Trimhockey

Wat is trimhockey?

Heb je een lange tijd niet gehockeyd of wil je het weer eens proberen, dan is dit een vorm van hockey om weer kennis te maken met de hockeysport. Trimhockey is een laagdrempelige manier voor zowel beginnende als geoefende spelers die graag willen trainen en af en toe een wedstrijd willen spelen. Omdat de focus op trainen ligt, veelal op de maandagavond, is er veel ruimte voor een rustige opbouw. Met een aangepast reglement is het spelletje veilig en gemakkelijk en daarmee specifiek gericht op de doelgroep.

Wat onderscheidt trimhockey?

  • Vrijblijvend, dus flexibel. Komt het niet uit om te trainen, dan kun je gerust overslaan. De contributie is doorgaans iets lager dan van de andere teams.
  • Trainingen zijn door de weeks. Soms wordt er een wedstrijd georganiseerd tegen een ander trimteam uit de buurt. Er is ook een regionale competitie voor trimmers. Allemaal door de weeks. Het is niet verplicht om deel te nemen aan wedstrijden.
  • Teams zijn een mix van dames en heren.
  • De veiligheidsregels zijn strenger dan bij regulier hockey. Er wordt daarom op een aantal niveaus met aangepaste spelregels gespeeld. Het spel en de trainingen zijn hierdoor aanpasbaar aan het deelnemersniveau.
  • Jaarlijks vindt er een NK trimhockey plaats

Wat maakt trimhockey bijzonder?

  • Flexibel en aanpasbaar naar diverse spelvarianten, zoals 7×7 of 8×8.
  • Fanatiek, sportief en gemoedelijke sfeer. We houden rekening met elkaar, want ‘morgen moeten we weer werken’.
  • Teamsamenstelling is een mix van ouders die kennismaken met hockey, volwassenen die hockey weer willen oppakken en instroom vanuit de overige clubteams.
  • Trimhockey groeit in omvang en organisatie. Er komen steeds meer trimmers bij, waardoor er ook steeds meer wordt georganiseerd. Zoals toernooien, feesten en zelfs een kampioenschap.

Waarom trimhockey?

  • Tijdens de training is er veel ruimte voor sociale interactie, ook buiten het veld.
  • Lekker laagdrempelig sporten zonder dat de prestatie centraal staat.
  • Makkelijk te combineren met werk & gezin, en een leuk wekelijks uitje waar je naar uitkijkt.
  • Goede manier om kennis te maken met de sport.

Voor wie is trimhockey?

  • Volwassenen die willen beginnen met hockey.
  • Volwassenen die hockey weer willen oppakken.
  • Ouders die drukke weekenden hebben.
  • Volwassenen die nergens aan vast willen zitten.

Wat levert trimhockey de vereniging op?

  • Leden die stoppen bij hun veteranenteam kunnen zo bij de club betrokken blijven.
  • Doorstroom van trimteams naar veteranenteams.
  • Trimteams zijn hecht, stabiel en duurzaam en organiseren zich zelf.
  • Gezinnen ervaren meer binding met de club: iedereen kan meedoen.

In verschillende districten in Nederland worden trimhockeycompetities georganiseerd (veelal in samenwerking met de KNHB). Deze competities vinden doordeweeks plaats. Meer informatie over deze competities lees je bij Competitie-aanbod Veldhockey.

Heb je als trimhockeycoördinator of vereniging een vraag over trimhockey? Dan kan je contact opnemen met de KNHB via district-mn@knhb.nl.

Alles over Trimhockey

Wil je starten met trimhockey, stel dan een trim­hockeycoördinator aan. Vanuit de KNHB is er voor trimhockey geen “vast pad” dat verenigingen kunnen bewandelen, zoals bij de reguliere competitie. De rol van de coördinator en zijn/haar flexibiliteit is dan ook van groot belang voor het succes van trimhockey binnen een vereniging.

