingssessies een link met een van de thema’s van het Sportakkoord en gaven we een folder over het Sportakkoord mee in de goodiebox die verenigingsbestuurders na afloop kregen uitgereikt.

Wil jij met jouw vereniging meedoen met het Sportakkoord, heb je vragen over het Sportakkoord of wil je meer weten over de beschikbare services? Op deze pagina vind je meer informatie, een video én een downloadexemplaar van de folder die we in de goodiebox meegaven. Ook kun je bij vragen contact opnemen met Eline van Zinnicq Bergmann, medewerker Verenigingsdienstverlening (Strategie/Beleid).

Deel deze pagina