Fithockey (50+)

Fithockey is een alternatieve hockeyvorm voor het spelen van competitie in een veteranenteam. Fithockey richt zich op 50-plussers die graag buiten actief willen zijn. Het maakt daarbij niet uit of je wel of geen hockeyervaring hebt.

Alles over Fithockey

Fithockey staat voor veilig bewegen in teamverband, buiten sporten, sociale contacten en veel plezier maken met elkaar. Fithockey is voor senioren vanaf 50 jaar en wordt op een hockeyveld gespeeld met een zachte bal en knots. De knots is een kunststof stick met aan het uiteinde een raakvlak van foam waarmee de bal wordt geslagen. Er kan ook gespeeld worden met een unihockeystick. Door het gebruik van deze veilige materialen is fithockey geschikt voor senioren met én zonder hockeyervaring. Fithockey kan op elke leeftijd en op ieders fysieke gesteldheid worden gespeeld. Lopen zonder hulpmiddelen is wel een vereiste.

Fithockey wordt op meerdere hockeyverenigingen in Nederland gespeeld. Hockeyclub Ares is in 2003 gestart met het aanbieden van Fithockey en in 2006 heeft de KNHB dit aanbod landelijk overgenomen.

Overweeg je zelf Fithockey aan te bieden op jouw vereniging? Peter Steenmeijer van Ares vertelt je ook graag meer over Fithockey. Peter is te bereiken via fithockey@hcares.nl of 055-5337597.

Zodra je vanuit jouw vereniging een plan hebt opgesteld om Fithockey op te starten, dan kun je via dezelfde weg een fithockey-set opvragen. Mocht je om andere redenen een fithockey-set willen bestellen, dan kun je terecht bij www.eilerssport.nl, www.sport81.nl of www.nijha.nl.

Spelregels Fithockey

  • Vooraf wordt met de groep de speelduur bepaald.
  • Het spel vindt plaats op een kwart van een hockeyveld. Afhankelijk van de grootte van de teams wordt het speelveld groter of kleiner gemaakt.
  • Als de bal over de zij- of achterlijn van het veld rolt, neemt het team die de bal niet als laatste heeft aangeraakt de bal uit.
  • Bij het uitnemen van de bal neemt de tegenpartij 3 meter afstand ten opzichte van de bal.
  • Een team bestaat uit minimaal 3 spelers. Ieder team verdedigt een doel.
  • De spelers mogen elkaar niet aanraken.
  • De bal mag het lichaam raken, maar mag niet actief door het lichaam worden voortbewogen of tegengehouden.

Fithockey wordt regulier op een doordeweekse dag gespeeld, wisselend per vereniging. De training begint met een verantwoorde warming-up. Zodra de spieren los zijn gemaakt volgen enkele oefeningen met knots en bal, zoals overslaan en slaan op het doel. Deze oefeningen geven iedere hockeyer ruimte fithockey naar eigen kunnen in te vullen. Na de oefeningen wordt een partij gespeeld. Na afloop wordt in het clubhuis gezellig nagepraat en koffie gedronken.

Meer weten of benieuwd naar het Handboek Fithockey? Mail naar fithockey@knhb.nl

 

Walking Hockey

Een extra nieuwe vorm van hockey voor de doelgroep 50+ is Walking Hockey. Walking hockey is uitermate geschikt voor ouderen die op een gezonde manier en zonder blessuregevaar willen blijven bewegen. In samenwerking met Bovelander clinics en ambassadeur Floris Jan Bovelander organiseert het Ouderenfonds diverse clinics door het gehele land voor verenigingen en ouderen om kennis te maken te maken met OldStars walking hockey. Bij het OldStars walking hockey clinic is er speciale aandacht voor de visie hockey en bewegen bij ouderen door middel van een kennismakingstraining bij de club voor aanwezige deelnemers onder begeleiding van docenten van Bovelander Clinics. Dit is een training van maximaal 1 uur en 15 min waarbij de kernwaarden van OldStars centraal staan. Vragen en opmerkingen en het Handboek Walking Hockey zijn ook via fithockey@knhb.nl te verkrijgen.

Artikelen

Waar wordt Fithockey aangeboden?

Hieronder een overzicht van verenigingen welke Fithockey aanbieden:

Alkmaar                  Alliance                        Ares                         Bakel

Barendrecht           Beuningen                   Capelle                    De Pelikaan

De Reigers              Derby                            Den Bosch             Dordrechts

Drunen                    Evergreen                     GHBS                     Hattem

HBS                         Hoogeveen                    Hoorn                    Hopbel

Kampong                Kromhouters               Nunspeet               Oudenbosch

Pijnacker                Pollux                            Rood Wit                Soest

Spijkenisse             Terriërs                         Vlijmen                   Wateringse Veld

Westland                Zeewolde                       Zoetermeer            Zwolle

 

Deel deze pagina