Hockey 5s

Bij de KNHB omarmen we diversiteit en innovatie binnen de hockeysport, Hockey 5s is daar een perfect voorbeeld van. In 2024 gaan wij de spelvorm samen met de belangrijkste doelgroep; jongeren, verder onderzoeken in 5 ‘fieldlab’ evenementen. De input en feedback van de jongeren die we krijgen bij deze evenementen zijn waardevol en leerzaam voor de verdere ontwikkeling van deze hockeyvorm en de manier waarop we het gaan aanbieden.

Hockey 5's toernooi tijdens FIH Pro Leaguewedstrijden

In juni organiseren we het gaafste Hockey 5’s toernooi van het jaar. Het toernooi vindt plaats tijdens de FIH Pro League, in Utrecht (Kampong) en Amsterdam.

Wanneer en voor wie?

  • 22 juni – O14 – Kampong
  • 23 juni – O16 – Kampong
  • 30 juni – O18 – Amsterdam – Aanvang 09.30 uur – Einde wedstrijden rond 14.00 uur.
  • 30 juni – O25 – Amsterdam – Aanvang 09.30 uur – Einde wedstrijden rond 14.00 uur.

Overige informatie

  • Met toegang tot een FIH Pro Leaguewedstrijd
  • Maximaal 8 spelers per team + evt. 2 begeleiders
  • Indeling op basis van sterkte
  • 295 euro per team (incl. 10 Pro Leaguekaarten t.w.v. 200 euro + fruit en drinken)
  • Exclusief lunch en parkeren

Inschrijven

Schrijf je hier in. 

Wat is Hockey 5s?

Hockey 5s is een spannende variant van hockey die draait om snelheid, behendigheid en teamwork. Er zijn vijf spelers per team op het veld. Hierdoor wordt het spel veel sneller en dynamischer. Het wordt gespeeld op een kleiner veld met boarding rondom en is bedacht om overal te kunnen spelen; op het veld maar ook in de stad of in het park.

Spelregels Hockey 5s

Hockey 5s wordt gespeeld met 4 veldspelers en 1 keeper of 5 veldspelers. De wedstrijd duurt 20 minuten en het spel wordt gespeeld op een veld van 40 x 24 meter groot. Om het veld staat een boarding, waardoor de bal bijna niet uit gaat. Schieten mag vanaf de middenlijn en strafcorners bestaan niet, waardoor het spel snel door kan gaan.

Onderstaand een filmpje met de internationale spelregels die door de FIH worden gehanteerd. Binnen het fieldlab gaan we diverse aspecten testen dus ook de spelregels.

Waar kun je Hockey 5s spelen?

Bij sommige verenigingen wordt er al hockey 5s gespeeld en er zijn ook organisaties die Hockey 5s aanbieden in clinic vorm.

KNHB & Hockey 5s

In 2024 gaan we verder onderzoeken hoe de hockeyvorm het beste aangeboden kan worden. Samen met jongeren in de leeftijd van 14 tot 24 jaar worden er 5  ‘fieldlab’ evenementen georganiseerd. De input en feedback van de jongeren die we krijgen bij deze evenementen zijn waardevol en leerzaam voor de verdere ontwikkeling.

Heb jij vragen over deze aanpak of wil je deelnemen aan een fieldlab? Neem dan contact op met Boukje.smeets@knhb.nl

Hockey 5s en Oranje

Het allereerste Hockey 5s WK is in januari 2024 in Oman gespeeld. Allebei de Oranje teams hadden zich via het EK geplaatst en wonnen de wereldtitel. Na dit WK gaan er geen Nederlandse teams meer deelnemen aan internationale Hockey 5s toernooien zolang de overvolle internationale hockeykalender dat niet toelaat.

Deel deze pagina