Fithockey (50+)

Fithockey is de hockeyvorm die zich richt op 50-plussers die graag buiten actief willen zijn. Fithockey is een alternatieve hockeyvorm voor het spelen van competitie in een veteranenteam. Het maakt daarbij niet uit of je wel of geen hockeyervaring hebt.

Alles over Fithockey

Fithockey staat voor veilig bewegen in teamverband, buiten sporten, sociale contacten en veel plezier maken met elkaar. Fithockey wordt op een hockeyveld gespeeld met een zachte bal en knots. Er kan ook gespeeld worden met een unihockeystick. Door het gebruik van deze veilige materialen is fithockey geschikt voor senioren met én zonder hockeyervaring. Fithockey kan op elke leeftijd en op ieders fysieke gesteldheid worden gespeeld.

Fithockey wordt op meerdere hockeyverenigingen in Nederland gespeeld. Hockeyclub Ares is in 2003 gestart met het aanbieden van Fithockey en in 2006 heeft de KNHB dit aanbod landelijk overgenomen.

Overweeg je zelf Fithockey aan te bieden op jouw vereniging? Peter Steenmeijer van Ares vertelt je ook graag meer over Fithockey. Peter is te bereiken via fithockey@hcares.nl of 055-5337597.

Mocht je als vereniging willen starten met fithockey en/of heb je materialen nodig? Dan kun je terecht bij www.eilerssport.nl, www.sport81.nl of www.nijha.nl.

Spelregels Fithockey

  • Vooraf wordt met de groep de speelduur bepaald.
  • Het spel vindt plaats op een kwart van een hockeyveld. Afhankelijk van de grootte van de teams wordt het speelveld groter of kleiner gemaakt.
  • Als de bal over de zij- of achterlijn van het veld rolt, neemt het team die de bal niet als laatste heeft aangeraakt de bal uit.
  • Bij het uitnemen van de bal neemt de tegenpartij 3 meter afstand ten opzichte van de bal.
  • Een team bestaat uit minimaal 3 spelers. Ieder team verdedigt een doel.
  • De spelers mogen elkaar niet aanraken.
  • De bal mag het lichaam raken, maar mag niet actief door het lichaam worden voortbewogen of tegengehouden.

Fithockey wordt veelal op een doordeweekse dag gespeeld, wisselend per vereniging. De training begint met een verantwoorde warming-up. Zodra de spieren los zijn gemaakt volgen enkele oefeningen met knots en bal, zoals overslaan en slaan op het doel. Deze oefeningen geven iedere hockeyer ruimte fithockey naar eigen kunnen in te vullen. Na de oefeningen wordt een partij gespeeld. Na afloop wordt in het clubhuis gezellig nagepraat en koffie gedronken.

Meer weten of benieuwd naar het Handboek Fithockey? Mail naar fithockey@knhb.nl

 

Oldstars hockey

Met de beweegvorm OldStars hockey blijven 55-plussers in beweging op een verantwoorde manier en beleven zij het verenigingsleven. Steeds meer verenigingen in Nederland bieden OldStars hockey aan.

Bij OldStars hockey draait het niet om winnen, maar om samen bewegen en gezelligheid. Er wordt  hockey in een team gespeeld, maar dan net even anders: het veld is kleiner en er wordt gespeeld zonder slaan. Er wordt bij OldStars hockey extra aandacht besteed aan de warming-up en balans- en strekoefeningen. Met OldStars brengen we deelnemers naast fysiek ook sociaal in beweging. Bij OldStars zijn de ‘koffie en het broodje’ net zo belangrijk als het bewegen zelf.

OldStars hockey is uitermate geschikt voor 55-plussers die op een gezonde en verantwoorde manier (weer) willen bewegen op het hockeyveld. OldStars hockey kan oud-hockeyers aanspreken, maar ook ouderen die nog nooit gehockeyd hebben. Met OldStars hockey wordt met aangepaste beweegvormen en accent op coördinatie en kracht het aanpassingsvermogen vergroot en de kans op blessures en het valrisico verminderd.

Bij OldStars hockey zijn de trainingen gebaseerd op het Athletic Skills Model (ASM). Het model stimuleert zowel de fysieke, mentale, sociale als cognitieve vaardigheden van de deelnemers. ASM verbetert de vaardigheid van bewegen op een veelzijdige manier waardoor met name de kwaliteit van het aanpassingsvermogen en de balans wordt ontwikkeld.

Vragen en opmerkingen  zijn via fithockey@knhb.nl te stellen.

Op de volgende locaties/verenigingen wordt Oldstars hockey aangeboden:

Alkmaarsche MHC, HC Alphen, VMHC Cartouche, MHC Berkel-Enschot, MHC De Reigers, EHV Enschede, MHC Westerkwartier, MHC Rosmalen, GHBS, Larensche Mixed Hockey Club (LMHC), SMHC de Hopbel, LSC Alecto, HDM, HC Kromme Rijn, Hockey Club Alphen, AHC Velp, LOHC, MHC Flevoland, Hockeyclub Culemborg (CMHC), BHV Push, Hockeyclub HGC, Deventer Hockey Vereniging en Meppeler Hockey Vereniging.

Artikelen

GoldenSports en Hockeyvereninging Victoria, een gouden combinatie

GoldenSports, samen buiten bewegen voor 55-plussers, laagdrempelig en in de wijk, wordt op vijfenzestig plekken  door heel Nederland aangeboden. Ook op Hockeyvereniging Victoria waar het trainingsprogramma al een jaar draait. Martine Willemse, initiatiefnemer en coördinator…

Meer weten: GoldenSports en Hockeyvereninging Victoria, een gouden combinatie

Succesvol 10e fithockeytoernooi op HC Derby

Op dinsdag 16 mei 2017 stond de 10e editie van het jaarlijkse Fithockeytoernooi op het programma. Acht teams vertegenwoordigden zes verschillende verenigingen bij dit evenement dat plaatsvond op H.C. Derby. Als goede gastheer ontvingen zij hun…

Meer weten: Succesvol 10e fithockeytoernooi op HC Derby

Waar wordt Fithockey aangeboden?

Hieronder een overzicht van verenigingen welke Fithockey aanbieden:

Alkmaar, Alliance, Ares, Bakel, Barendrecht, Barneveld, Beuningen, Capelle, Cranendonck, De Mezen, De Pelikaan, De Reigers, Derby, Den Bosch, Dordrecht, Drunen, Eemvallei, Evergreen, Geel-Zwart, GHBS, Hattem, HBS, Hoogeveen, Hoorn, Hopbel, Horst, Houten, Kampen, Kampong, Kromhouters, Leusden, Mezen, Montfoort, Nunspeet, Nuth, Oudenbosch, Pijnacker, Pollux, Rood Wit, Soest, Spandersbosch, Spijkenisse, Terriërs, Vlijmen, Wateringse Veld, Westland, Zeewolde, Zoetermeer en Zwolle

 

Deel deze pagina