De werving van nieuwe trimleden gaat veelal vanzelf. Als de startende (wellicht kleine) groep trimhockeyers tevreden is, zorgt zij er vaak voor dat familieleden, buren of vrienden zich ook aanmelden. Het is daarom van belang om een dusdanige sfeer te creëren dat de aanmeldingen vanzelf komen. Communiceer veel met de trimhockeyers en luister goed naar ze, zodat je kan inspelen op hun wensen en behoeften.

Bij de aanmelding van nieuwe trimhockeyleden is het voor de coördinator van belang om met het volgende rekening te houden: Wijs nieuwe leden op het karakter van trimhockey: het laten spelen van mede­ en tegenstanders, ongeacht het spelniveau. Vooral voor hockeyers die vroeger op hoog niveau hebben gespeeld, is het belangrijk dat zij hier rekening mee houden. Leg nieuwe leden uit dat trimhockey niet hetzelfde is als veteranenhockey; trimhockey heeft een vrijblijvender karakter en is in principe competitieloos. Uiteraard kan men deelnemen aan een competitie voor trimhockeyers, maar het is belangrijk om deze 2 (trainingen en wedstrijden) te scheiden. Bij de aanmelding van nieuwe trimhockeyleden beoordeelt de coördinator deze op de mogelijkheid van plaatsing. Houd er rekening mee dat er tijdens het seizoen altijd verloop is onder trimhockeyers als gevolg van blessures, tijdgebrek of doorstroming naar de veteranencompetitie of bedrijfshockey.

De organisatie van trimhockey verschilt per vereniging en regio. Sommige verenigingen trainen alleen, terwijl andere af en toe een onderlinge wedstrijd of toernooi spelen. Er zijn ook regio’s waar een regionale trimcompetitie wordt gespeeld. Deze competitie worden veelal met de KNHB georganiseerd. Vanaf 2020 is er een landelijk toernooi waar de verschillende regio’s strijden om de titel.

De officiële spelregels voor het trimhockey zijn identiek aan die voor het elftalhoc­key. Deze regels staan beschreven in het KNHB Spelreglement Veldhockey, dat te vinden is op www.knhb.nl. Het is echter mogelijk deze regels naar eigen inzicht aan te passen aan de groep en de vorm van trimhockey. Bij het fluiten van een trimhockeywedstrijd moet verder rekening worden gehouden met het feit dat de teams gemengd van geslacht kunnen zijn en dat er vaak een groot niveauverschil is. Met andere woorden: de scheidsrechter moet begeleidend fluiten.

Ervaring leert dat de deelnemers van Trimhockey meer kans lopen op blessures. Daarnaast neemt het herstel langer in beslag. Blessurepreventie zou vanzelfsprekend moeten zijn; iedereen heeft immers meer plezier in hockey als je weet dat de kans op bles­sures klein is. Blessurepreventie neemt een belangrijke rol in, maar kan nog worden verbeterd. Ook bij hockey geldt ‘een goed begin is het halve werk’. Hieronder staan kort enkele eenvoudige tips waarmee je als trimhockeytrainer de kans op een blessure kan verkleinen. Deze tips gelden voor zowel de training als de wedstrijd.

  • Algemene warming-up: laat de hockeyers rustig van start gaan met warmlopen en losmakende oefeningen.
  • Rekken: laat vervolgens rekoefeningen uitvoeren voor de verschillende spiergroepen.
  • Sportspecifieke warming-up: laat de spelers nu rustig inslaan en geef oefenin­gen met stick en bal. Zorg dat de hockeyers daarbij in beweging blijven.
  • Zorg dat de hockeyers goed warm zijn voordat je aan het ‘echte werk’ begint. Met name bij koud weer is een goede warming-up essentieel.
  • Sluit na het hockeyen af met een cooling­down. Dit is als het ware een omge­keerde warming-up. In plaats van het opvoeren van de intensiteit, bouw je deze nu juist af.
  • Op onze website is veel informatie te vinden over blessurepreventie en wat te doen bij specifieke blessures. Ook kun je daar onder andere het warming-up programma vinden.

Wil je meer informatie over Trimhockey? Mail dan naar district-mn@knhb.nl.

Artikelen

Deel deze pagina