Trimhockey

Trimhockey is een leuke en laagdrempelige vorm van hockey waarbij gezelligheid en plezier voorop staan. Het is een vrijblijvende vorm van hockey die geen zondagcompetitie kent. Trimhockeyers komen op een vaste avond (veelal op de maandagavond) samen om te trainen en wanneer het wenselijk is om een wedstrijd te spelen. Het is inmiddels uitgegroeid voor verschillende doelgroepen: starters, gevorderden en ver gevorderden. De hockeyvorm leent zich voor mensen die geen of weinig hockeyervaring hebben en die toch op een ontspannen manier de hockeysport willen bedrijven. Inmiddels is er echter ook de mogelijkheid om wedstrijden en/of een competitie te spelen. Trimhockey is zo ingericht dat er voor ieder een gewenste en gepaste vorm aangeboden kan worden. Het niveau wordt onder andere bepaald door hockeyervaring, leeftijd en fysieke gesteldheid. Daarin is één voorwaarde extra belangrijk: begrip hebben voor ieders niveau.

In verschillende districten in Nederland worden trimhockeycompetities georganiseerd (veelal in samenwerking met de KNHB). Deze competities vinden doordeweeks plaats. Meer informatie over deze competities lees je bij Competitie-aanbod Veldhockey.

 

Heb je als trimhockeycoördinator of vereniging een vraag over trimhockey? Dan kan je contact opnemen met de KNHB via trimhockey@knhb.nl

Alles over Trimhockey

Wil je starten met trimhockey? Dan is het verstandig om een trim­hockeycoördinator aan te stellen. Vanuit de KNHB is er voor trimhockey geen vast pad dat verenigingen kunnen bewandelen, zoals bij de reguliere competitie. De rol van de coördinator en zijn/haar flexibiliteit is dan ook van groot belang voor het succes van trimhockey binnen een vereniging.

 

Hieronder zetten we enkele voordelen van trimhockey voor de vereniging op een rij:

• Trimhockeyers zijn vaak bereid om functies te bekleden binnen de vereniging.

• De betere bezetting van het clubhuis draagt bij aan de baromzet.

• De contributie voor trimhockey zorgt voor extra inkomsten.

• Trimhockey draagt bij aan het positieve imago van hockey en van de hoc­keyvereniging.

• Via trimhockey kan de vereniging nieuwe doelgroepen in staat stellen kennis te maken met hockey.

• Trimhockeyers zijn potentiële nieuwe intreders in het verenigingsleven.

• Door het aanbod van trimhockey behoud je mogelijke uittreders.

• Trimhockey biedt gezelligheid en activiteiten op de rustige uren.

 

De werving van nieuwe trimleden gaat veelal vanzelf. Als de startende (wellicht kleine) groep trimhockeyers tevreden is, zorgt zij er vaak voor dat familieleden, buren of vrienden zich ook aanmelden. Het is daarom van belang om een dusdanige sfeer te creëren dat de aanmeldingen vanzelf komen. Communiceer veel met de trimhockeyers en luister goed naar ze, zodat je kan inspelen op hun wensen en behoeften.

Bij de aanmelding van nieuwe trimhockeyleden is het voor de coördinator van belang om met het volgende rekening te houden: Wijs nieuwe leden op het karakter van trimhockey: het laten spelen van mede­ en tegenstanders, ongeacht het spelniveau. Vooral voor hockeyers die vroeger op hoog niveau hebben gespeeld, is het belangrijk dat zij hier rekening mee houden. Leg nieuwe leden uit dat trimhockey niet hetzelfde is als veteranenhockey; trimhockey heeft een vrijblijvender karakter en is in principe competitieloos. Uiteraard kan men deelnemen aan een competitie voor trimhockeyers, maar het is belangrijk om deze 2 (trainingen en wedstrijden) te scheiden. Bij de aanmelding van nieuwe trimhockeyleden beoordeelt de coördinator deze op de mogelijkheid van plaatsing. Houd er rekening mee dat er tijdens het seizoen altijd verloop is onder trimhockeyers als gevolg van blessures, tijdgebrek of doorstroming naar de veteranencompetitie of bedrijfshockey.

 

De organisatie van trimhockey verschilt per vereniging en regio. Sommige verenigingen trainen alleen, terwijl andere af en toe een onderlinge wedstrijd of toernooi spelen. Er zijn ook regio’s waar een regionale trimcompetitie wordt gespeeld. Deze competitie worden veelal met de KNHB georganiseerd. Vanaf 2020 is er een landelijk toernooi waar de verschillende regio’s strijden om de titel.

De officiële spelregels voor het trimhockey zijn identiek aan die voor het elftalhoc­key. Deze regels staan beschreven in het KNHB Spelreglement Veldhockey, dat te vinden is op www.knhb.nl. Het is echter mogelijk deze regels naar eigen inzicht aan te passen aan de groep en de vorm van trimhockey. Bij het fluiten van een trimhockeywedstrijd moet verder rekening worden gehouden met het feit dat de teams gemengd van geslacht kunnen zijn en dat er vaak een groot niveauverschil is. Met andere woorden: de scheidsrechter moet begeleidend fluiten.

 

Ervaring leert dat de deelnemers van Trimhockey meer kans lopen op blessures. Daarnaast neemt het herstel langer in beslag. Blessurepreventie zou vanzelfsprekend moeten zijn; iedereen heeft immers meer plezier in hockey als je weet dat de kans op bles­sures klein is. Blessurepreventie neemt een belangrijke rol in, maar kan nog worden verbeterd. Ook bij hockey geldt ‘een goed begin is het halve werk’. Hieronder staan kort enkele eenvoudige tips waarmee je als trimhockeytrainer de kans op een blessure kan verkleinen. Deze tips gelden voor zowel de training als de wedstrijd.

• Algemene warming­up: laat de hockeyers rustig van start gaan met warmlopen en losmakende oefeningen.

• Rekken: laat vervolgens rekoefeningen uitvoeren voor de verschillende spiergroepen.

• Sportspecifieke warming­up: laat de spelers nu rustig inslaan en geef oefenin­gen met stick en bal. Zorg dat de hockeyers daarbij in beweging blijven.

• Zorg dat de hockeyers goed warm zijn voordat je aan het ‘echte werk’ begint. Met name bij koud weer is een goede warming­up essentieel.

• Sluit na het hockeyen af met een cooling­down. Dit is als het ware een omge­keerde warming­up. In plaats van het opvoeren van de intensiteit, bouw je deze nu juist af.

• Op www.knhb.nl is veel informatie te vinden over blessurepreventie en wat te doen bij specifieke blessures. Ook kan je daar onder andere het warming­up programma vinden.

 

Wil je meer informatie over Trimhockey? Mail dan naar trimhockey@knhb.nl.

 

Artikelen

Deel deze pagina